Τοπικά

Χριστιάνα Καλογήρου: “Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υπόδειγμα στην άσκηση νησιωτικής πολιτικής”

Στον Βόλο βρέθηκε σήμερα η γενική γραμματέας νησιωτικής πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας κ. Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό και εκπροσώπους τοπικών φορέων, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Όπως είπε η κ. Καλογήρου, το Υπουργείο ξεκινά από τον Βόλο έναν κύκλο διευρυμένων περιφερειακών διαλόγων ενόψει του ΕΣΠΑ 2021 2027, με σκοπό τη χάραξη ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής.

“Η χώρα χρειάζεται ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο, καθώς είναι αυτό που θα μας δώσει περισσότερους πόρους και θα βάλει στην πρώτη γραμμή την έννοια και τον όρο της νησιωτικότητας. Ο,τι γίνεται στα νησιά δεν είναι το ίδιο με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η περιφέρεια Θεσσαλίας με τις νησιωτικές περιοχές, τις Σποράδες και το Τρίκερι, αποτελεί ένα υπόδειγμα άσκησης νησιωτικής πολιτικής”, είπε η κ. Καλογήρου και εξήρε το έργο του Κ. Αγοραστού λέγοντας ότι “με τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλει σε κάθε πρόσκληση του ΕΣΠΑ, ώστε να μην αφήνει ποτέ στην άκρη τον όρο της νησιωτικότητας, είναι ένα υπόδειγμα που νομίζω μπορεί να απλωθεί σε όλη τη χώρα”.

Αναφερόμενη στην έναρξη του διαλόγου από τον Βόλο, η κ. Καλογήρου επισήμανε ότι η πολιτική, πολλές φορές, χαράσσεται μέσα σε κλειστά γραφεία μακριά από τον τόπο και σε ιδανικές συνθήκες, οι οποίες όμως δεν είναι και οι πραγματικές. “Η κατεύθυνση που έχουμε από τον κ. Πλακιωτάκη, είπε, είναι να αγγίξουμε ρεαλιστικά την πραγματικότητα. Η προσπάθειά μας είναι να λειτουργήσει η εθνική πολιτική σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο”.

Η ίδια υπογράμμισε ότι η πολιτική στο νησιωτικό χώρο εξαρτάται άμεσα από τις δημόσιες αλλά και από τις ιδιωτικές επενδύσεις.  “Θέλουμε στη χάραξη πολιτικής να υπάρχουν εκείνα τα εργαλεία της επιχειρηματικότητας στα νησιά, που θα δένουν με ζητήματα της κυκλικής οικονομίας και της νέας ψηφιακής οικονομίας. Όλα αυτά πρέπει να μετασχηματιστούν σε εργαλεία υποστήριξης, σε χρηματοδοτικές δυνατότητες, οι οποίες αν δεν σχεδιαστούν έγκαιρα θα φτάσουμε το 2026 και θα αναζητούμε τις δυνατότητες που δεν θα έχουμε”, σημείωσε.

Νωρίτερα, η κ. Καλογήρου, συνοδευόμενη από τον Κ. Αγοραστό, επισκέφθηκε το κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, την Περιφερειακή Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, όπου συζήτησε με τα στελέχη των υπηρεσιών για τα ζητήματα που τους απασχολούν, αλλά και για τις δυνατότητες που υπάρχουν για το λιμάνι του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι το γεγονός του γερανού για το λιμάνι του Βόλου είναι πολύ σημαντικό και ότι “η Περιφέρεια κάνει το καλύτερο που μπορεί, αλλά χρειάζεται υποστήριξη και ενίσχυση”.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το