Τοπικά

Στον «λαβύρινθο» των μέτρων επιχειρήσεις και εργαζόμενοι – «Βροχή» τα τηλεφωνήματα στα λογιστικά γραφεία

Έντονη κινητικότητα επικρατεί για ακόμη μια φορά στα λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία, καθώς εκτός από την υποβολή των αιτήσεων για τις αναστολές εργασίας υπάρχουν και τα μέτρα στήριξης που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους λόγω της δεύτερης καραντίνας.
Και σε αρκετές περιπτώσεις οι λογιστές θα πρέπει να ερμηνεύσουν αποφάσεις και να ξεδιαλύνουν το τοπίο για να βοηθήσουν τους πελάτες τους.

Ο πρόεδρος του συλλόγου λογιστών-οικονομολόγων Μαγνησίας κ. Άρης Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει μεγάλη χρονική απόσταση από την ανακοίνωση μέτρων από πλευράς υπουργών μέχρι την ψήφισή τους και την εφαρμογή τους και οι λογιστές καλούνται να διαχειριστούν μια κατάσταση».

Και πρόσθεσε πως «για τη δεύτερη καραντίνα υπάρχουν έξι σημεία που αφορούν στις επιχειρήσεις. Το πρώτο αφορά στη διατήρηση του ποσοστού 6% του ΦΠΑ για τα είδη προστασίας. Δεύτερον έχουμε αλλαγές για τα ενοίκια σε επιχειρήσεις και μισθωτούς. Για τις επιχειρήσεις θα εκδοθεί απόφαση του υπουργού οικονομικών για να προσδιοριστεί ποιες είναι οι πληγείσες επιχειρήσεις ανά περιφερειακή ενότητα, κλάδο και μήνα. Ψηφίστηκε ο νόμος για τη μείωση των ενοικίων τον Νοέμβριο και περιμένουμε την απόφαση που θα ξεκαθαρίζει όλα τα υπόλοιπα πράγματα. Εμείς συνιστούμε στους ενοικιαστές να καταβάλλουν το 60% του ενοικίου, ως έναντι, το οποίο τελικά μπορεί να είναι και το τελικό ποσό. Αυτό ισχύει για τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή εργασίας και για τα παιδιά τους που σπουδάζουν και μισθώνουν ακίνητο εκτός του μόνιμου τόπου διαμονής τους. Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων προβλέπεται πως όσοι έχουν μείωση ενοικίου, θα κατατεθεί στον λογαριασμό τους ποσό ίσον με το 50% της μείωσης. Δηλαδή, αν κάποιος είχε λαμβάνειν 1.000 ευρώ, και χάνει 400 ευρώ, από το Κράτος θα λάβει τα 200 ευρώ. Η διαφορά με το πρώτο κύμα της πανδημίας είναι πως, αντί για κάποιες φοροελαφρύνσεις, όπως στον ΕΝΦΙΑ, όπου υπήρξε και μεγάλο μπέρδεμα, θα έχουμε τώρα την απευθείας οικονομική ενίσχυση».

Οι επιταγές
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο τρίτο μέτρο που είναι τα αξιόγραφα, όπως οι επιταγές, για τα οποία υπάρχει μια παράταση της τάξης των 75 ημερών αρκεί να έχουν μείωση τζίρου στο διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 50%. Για το ποιοι κωδικοί επιχειρήσεων θα μπουν σε αυτή τη ρύθμιση, αναμένεται να το δούμε με υπουργική απόφαση. Μόλις γνωστοποιηθεί, θα πρέπει σε διάστημα έξι ημερών να μπουν οι επιχειρηματίες στις πλατφόρμες των Τραπεζών και να δηλώσουν αυτά τα αξιόγραφα που δεν θα μπορέσουν να εξοφλήσουν. Οι 75 μέρες είναι από την ημερομηνία λήξης του κάθε αξιόγραφου. Επόμενο μέτρο είναι για τους κομιστές των αξιόγραφων, αυτούς δηλαδή που έχουν στα χέρια τους τις επιταγές και δεν θα πληρωθούν για 75 μέρες. Γι’ αυτούς δίνεται παράταση πληρωμών, αν οι ίδιοι έχουν επιταγές που έχουν εκδώσει, και δεν θα μπουν στον Τειρεσία. Θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τον λογιστή τους για να δουν κάποια πράγματα. Το τελευταίο μέτρο είναι σχετικά με την απώλεια ρυθμίσεων που είχαν αρκετοί φορολογούμενοι. Οι δόσεις των ρυθμίσεων που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα μεταφερθούν σε άλλο χρονικό διάστημα. Δηλαδή, για κάποιον που έχει ενταχθεί στη ρύθμιση με τις 120 δόσεις και ήταν να καταβάλλει την τελευταία του δόση τον Μάρτιο του 2029, τότε οι δόσεις που χάθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και τώρα, θα καταβάλλονται από τον Απρίλιο του 2029 και μετά, ανάλογα με το πόσες δόσεις έχει χάσει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το