Τοπικά

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου ο Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός (photos)

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου λειτούργησε σήμερα, επί τη εορτή της Αγίας Σκέπης, της Υπεραγίας Θεοτόκου, για πρώτη φορά ως Αρχιερεύς, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, μέχρι πρότινος Πρωτοσύγκελλος της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τον νέο Ιεράρχη προσφώνησε αδελφικώς ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου και τον υποδέχθηκε επισήμως, εκ μέρους του Ιερού Κλήρου και του ευλαβούς λαού της ενορίας. Ο π. Επιφάνιος εξέφρασε την χαρά όλων επί τη αναδείξει του κ. Δαμασκηνού στο ύπατο υπούργημα της Αρχιερωσύνης, επισημαίνοντας ότι ο νέος Ιεράρχης έχει συνείδηση της βαρύτητας και της αξίας της. Εξέφρασε, επίσης, την βεβαιότητα ότι ο κ. Δαμασκηνός θα φανεί αντάξιος των σπουδαίων, για την Πατρίδα και την Εκκλησία προκατόχων του και θα διακονήσει υποδειγματικώς έναν τόπο με βαριά εθνική και εκκλησιαστική ιστορία. Περιέγραψε, μάλιστα, τον πνευματικό εξοπλισμό που ο νέος Ιεράρχης διαθέτει, προκειμένου ν’ ανταποκριθεί στην Αρχιερατική ευθύνη: την Λειτουργική ακρίβεια και πιστότητα, την καλλιέπεια του λόγου και την ιεροκηρυκτική δεινότητα, όσο και την οργανωτικότητα και μεθοδικότητα στην διοίκηση. Αναφέρθηκε δε στον διαχρονικό σύνδεσμο του κ. Δαμασκηνού με τον Άγιο Νικόλαο και ευχήθηκε ο Άγιος των θαλασσών και των ναυτικών να καταστεί ο κυβερνήτης του σκάφους της ποιμαντορίας του, ώστε αυτό να πλέει πάντοτε σε ήρεμα νερά και απάνεμα λιμάνια. Τέλος, εκ μέρους του ιερού Κλήρου και του ευλαβούς λαού της ενορίας, προσέφερε στον κ. Δαμασκηνό μία Αρχιερατική βακτηρία, ζητώντας τις Αρχιερατικές ευχές και προσευχές του.

Από την μεριά του, ο κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε για την γενομένη τιμή, για την συλλειτουργία και ανεμνήσθη των αλησμόνητων λειτουργικών και άλλων εμπειριών που βίωσε στον Μητροπολιτικό μας Ναό, από την πρώτη ημέρα της ενταύθα ελεύσεώς του, ως Αρχιδιάκονος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, και αργότερα ως Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας. Αναφέρθηκε σε έναν έκαστον των Κληρικών, που υπηρετούν στον Ναό, εξαίροντας τα χαρίσματά τους και τον προσωπικό του σύνδεσμο με τον καθένα εξ αυτών, ενώ εμνήσθη και του Μακαριστού Πρωτοψάλτου Μιχάλη Μελέτη και τον ανεπανάληπτο τρόπο με τον οποίο έψαλε και δόξαζε τα μεγαλεία του Θεού. Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στην σημερινή διπλή εορτή και τόνισε την διαχρονική Σκέπη της Παναγίας μας πάνω στο Έθνος μας, του οποίου αναδεικνύεται Μητέρα, Προστάτις και Καταφυγή σε όλες τις περιπέτειες και τους αγώνες του για τη διαφύλαξη και κατάκτηση της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός προεξήρχε της επίσημης Δοξολογίας επί τη Εθνική επετείω της 28ης Οκτωβρίου 1940, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττας Μακρή, της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, του Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου, των επικεφαλής των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών και εκπροσώπων φορέων. Ακολούθως, ο κ. Δαμασκηνός τέλεσε το Τρισάγιο στο Μνημείο των Ηρώων στην παραλία του Βόλου και παρακολούθησε την μαθητική παρέλαση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το