Τοπικά

Στον δρόμο οι συνταξιούχοι για την Παγκόσμια Ημέρα τρίτης ηλικίας

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν σήμερα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Μαγνησίας με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της τρίτης ηλικίας. Οι συνταξιούχοι ανέφεραν χαρακτηριστικά:

“Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας, με αφορμή την 1 Οκτωβρίου την Παγκόσμια ημέρα της τρίτης ηλικίας ευχόμαστε σε όλους τους συνταξιούχους, στις οικογένειες τους καλή υγεία, δύναμη και καλούς αγώνες.

Όλοι οι συνταξιούχοι είναι δυστυχώς αποδέχτες της ποιο βάρβαρης αντιμετώπισης από την αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ και τους προκατόχους τους τα τελευταία 30 χρόνια.

Όλα αυτά τα χρόνια μας βλέπουν «ως εμπόδιο και βαρίδια» στην προώθηση των δραστικών αντί – ασφαλιστικών πολιτικών τους και γι’ αυτό κάθε κυβέρνηση«για το καλό μας»ψήφιζετηνεπόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμισητάχα της για να «σώσουν»τα ταμεία μας και τις συντάξεις μας.

Ψήφισαν δεκάδες νόμους και διατάξεις, που καταργούν όσα με αγώνες και θυσίες οι εργαζόμενοι κατέκτησαν στην κοινωνική ασφάλιση, στα εργασιακά, μισθολογικά, κοινωνικά δικαιώματα, την δημόσια υγεία.

Η επίθεσή τους αυτή εντάθηκε στην περασμένη 10ετία κάνοντας την κρίση υπερκερδών, που οι καπιταλιστές δημιούργησαν, ευκαιρία. Σταθερά ξηλώνεται το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης με στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίησή του στην βάση των τριών πυλώνων της Ε. Ένωσης, με δραστική αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, δραστική μείωση των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, αφαίρεση του 13ου – 14ου μισθού, του ΕΚΑΣ, δραματική μείωση των δαπανών για συντάξεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, το κούρεμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις χαριστικές ανείσπρακτες εισφορές/οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Μόνο από τις περικοπές στις συντάξεις τους οι συνταξιούχοι κάθε χρόνο πληρώνουν οκτώ δισεκατομμύρια πέρα από τα κουρέματα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της υγείας, με το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων και δομών υγείας. Το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης προχωρά για υλοποίηση, αρχίζοντας από την επικουρική.

Τα σοβαρά προβλήματα που μας βασανίζουν συνεχίζονται. Τα προβλήματα από την πανδημία βρίσκονται σε έξαρση, το 4ο κύμα όπως οι επιστήμονες αναφέρουν είναι εδώ. Η θέση μας είναι ότι ο εμβολιασμός του λαού πρέπει να ολοκληρωθεί κόντρα στις διάφορες ανορθολογικές θεωρίες. Όμως απορρίπτουμε, καταδικάζουμε και εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει την ανάγκη και δικαίωμα του λαού στον εμβολιασμό, στην προφύλαξη και στην αγωγή ενάντια στην πανδημία, με δωρεάν μέσα και τρόπους, σε ευκαιρία και δικαιολογία για μια νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, για απολύσεις, περικοπές μισθών κ.α.

Παραμένει η έλλειψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα ανταπόκρισης ακόμη και στα τηλεφωνήματα δικαιούχων του ταμείου, αλλά κύρια να συνεχίζεται η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων που εκκρεμούν, στην απόδοση σε όλους και πλήρως των αναδρομικών του 11μηνου, των δώρων και των επικουρικών συντάξεων, πράξεις που δεν γίνονται με ευθύνη και πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης να μεταφέρει την υλοποίηση αυτού του έργου του ΕΦΚΑ σε ιδιώτες (δικηγόρους, λογιστές), σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα, αποτελεί, όπως έχουμε καταγγείλει, προάγγελο της ιδιωτικοποίησης του ίδιου του ΕΦΚΑ.Επίσης τα αναδρομικά του επανυπολογισμού των συντάξεων όσων είχαν πάνω από τριάντα χρόνια ασφάλισης, αποδίδονται με ρυθμούς χελώνας, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί (όπως η διοίκηση του ΕΦΚΑ αναφέρει) μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους.

Τελικά γυρίστηκε ως μπούμερανγκ προχθές οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα «περιβόητα» αναδρομικά και την πραγματική αλήθεια για την διαχείριση από την πλευρά της που έπρεπε να το λύση αυτό το ζήτημα από το Γενάρη του 2020 και συνεχίζεται η ίδια κοροϊδία, ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις, που στην πραγματικότητα θα δοθούν μόνο «26,1 εκατ. ευρώ σε 133.692 παλαιούς συνταξιούχους» και με σταγονόμετρο σε 5 ετήσιες δώσεις μέχρι και 2024 και με προϋποθέσεις.

Δεν πρέπει κανένας να εκπλήσσεται, που όλα αυτά από την κυβέρνηση, τον υπουργό της, τους «παπαγάλους» του συστήματος εμφανίζονται ως προοδευτικά μέτρα για το καλό των εργαζομένων.
Μπορεί οι λέξεις πραγματικά τότε να χάνουν το νόημά τους και θυμίζουν τη φράση του ποιητή «ευλόγησαν την αμαρτία μέσα στις εκκλησιές και την ονόμασαν αρετή». Αλλά τέτοια τσίπα έχουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν μπορεί προοδευτικό, δίκαιο και σύγχρονο να είναι η βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης, η εργασία χωρίς δικαιώματα, η ανεργία, η φτώχια, η εξαθλίωση που εξαναγκάζονται να ζουν οι εργαζόμενοι, όταν ο πλούτος που παράγουν, επαρκεί για να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες τους, όταν οι κυβερνήσεις επικαλούνται, πρωί-μεσημέρι-βράδυ, την λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, που στον βωμό της θυσιάζονται και κλείνουν ζωντανές, καινούργιες παραγωγικές λιγνιτικές μονάδες.

Όταν μας ετοιμάζουν νέες αυξήσεις στη τιμή του ρεύματος κατά 30% το επόμενο διάστημα και καταστρέφουν το περιβάλλον όπως τους βολεύει, πράγμα που δεν είναι άσχετο από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.
Δεν μπορεί να θεωρείται σωστή και προοδευτική η θέση, που κάθε τόσο ακούμε, ότι αιτία των πυρκαγιών, που έκαψαν τεράστιες εκτάσεις είναι η κλιματική αλλαγή, όταν δεν υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα, όταν ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45 με 50 χρόνια και πάνω, όταν για την Αττική εγκρίνονται ποσά των τριάντα χιλιάδων ευρώ για την διάνοιξη δασικών δρόμων. Όμως για την παρουσία των ελληνικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν διατίθεται το τεράστιο ποσό των τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Δεν μας αφήνει και δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους η κατάσταση που διαμορφώνεται στον κόσμο. Οι πόλεμοι, οι συρράξεις, οι εντάσεις, η έξαρση των εξοπλισμών, το ξερίζωμα των λαών από τις χώρες τους από την επιθετικότητα των ιμπεριαλιστών σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή μας μόνο ανησυχία εμπνέει.

Οι κίνδυνοι θα μεγαλώνουν παντού και στην περιοχή μας, αν οι λαοί δεν παλέψουν να απαλλαγούν από τα δεσμά του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών Αμερικάνων- Ευρωπαίων, των ανταγωνιστών τους, της Κίνας και Ρωσίας.

Η ειρήνη σήμερα περνάει μέσα και από τον δικό μας αγώνα, που έχουμε μια μεγάλη εμπειρία από τους πιο αιματηρούς πολέμους που έζησαν οι λαοί, αφού ακόμη στις γραμμές μας, όπως και άλλες φορές έχουμε αναφέρει, είναι στην ζωή συνάδελφοί μας, που έχουν ζήσει τον καταστρεπτικό δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Μπορούμε να πούμε ότι μέσα στις δυσκολίες της εποχής «το παλέψαμε» και τώρα είμαστε σε θέση να μπούμε πιο δυναμικά και μαζικά στις αγωνιστικές μας διαδικασίες, εξασφαλίζοντας καλύτερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της πάλης μας στο επόμενο διάστημα. Όλες οι δράσεις και οι παρεμβάσεις μας έγιναν με βάση τις θέσεις και το πλαίσιο διεκδικήσεων που έχουμε επεξεργασθεί για όλα τα προβλήματα, που έχουν προκύψει: στην υγεία (πανδημία, εμβόλια, προβλήματα στα Δημόσια νοσοκομεία, φάρμακα γενικά αλλά και των δικαιούχων του ΕΚΑΣ), τις εκκρεμείς συντάξεις, τα αναδρομικά του 11μηνου, τα αναδρομικά από την διαφορά όσων έχουν 30χρόνια και πάνω εργασίας, τις συντάξεις χηρείας, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την καταβολή της 13ης- 14ης σύνταξης, την απόδοση των 20 λεπτών, τον κοινωνικό θεραπευτικό τουρισμό των συνταξιούχων. Για την μη φορολόγηση των αναδρομικών των συντάξεων του 2013 κ.α.

Για πρόσληψη προσωπικού και την αγορά τεχνικών μέσων στον ΕΦΚΑ για την άμεση έκδοση των συντάξεων ενάντια στην κοροϊδία των 384 ή 360 Ευρώ.

Για τα προβλήματα που δημιουργούν τα αντιλαϊκά- αντεργατικά- αυταρχικά μέτρα, την απαγόρευση διαδηλώσεων, την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, το σχέδιο Πισαρίδη κτλ.

Με όπλο την ενότητα μας, την κοινή δράση στα πλαίσια της ΣΕΑ, με το πλαίσιο αιτημάτων μας, είμαστε γεροί και έτοιμοι να βρεθούμε ξανά στο προσκήνιο του αγώνα. Η πορεία της ζωής μας θα εξαρτηθεί από την ικανότητά μας να συνεχίσουμε να κινητοποιούμαστε και να απαιτούμε το δίκαιο μας μέσα από μαζικούς αγώνες.

Προετοιμαζόμαστε για τις 8 του Οκτώβρη, την Πανελλαδική Συγκέντρωση στην Αθήνα με πορεία στο μέγαρο Μαξίμου, εν όψει της 1ης Οκτώβρη, Παγκόσμιας Ημέρας των Συνταξιούχων με όλα τα πρωτόκολλά των επιστημόνων. Για την κάθοδο στην Αθηνά οι συλλογή μας προσφέρουν τα λεωφορεία δωρεών και παρακαλούμε να μας τηλεφωνήσουν έγκαιρα για να εξασφαλίσουν την θέση τους. Αναχώρηση θα γίνει από το Δημαρχείο Βόλου στις 6:00 το πρωί.

Στα δύσκολα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, ο δρόμος του αγώνα είναι δοκιμασμένος και παρακαταθήκη για εμάς, για το κίνημα. Με την δράση και τους αγώνες που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, τόσο της κρίσης όσο και της αναιμικής ανάπτυξης, καταφέραμε να αποκρούσουμε, να καθυστερήσουμε αντισυνταξιουχικές αποφάσεις και πολιτικές αλλά και να λύσουμε ορισμένα προβλήματα, όπως έχουμε αναφερθεί.

Αυτός είναι ο δικός μας μονόδρομος, αυτή την δοκιμασμένη πορεία θα συνεχίσουμε με όλες τις μορφές, κόντρα στα αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης, στέλνοντας ελπιδοφόρο αγωνιστικό μήνυμα στην νέα γενιά, στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας.”

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σπαρτιάτες: Αποχωρεί ο βουλευτής Μανούσος – Πυρά προς τον Στίγκα

Την αποχώρησή του από το κόμμα των Σπαρτιατών, με πυρά προς τον Βασίλη Στίγκα, στον…

4 Απριλίου 2024

Στον Βόλο το 3ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών

Ο Χορευτικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας διοργανώνει το 3ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στον Βόλο στις 12…

4 Απριλίου 2024

Ενημέρωση παραγωγών/ επιχειρήσεων για τη δυνατότητα απόκτησης του σήματος RESPECT®

Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού…

4 Απριλίου 2024

“Εσταυρωμένος”: Ετοιμάζονται ατομικά δέματα για όλους τους φυλακισμένους – Έκκληση για είδη

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες ανακαίνισης του Κέντρου Υποδοχής του Σ.Σ. Κ. Βόλου ο…

4 Απριλίου 2024

Bόλος: Ενημέρωση για θέματα πρόληψης και προαγωγής της σεξουαλικής υγείας (video)

Kλιμάκιο της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΠΘ αλλά και η Κινητή μονάδα του Περιφερειακού ΕΟΔΥ…

4 Απριλίου 2024

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 6,2 χρόνια την τελευταία 30ετία

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 6,2 χρόνια από το 1990, καθώς αντιμετωπίστηκαν κύριες αιτίες θανάτου,…

4 Απριλίου 2024