Τοπικά

Στον «πάγο» 3.000 άτομα που εργάζονται το καλοκαίρι στις Σποράδες – Εκρηκτική η κατάσταση στον τουρισμό

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται ο τουρισμός αλλά αντιμέτωποι με την ανεργία είναι περίπου 3.000 εργαζόμενοι στη Μαγνησία που το καλοκαίρι εργάζονται στα νησιά των Σποράδων. Από τους 3.000 οι 2.200 εργάζονται στη Σκιάθο στον κλάδο του τουρισμού, δηλαδή σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, μεταφορικές εταιρείες, ενοικιάσεις, μπαρ, μάρκετ.

Στο σημείο μηδέν λόγω της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός βρίσκονται οι τουριστικές επιχειρήσεις στα νησιά και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές. Άπαντες στον κλάδο αγωνιούν για την επόμενη μέρα και επισημαίνουν ότι ακόμη κι αν επαληθευτούν τα ευνοϊκότερα σενάρια, που θέλουν τις ξενοδοχειακές μονάδες να ανοίγουν περί τα μέσα Ιουνίου, οι ίδιοι θα βρεθούν βαριά τραυματισμένοι, με απώλειες εσόδων που πιθανώς να αγγίξουν ακόμη και το 70% σε σχέση με την περσινή σεζόν.

Η ενημέρωση που έχει στη διάθεσή του το Σωματείο Επισιτισμού είναι ότι πολλά ξενοδοχεία, καφετέριες και καταστήματα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην ανοίξουν, διότι δεν υπάρχουν χρήματα για επενδύσεις προκειμένου να εκμεταλλευτεί κανείς τον τουρισμό για ενάμιση μήνα.

«Εκατοντάδες εργαζόμενοι που θα έπρεπε να είναι ήδη στα νησιά και να προετοιμάζουν την καλοκαιρινή περίοδο, που θα ξεκινούσε, βρίσκονται σπίτι τους λαμβάνοντας ταμείο ανεργίας, με το οποίο αδυνατούν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Οι ιδιοκτήτες είναι «παγωμένοι» και κανείς δεν γνωρίζει πόσοι θα ανοίξουν και πόσοι όχι. Κανείς επίσης δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο προσωπικό θα χρειαστεί γιατί κανείς δεν γνωρίζει αφίξεις, οι οποίες καθορίζουν και την κίνηση μιας ολόκληρης αγοράς που κινείται γύρω από τον ξενοδοχειακό κλάδο. Για τους εποχικούς εργαζόμενους η κατάσταση είναι απελπιστική», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου και πρόεδρος του ΕΚΒ κ. Παπαδημόπουλος.

Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία προσλήψεων είναι η 25η Μαΐου, ωστόσο ο κύριος όγκος των προσλήψεων ολοκληρώνεται τον Απρίλιο, λίγο πριν ή μετά το Πάσχα των Καθολικών και κανείς δεν έχει κληθεί για εργασία.
Γενικότερα επικρατεί ανησυχία στον κλάδο, με το κ. Παπαδημόπουλο να σημειώνει πως η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το