Τοπικά

Στον Εισαγγελέα και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας οι καταγγελίες του Α. Μπέου για διεφθαρμένους υπαλλήλους της Περιφέρειας

Αναφορά στην Εισαγγελία Βόλου και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας κατέθεσε η παράταξη Μαζί για τον Βόλο και ο επικεφαλής της παράταξης Ιάσονας Αποστολάκης, για να ελεγχθούν οι δημόσιες καταγγελίες του Αχιλλέα Μπέου για χρηματισμό των υπαλλήλων της Περιφέρειας, οι οποίοι δεν ασκούν έλεγχο στις βιομηχανίες -ρυπαντές της ατμόσφαιρας. Ο Δήμαρχος Βόλου ευθέως κατήγγειλε περιστατικά διαφθοράς, χρηματισμού, κατάχρησης εξουσίας, παράβασης καθήκοντος απιστίας, από υπαλλήλους της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη θα έπρεπε ήδη να έχει ασκηθεί αυτεπάγγελτος έλεγχος. «Είναι μεγάλο σημαντικό για να περάσει χωρίς έλεγχο. Ο κόσμος ανησυχεί για την υγεία του και αυτά που λέγονται πρέπει και να αποδεικνύονται. Εντύπωση πάντως κάνει η αφωνία και η μη αντίδραση της Περιφέρειας και του Υπουργείου», τονίζει ο κ. Αποστολάκης.
Η αναφορά στον Εισαγγελέα και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας αναφέρει:
-Το φαινόμενο της αέριας ρύπανσης στην πόλη του Βόλου απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια τους πολίτες οι οποίοι εύλογα ανησυχούν για την πορεία και την επιδείνωσή του. Τις ημέρες των Χριστουγέννων οι πολίτες του Βόλου βίωσαν ασφυκτικές συνθήκες λόγω των αυξημένων ρύπων και των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα του Βόλου. Αυξημένα ποσοστά μικροσωματιδίων κατέγραψαν και οι 12 μετρητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έχουν τοποθετηθεί στο Πολεοδομικό Συγκρότημα στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Green Your Air. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που διενεργείται από κοινού μεταξύ της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Λάρισας και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει διαπιστώσει συχνότατες υπερβάσεις στα μικροσωματίδια PM 2,5 κατά το τελευταίο έτος, πάνω από τα όρια ασφαλείας που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και πάνω από τις τιμές που ορίζει η εθνική μας νομοθεσία.

-Πέρα από την τεχνολογική υποδομή ωστόσο, σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και δη των βιομηχανικών μονάδων που αποδεδειγμένα συμβάλλουν σε αυτή, παίζουν οι άνθρωποι και εν προκειμένω οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας που συμμετέχουν στα κλιμάκια ελέγχου που διενεργούν αυτοψίες στις εγκαταστάσεις των εργοστασίων της Μαγνησίας. Οι υπάλληλοι αυτοί της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ειδικά αυτοί του Τμήματος Περιβάλλοντος, είναι επιφορτισμένοι με τους επιβαλλόμενους περιβαλλοντικούς ελέγχους, οι οποίοι οφείλονται να πραγματοποιούνται τόσο αυτεπαγγέλτως, όσο και στα πλαίσια ελέγχου τήρησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και μετά από καταγγελίες πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

-Στις 31.12.2020 σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος προέβη σε μία σοβαρή καταγγελία αναφορικά με την αξιοπιστία και ακεραιότητα των εν λόγω υπαλλήλων που διενεργούν τους ελέγχους, αμφισβητώντας εμμέσως και τα αποτελέσματά τους. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Θεσσαλία TV» o Δήμαρχος Βόλου:

«[Έχω ζητήσει με επιστολές που έχω στείλει τόσο προς τον προηγούμενο υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο όσο και στον τωρινό Κωστή Χατζηδάκη αλλά και στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, να μεταφερθεί η αρμοδιότητα του ελέγχου των βιομηχανικών μονάδων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Δήμο Βόλου. Από τη στιγμή που δεν μας το δίνουν και αυτά τα κλιμάκια που ανήκουν στην περιφέρεια ή στο υπουργείο, πριν έρθουν να ελέγξουν την ΑΓΕΤ, τη Χαλυβουργία ή το οποιοδήποτε εργοστάσιο τηλεφωνούν πρώτα…για τέτοιους τύπους μιλάμε. Μιλάμε για τέτοιους τύπους, γι΄αυτό όλοι αυτοί έχουν τρία εξοχικά»

Όπως αντιλαμβάνεστε η καταγγελία του Δημάρχου Βόλου για χρηματισμό των υπαλλήλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας προκειμένου προφανώς να αποκρύψουν τυχόν επιβαρυντικά στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ένα ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός, καθώς αυτή η δήλωση έγινε από τον κορυφαίο θεσμικό παράγοντα της πόλης.
Αν η παραπάνω καταγγελία μάλιστα ληφθεί υπόψιν συνδυαστικά με άλλη καταγγελία επίσης του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου η οποία έλαβε τη μορφή άσκησης αγωγής στα αστικά Δικαστήρια του Βόλου (Υπ΄ αριθμόν 91/2019 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου), ότι βιομηχανία της περιοχής και συγκεριμένα η«η ΑΓΕΤ Ηρακλής δεν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους και λειτουργεί με επαρκή συστήματα ποιοτικών ελέγχων και για τους λόγους αυτούς, έχει προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον, ενώ οι κάτοικοι του Δήμου βόλου υφίστανται βλαβερές συνέπειες στη σωματική και ψυχική τους υγεία, έχει δε δημιουργηθεί σε αυτούς εύλογη ανησυχία σχετική με την ασφαλή διαβίωσή τους σε ένα προστατευόμενο περιβάλλον και έχει διαταραχθεί η κοινωνική ειρήνη και εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς βλάπτεται το κύρος, η φήμη και η αξιοπιστία του ίδιου» αντιλαμβάνεστε ότι είναι επιβεβλημένη η διερεύνησή τους. Να σημειωθεί ότι η αγωγή απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους με την υπ΄αριθμόν 22/2020 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βόλου.

Επειδή η καταγγελία του Δημάρχου Βόλου επιτείνει την ανησυχία των πολιτών για την ατμοσφαιρική ρύπανση η οποία κατά ένα σημαντικό μέρος προκαλείται αποδεδειγμένα και από τις βιομηχανίες και δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση όταν ένας θεσμός κατηγορεί έναν άλλο θεσμό για διαφθορά.

Επειδή η διαφθορά στο Δημόσιο είναι θέμα ύψιστης σημασίας για όλο τον πολιτικό κόσμο αλλά και για τους πολίτες. Ιδίως όταν αυτό αγγίζει ζητήματα όπως το περιβάλλον και η δημόσια υγεία.

Επειδή ο Δήμαρχος Βόλου ισχυρίζεται ότι έχει επισήμως ζητήσει επανειλημμένα, δια επιστολής, την μεταφορά των αρμοδιοτήτων ελέγχου για την εφαρμογή των περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, στο Δήμο Βόλου, ζητείται η
ποινική διερεύνηση των αναφορών του Δημάρχου Βόλου κ. Αχ. Μπέου και την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τυχόν ανευρεθέντων ποινικά υπαίτιων προσώπων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το