Τοπικά

Στον “αέρα” οι στυλοβάτες του πολιτισμού και της παράδοσης – Χωρίς εκδηλώσεις αναζητούν διέξοδο σε άλλες δράσεις

Εστίες πολιτισμού, κομμάτι της παράδοσης του τόπου μας παραμένουν κλειστές τον τελευταίο χρόνο, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Πολιτιστικοί σύλλογοι στη Μαγνησία δίνουν τη δική τους «μάχη», για να καλύψουν τόσο τα λειτουργικά τους έξοδα, αλλά και για να συνεχίσουν να αποτελούν το κομμάτι, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν.

Ένας από τους συλλόγους με πληθώρα δράσεων, πόσο μάλλον την περίοδο του καρναβαλιού, είναι ο Πολιτιστικός Ευξεινούπολης. Η πρόεδρος του Συλλόγου, Χρύσα Μαρδάκη, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, αλλά και συγγραφέας, έχοντας εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές, ετοιμάζει τώρα την έκδοση του πέμπτου της βιβλίου. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο αναφέρεται στις γυναίκες του 1821. Ο τίτλος του είναι «Ελέγκω: Αν ήσουν γυναίκα στην Ελληνική επανάσταση…». Ο Σύλλογος αριθμεί περισσότερα από 420 μέλη. Τα περισσότερα είναι ενεργά, ιδίως την περίοδο του καρναβαλιού. Πέρσι είχε προετοιμάσει τις εκδηλώσεις για το καρναβάλι, αλλά ακυρώθηκαν. Φέτος ήλπιζε η κατάσταση να είναι αλλιώς, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Τελευταία χρονιά που διοργανώθηκε το καρναβάλι στην Ευξεινούπολη, ήταν το 2019. Μάλιστα ο Πολιτιστικός Σύλλογος είχε εγκαινιάσει και έναν καινούργιο θεσμό, τη λαμπαδηφορία, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Αλμυρού με μεγάλη επιτυχία. «Ο Πολιτιστικός Σύλλογος γιόρταζε όλη αυτή τη χαρά της αναβίωσης του καρναβαλιού μας, Ήθελαν να συμμετέχουν και οι κάτοικοι από τις γύρω περιοχές, για να περάσουν όλοι μαζί καλά». Η δράση του Συλλόγου δεν είναι περιοδική μόνο για το καρναβάλι, αλλά διαρκής. Υπάρχει λέσχη ιστορίας λόγου και τέχνης, η οποία φέτος είχε ξεκινήσει να ασχολείται με τη δημιουργική γραφή. Τις προηγούμενες χρονιές ασχολήθηκε με την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, μελέτη του Πλάτωνα αλλά και συζήτηση για κοινωνικά προβλήματα. «Το τελευταίο διάστημα, βλέποντας ότι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε δια ζώσης, φτιάξαμε μία ιστοσελίδα, που είναι και blog ταυτόχρονα και ανεβάζουμε εκεί αυτά που θα μελετούσαμε και στην κανονική συνάντησή μας. Η λέσχη αποτελείται από μία σταθερή ομάδα 15 ατόμων», ανέφερε η κ. Μαρδάκη. Δυστυχώς όμως η διαδικτυακή συνάντηση δεν είναι εύκολη για όλα τα μέλη, καθώς υπάρχουν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας κι άλλα, που δεν έχουν εξοικειωθεί με το διαδίκτυο και με τους υπολογιστές.

Παράλληλα στον Σύλλογο λειτουργεί και τμήμα κεραμικής, καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, που το παρακολουθούν λίγα άτομα κάθε φορά. Αυτή την περίοδο δεν μπορεί να λειτουργήσει το τμήμα ζωγραφικής για παιδιά, τα δύο μουσικά τμήματα, όπως επίσης και η ομάδα χορωδιακού τραγουδιού. «Μας λείπει πολύ, που δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα τμήματα, αλλά είναι γενικότερη η κατάσταση. «Κάνουμε υπομονή και περιμένουμε. Αδημονούμε να διοργανώσουμε κάποιες εκδηλώσεις το καλοκαίρι, με αφορμή και τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση», πρόσθεσε. Όπως τόνισε η κ. Μαρδάκη, η οικονομική επιβίωση των πολιτιστικών συλλόγων είναι μία πονεμένη ιστορία. Ουσιαστικά συντηρούνται από τις συμβολικές συνδρομές των μελών. «Είχαμε όμως τις εκδηλώσεις, οι οποίες μας απέφεραν κάποια έσοδα, όπως και η λαχειοφόρος αγορά, αλλά οι χορηγίες μελών μας. Συγκεντρώναμε κάποια χρήματα. Πολλοί άνθρωποι στην περιοχή μας αγαπούν τον Σύλλογο και θέλουν να συμβάλλουν στη δράση του, ιδιαίτερα την περίοδο του καρναβαλιού. Πρόσφεραν χρήματα, υλικά τα οποία χρειαζόμασταν και βεβαίως πολύ εθελοντική εργασία». Αυτή την περίοδο τα έσοδα για τον Σύλλογο έχουν «παγώσει», όπως και οι εκδηλώσεις. «Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τα μέλη μας, χωρίς να βλέπουν το αντίκρισμα. Θέλουμε να τους προσφέρουμε κάτι, προκειμένου να μπορέσουμε να του ζητήσουμε τη βοήθειά του», σημείωσε η πρόεδρος. Όπως εξομολογήθηκε, υπάρχει ο φόβος της αποσύνδεσης των ανθρώπων από τους πολιτιστικούς συλλόγους, μετά τον έναν χρόνο που παραμένουν σχεδόν κλειστοί. «Δεν μπορεί κανένας να προβλέψει το μέλλον.

Είναι μία περίοδος, που ο κόσμος κλείστηκε πολύ μέσα. Φοβόμαστε όμως ότι θα υπάρχει και μία δυσπιστία και ένας φόβος για επικοινωνία». Τόνισε επίσης ότι ο Σύλλογος προσπαθεί να επαναφέρει την παλιά διάθεση των ανθρώπων για συμμετοχή, και μάλιστα με τη χρήση όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Οι μικρές περιοχές έχουν αρκετούς ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με το διαδίκτυο. Αυτοί οι άνθρωποι απομονώθηκαν ακόμη περισσότερο την περίοδο της καραντίνας και ελπίζουμε με το άνοιγμα να δημιουργηθεί μία εμπιστοσύνη, να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας μαζί τους πάλι», σημείωσε. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι επιτελούν μεγάλο έργο στην περιφέρεια, προσφέροντας τη δυνατότητα επικοινωνίας με το παρελθόν, τη δυνατότητα αναβίωσης της παράδοσης, αλλά και της επαφής με το παρόν και το μέλλον. «Οι σύλλογοι θέλουν να βάλουν στο παιχνίδι της επικοινωνίας και της δράσης ανθρώπους, που είναι κομμάτι του παρελθόντος, που θα ήθελαν να δουν τις μελλοντικές γενιές να το συνεχίζουν αυτό. Έτσι δημιουργείται μία αληθινή συνέχεια της παράδοσης».

Σύλλογος συνδεδεμένος με την Ελληνική Επανάσταση
Ο κ. Γιάννης Καράτσαλος, πρόεδρος του Συλλόγου Ρουμελιωτών Βόλου «Ο Αθανάσιος Διάκος» επισήμανε ότι η δραστηριότητα των πολιτιστικών συλλόγων έχει σταματήσει εντελώς τον τελευταίο χρόνο. Όπως σημείωσε, η μόνη επικοινωνία μεταξύ των μελών είναι τηλεφωνικά και μέσω του διαδικτύου.

«Οι πολιτιστικοί σύλλογοι αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης. Στηρίζονται μόνο στις συνδρομές των μελών και από τις εκδηλώσεις», δήλωσε, αναφέροντας ότι οι σύλλογοι καλούνται σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, να ανταπεξέλθουν στα έξοδα, που «τρέχουν», όπως τα ενοίκια και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ κ.άλ.. Ο Σύλλογος Ρουμελιωτών αριθμεί 400 μέλη και παράλληλα με τις εκδηλώσεις που διοργάνωνε, είχε και κοινωνική δράση, καθώς συγκέντρωνε χρήματα και τα πρόσφερε στο γηροκομείο και σε ιδρύματα της περιοχής μας. Όπως ανέφερε, έπρεπε να υπάρχει κάποια στήριξη από την Πολιτεία, προκειμένου οι πολιτιστικοί σύλλογοι να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους την περίοδο που παραμένουν κλειστοί. «Οι σύλλογοι παράγουν πολιτισμό. Το περσινό καλοκαίρι ήταν φτωχό για τον πολιτισμό. Φέτος θα είναι ακόμα φτωχότερο», επισήμανε. Πριν ακόμα εμφανιστεί η πανδημία, ο Σύλλογος με τον μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο είχε κάνει συζητήσεις και καταθέσει προτάσεις για τη διοργάνωση εκδηλώσεων εν όψει της επετείου του 1821. «Είχαμε προγραμματίσει ομιλίες και εκδηλώσεις, καθώς είμαστε Σύλλογος, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με την Ελληνική Επανάσταση». Μάλιστα προγραμματιζόταν και το αντάμωμα των Ρουμελιωτών στον Βόλο. Και κατέληξε ότι πρέπει οι πολιτιστικοί σύλλογοι να στηριχθούν από το κράτος, από την Περιφέρεια και από το υπουργείου Πολιτισμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το