Τοπικά

Στον εισαγγελέα ο φάκελος για τη Μαγνησιακή Πίστη

Περαιώθηκε σύμφωνα με έγκυρες πηγές και η συμπληρωματική κύρια ανάκριση για την υπόθεση του αναπτυξιακού πιστωτικού συνεταιρισμού Μαγνησιακή Πίστη και η δικογραφία βρίσκεται ήδη στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα, προκειμένου να καταθέσει τη σχετική πρόταση.

Η συμπληρωματική κύρια ανάκριση διενεργήθηκε από την ειδική ανακρίτρια Βόλου, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, για την ήδη απαγγελθείσα κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, με συνολική ζημία άνω των 120.000 ευρώ, βάσει του νόμου 4022/2011.
Της συμπληρωματικής κύριας ανάκρισης έχουν λάβει πλέον γνώση όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, ενώ η σχετική δικογραφία έχει επιστραφεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου, προκειμένου να κάνει τη δική του πρόταση.

Νομικές πηγές επισημαίνουν ότι η εισαγγελική πρόταση θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή εναντίον ορισμένων κατηγορουμένων.
Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό κατηγορητήριο από απιστία, είχε συμπληρωθεί σε απιστία στην υπηρεσία (με την ιδιότητα του υπαλλήλου) σύμφωνα με τα άρθρα 13α, 263Α περ. β’ γ’ ε’ του Ποινικού Κώδικα σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ν. 4022/2011 (επιτάχυνση διαδικασίας – μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον), όπως συμπληρώθηκε και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 75 του Ν. 4139/2013.

Όπως είναι γνωστό, ποινικές διώξεις για απιστία στην υπηρεσία πλέον, που είναι σε βαθμό κακουργήματος για ορισμένους, αντιμετωπίζουν πρόεδροι και μέλη των διοικητικών συμβουλίων του πιστωτικού αναπτυξιακού συνεταιρισμού «Μαγνησιακή Πίστη», για το χρονικό διάστημα 2007-2012.
Η πρώτη φάση του ανακριτικού έργου είχε ολοκληρωθεί την περασμένη άνοιξη. Κατόπιν ο φάκελος της υπόθεσης παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, που έκρινε πως συντρέχουν λόγοι περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης.
Για την περίοδο 2007-2012 οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι 15.

Οι διώξεις για απιστία στην υπηρεσία που αντιμετωπίζουν οι πρόεδροι και τα μέλη του συνεταιρισμού εκείνων των περιόδων, σημαίνουν ότι ίσως η εισαγγελική πρόταση είναι για κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες, όχι για όλους φυσικά τους κατηγορούμενους, για τις οποίες ωστόσο τον τελευταίο λόγο θα έχει το Συμβούλιο Εφετών.
Σύμφωνα με το Ν. 4022/2011 «το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο μπορεί με βούλευμα ειδικά αιτιολογημένο, να παρατείνει την προθεσμία ολοκλήρωσης της ανάκρισης εφάπαξ μέχρι δύο το πολύ μήνες, αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Το ίδιο συμβούλιο διατάσσει τον χωρισμό της ανάκρισης για πράξεις και πρόσωπα, όταν τούτο επιβάλλεται από ιδιαίτερους λόγους, που αφορούν στην ασφαλέστερη διάγνωση της αλήθειας ή την ταχύτερη εκδίκαση της υπόθεσης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το