Πολιτισμός

Στον Λαύκο ο Τίτος Πατρίκιος

Σ22 Φ1ΜΟΝ

Μία από τις σπάνιες εκδηλώσεις διοργανώνει στον Λαύκο Πηλίου, την Παρασκευή 5 Αυγούστου, ο Σύλλογος Λαυκιωτών «Η δράση», προς τιμήν ενός από τους σημαντικότερους, διαχρονικά, Έλληνες ποιητές, του Τίτου Πατρίκιου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει για το έργο του ο φιλόλογος Γιάννης Λουλούδας, ο ηθοποιός Μιχ. Μητρούσης θα απαγγείλει ποιήματά του και η Μαρία Φραγκουδάκη θα απαγγείλει και θα τραγουδήσει.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του «Ξενώνα των Χρωμάτων», στο ισόγειο, του οποίου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν έργα των Σπ. Κόκκινου, Κ. Ζημέρη, Θαν. Φάμπα, Πωλ. Σουλικιά, Δημ. Μαχαιρίτσα, Παλ. Θεολόγου κ.ά. από τη συλλογή του Χρ. Φώτου.

Ο Τίτος Πατρίκιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928, γιος των ηθοποιών Σπύρου Πατρικίου και Λέλας Σταματοπούλου. Αποφοιτώντας από το Βαρβάκειο Γυμνάσιο, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση με την ΕΠΟΝ και στη συνέχεια με τον ΕΛΑΣ. Το 1944 καταδικάστηκε σε θάνατο από συνεργάτες των Γερμανών και η εκτέλεσή του ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή. Εξορίστηκε στη Μακρόνησο (1951 – 1952) και στον Αη Στράτη (1952-1953).

Σπούδασε κοινωνιολογία στην Εcole Pratique des Hautes Εtudes στο Παρίσι (1959 – 1964), όπου αργότερα πήρε μέρος στις αντιδικτατορικές εκδηλώσεις κατά της χούντας. Εργάστηκε στην Unesco στο Παρίσι κ.ά.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1975 εργάστηκε ως δικηγόρος, κοινωνιολόγος και λογοτεχνικός μεταφραστής, καθώς και στο Κέντρο Μαρξιστικών Μελετών.

Το 2000 ορίστηκε πρόεδρος της ΑΕ Πολιτιστική Ολυμπιάδα, θέση την οποία ένα χρόνο αργότερα εγκατέλειψε, παραιτούμενος, θέλοντας να αφιερωθεί στο ποιητικό του έργο.

Το Νοέμβριο 2000 ήταν ένας από τους δώδεκα Έλληνες ποιητές που έλαβαν μέρος στον «Κύκλο Ελληνικής Ποίησης» που διοργάνωσε το Theatre Moliere, Maison de la Poesie στο Παρίσι, όπου το γαλλικό κοινό είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους Έλληνες ποιητές και να γνωρίσει το έργο τους, το οποίο παρουσίασαν γνωστοί Γάλλοι συγγραφείς, κριτικοί και μεταφραστές.

Λίγο αργότερα, το 2001 ήταν ανάμεσα στους συγγραφείς που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία στην «53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης», όπου η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα.

Το 2008 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

Στις ποιητικές του συλλογές συγκαταλέγονται:

Χωματόδρομος, 1954, Μαθητεία, εκδ. Πρίσμα, 1963, Θάλασσα Επαγγελίας, εκδ. Θεμέλιο, 1977, 1980, 1985. Παραμορφώσεις, Αθήνα, Διάττων, 1989.

Πεζά του έργα: Η συμμορία των δεκατριών, εκδ. Κέδρος, 2000, Συνεχές Ωράριο εκδ. Κέδρος, 2000, Περιπέτειες σε τρεις σχεδίες, εκδ. Κέδρος, 2006. Έχει επίσης μεταφράσει αρκετά έργα σημαντικών Γάλλων συγγραφέων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το