Τοπικά

«Στον αέρα» το Κτηματολόγιο – Στο 55% οι δηλώσεις δικαιωμάτων σε περιοχές της Μαγνησίας

Ένα στα δύο περίπου δικαιώματα δηλώθηκαν μέχρι σήμερα στα κτηματολογικά γραφεία που λειτουργούν για τις περιοχές της Μαγνησίας, όπου η προθεσμία συλλογής έληξε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2019, με συνέπεια να κινδυνεύει σοβαρά η εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταξύ των οποίων και φορείς του Δημοσίου, όπως η Περιφέρεια και οι Δήμοι, δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί και το Κτηματολόγιο να αδυνατεί να ολοκληρωθεί εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας. Η μία ανάδοχος εταιρία έχει φθάσει σε ποσοστό συλλογής δικαιωμάτων 52% και η άλλη στο 58%, με τη διαδικασία να συνεχίζεται πολύ αργά.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η προανάρτηση στους προ-καποδιστριακούς Δήμους Ιωλκού (πρώην κοινότητες Αγίου Ονουφρίου, Ανακασιάς και Άνω Βόλου) και Νέας Ιωνίας και στις κοινότητες Αγίου Βλασίου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Άλλης Μεριάς, Άνω Λεχωνίων, Διμηνίου, Δρακείας, Κάτω Λεχωνίων, Κατωχωρίου, Μακρινίτσης, Πορταριάς και Σταγιατών, που έχει στην ευθύνη της η μία ανάδοχος εταιρία, καθώς και στις περιοχές του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα στους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Αϊδινίου, Γλαφυρών, Μικροθηβών, Σέσκλου, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, στον Δήμο Αλμυρού, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ Αργαλαστής, Λαύκου, Μετοχίου, Μηλίνας, Προμυρίου, Τρικερίου, καθώς και στον Δήμο Σκοπέλου, προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ Γλώσσης, Κλήματος και Σκοπέλου, που έχει αναλάβει η δεύτερη ανάδοχος εταιρία.
«Το ποσοστό των δικαιωμάτων που έχουμε παραλάβει είναι 58,13%. Δεν έχουμε παραλάβει μέχρι τώρα δηλώσεις από τον Δήμο Βόλου, με εκτίμηση περίπου 1.800 δικαιώματα. Επίσης δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να δηλωθούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα ρέματα και το επαρχιακό δίκτυο της μελέτης, για τα οποία η εκτίμηση είναι 400 δικαιώματα», δηλώνει στη «Θ» ο υπεύθυνος της μίας αναδόχου εταιρίας Κυρ. Σαββίδης.

Προχθές η Κτηματολόγιο ΑΕ ενημέρωσε σχετικά με επιστολή της τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, για την ανάγκη να επισπευστεί η διαδικασία, ωστόσο, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, στη Ν. Ιωνία π.χ. το ποσοστό των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί φθάνει μόλις το 56%, με τα αγροτικά ακίνητα να φθάνουν το 45% και τα αστικά το 58%…
Στην Άλλη Μεριά το σύνολο των δικαιωμάτων που έχουν δηλωθεί φθάνει το 42%, ενώ στη Δράκεια το 80%. Σε αγροτικές περιοχές ωστόσο, όπως στη Δράκεια, παρατηρείται το φαινόμενο οι δηλώσεις επί δικαιωμάτων σε γεωτεμάχια να είναι περισσότερες από τα υπολογισθέντα (219%). Επί 893 δικαιωμάτων δηλώθηκαν 1953, που σημαίνει ότι ένας, δύο ή και περισσότεροι γαιοκτήμονες δήλωσαν το ίδιο ακίνητο… Στη Δράκεια τα αστικά δικαιώματα που δηλώθηκαν, φθάνουν σε ποσοστό μόλις το 27%… Η ίδια εικόνα και στον Άγ. Λαυρέντιο, αλλά και στην Πορταριά, τις Σταγιάτες και τα Κάτω και τα Άνω Λεχώνια.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων στις περιοχές του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Αϊδινίου, Γλαφυρών, Μικροθηβών, Σέσκλου, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, στον Δήμο Αλμυρού, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ Αργαλαστής, Λαύκου, Μετοχίου, Μηλίνας, Προμυρίου, Τρικερίου, καθώς και στον Δήμο Σκοπέλου, προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ Γλώσσης, Κλήματος και Σκοπέλου έληξε στις 29 Νοεμβρίου 2019…

«Επί συνόλου 261.362 δικαιωμάτων έχουν δηλωθεί 135.000 περίπου, ποσοστό 52%, ενώ προϋπόθεση είναι να έχουμε συγκεντρώσει το 55% τουλάχιστον μέχρι 12 Ιουνίου», δήλωσε στη «Θ» ο Κων. Κίτος, υπεύθυνος της δεύτερης αναδόχου εταιρίας για περιοχές της Μαγνησίας. Σημειώνεται πως η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στους προ-καποδιστριακούς Δήμους Ιωλκού (πρώην κοινότητες Αγίου Ονουφρίου, Ανακασιάς και Άνω Βόλου) και Νέας Ιωνίας και στις κοινότητες Αγίου Βλασίου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Άλλης Μεριάς, Άνω Λεχωνίων, Διμηνίου, Δρακείας, Κάτω Λεχωνίων, Κατωχωρίου, Μακρινίτσης, Πορταριάς και Σταγιατών έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2019…
Ο κ. Κίτος πρόσθεσε πως οι δηλώσεις για την περιοχή του Αλμυρού σημειώνουν καθυστέρηση 5%, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα για τις περιοχές Νοτίου Πηλίου, Ρήγα Φεραίου και Σκοπέλου.

«Στο προσωπικό δεν δόθηκε αναστολή παρά τον κορωνοϊό, ωστόσο ελάχιστοι εμφανίζονται», επισημαίνει ο κ. Κίτος.
Πολλοί ιδιοκτήτες πιθανόν να μη δήλωσαν τα δικαιώματά τους, όπου είναι συγκληρονόμοι κυρίως. Πάντως τίθεται και το ζήτημα, να είναι υπερεκτιμημένος ο συνολικός αριθμός των δικαιωμάτων, δηλαδή να μην είναι τόσα στην πραγματικότητα.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Το σημερινό πρόγραμμα των πρωταθλημάτων ΕΠΣΘ

Το σημερινό πρόγραμμα των αγώνων της ΕΠΣΘ είναι το εξής:   Α’ κατηγορία Βοηθ. ΕΑΚ,…

3 Δεκεμβρίου 2023

Λάρισα: Αφαντος 40χρονος που μαχαίρωσε τρεις στις Πινακάτες -Το γλέντι και η ανυποψίαστη οικογένεια

Την ίδια με την πρωτόδικη απόφαση, ποινή 20ετούς κάθειρξης διατήρησε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ)…

3 Δεκεμβρίου 2023

Σεισμός στις Φιλιππίνες: Επιστρέφουν στα σπίτια τους μετά τον εγκέλαδο οι κάτοικοι – Πάνω από 600 μετασεισμοί

Οι αρχές στις Φιλιππίνες επέτρεψαν στους κατοίκους να επιστρέψουν σήμερα στα σπίτια τους μετά τον…

3 Δεκεμβρίου 2023

Μήνυμα του μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία

Αγαπητοί μου Πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα, Στην ευαγγελική περικοπή της σημερινής…

3 Δεκεμβρίου 2023

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60’’ – Είναι Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά (video)

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, για την…

3 Δεκεμβρίου 2023

Επίθεση ενόπλου στο κέντρο του Παρισιού: Ένας νεκρός – Ο δράστης φώναζε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος»

Συναγερμός σήμανε το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο του Παρισιού, κοντά στον Πύργο του Άιφελ,…

3 Δεκεμβρίου 2023