Ελλάδα

Στον αέρα πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας

c5200aefe61627808c8a1076fc17ae3d_XL.jpg,qt=1443901032.pagespeed.ce.isUuMIdJWY

Σε ορατό αδιέξοδο βρίσκονται πλέον πολλές μεγάλες και πάλαι ποτέ ισχυρές βιομηχανίες και επιχειρήσεις σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας. Εταιρείες με βαριά ονόματα, οι οποίες υπό το βάρος της κρίσης, των διπλών εθνικών εκλογών και του δημοψηφίσματος, αλλά και μιας καταστροφικής διαπραγμάτευσης, λυγίζουν και αναζητούν λύσεις, με τρόπο όμως πιεστικό και άμεσο.

Ειδικότερα, περίπου 20.000 θέσεις εργασίας από την αγορά είναι κυριολεκτικά αυτή τη στιγμή στον αέρα, καθώς γνωστά αλλά και μικρότερα ονόματα της αγοράς βρίσκονται σε αναμονή. Πρόκειται για επιχειρήσεις κλάδων που έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί από μια πορεία δύσκολη και θα οδηγήσουν, σε συνδυασμό με τη λογική απελευθέρωση των απολύσεων τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει, πολλούς εργαζόμενους εκτός αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του λιανεμπορίου που ήδη μετρά αποχωρήσεις αλυσίδων ή λουκέτα. Μάλιστα όσον αφορά τα σούπερ μάρκετ, περνάμε σε περίοδο συγχωνεύσεων και ανακατατάξεων λόγω της κάμψης στην κατανάλωση και της πίεσης που υπάρχει. Λογικό είναι λοιπόν, όταν υπάρχουν συγχωνεύσεις, το θέμα της συρρίκνωσης των δαπανών να πηγαίνει προς τον τομέα της απασχόλησης, αν και οι μεγαλύτεροι παίκτες μέχρι στιγμής δείχνουν να μην έχουν επιλέξει αυτό τον δρόμο.

Λουκέτα εντός εκλογών

Πρόσφατα πάντως, στην ευρύτερη αγορά υπήρξαν πτωχεύσεις οι οποίες λόγω του προεκλογικού κλίματος δεν πήραν δημοσιότητα. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα εταιρειών όπως τα βιβλιοπωλεία «Φλωράς» (περισσότερο λόγω κακής πορείας τους στην αγορά και όχι τόσο εξαιτίας των καρτέλ, όπως πολύ συχνά αναφέρεται), η AirFast Tickets, η οποία έπεσε θύμα αρνητικών επιχειρηματικών επιλογών που επιδεινώθηκαν από το κακό κλίμα και την πτώση στις αφίξεις των Ρώσων και Κινέζων τουριστών, η αεροπορική SkyGreece του Νικόλαου Αλεξανδρή, που ξεκίνησε με μεγάλες ελπίδες για την αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Τορόντο αλλά υποχώρησε αναστέλλοντας την πτητική της λειτουργία, ενώ μια σειρά επενδύσεων λόγω πολιτικών εξελίξεων βρίσκονται στον αέρα σε κλάδους όπως αυτός του καπνού, της φαρμακοβιομηχανίας, των τροφίμων κ.λπ.

Προβλήματα υπάρχουν και στην τσιμεντοβιομηχανία ως αποτέλεσμα της παρακμής του κλάδου των κατασκευών. Κάπως έτσι, σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η Lafarge, στην οποία εσχάτως έχουν υπάρξει και διοικητικές αλλαγές, η οποία ήδη περιορίζει την παρουσία της στη Χαλκίδα. Παράλληλα, μεγάλος provider του Διαδικτύου, μια ακτοπλοϊκή, αλλά και το σύνολο σχεδόν του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών και της κλωστοϋφαντουργίας μελετούν παράλληλα σχέδια μείωσης του ήδη μειωμένου από την κρίση προσωπικού τους ως αποτέλεσμα της κρίσης που υπάρχει, η οποία επιδεινώθηκε και από τις πολιτικές εξελίξεις. Από τα προβλήματα της αγοράς που σύντομα θα προκύψουν είναι και αυτό της Euromedica του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, που αντιμετωπίζει μείζον τραπεζικό πρόβλημα, αλλά και αυτό της βιομηχανίας ξυλείας Σέλμαν που, ενώ περίμενε χρηματοδότη από το εξωτερικό, τελικά φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο, αν και ήδη η διοίκησή της αναζητά άλλες λύσεις.

Η αλλαντοβιομηχανία είναι επίσης ένας σύνθετος κλάδος που δοκιμάζεται ιδιαίτερα μετά τη διατροφική κρίση της προηγούμενης διετίας. Η βιομηχανία Νίκας βρίσκεται σε φάση αναπροσαρμογής των δεδομένων της, με τον κ. Αγγελο Πλακόπητα να αναζητεί λύσεις ενδεχομένως για πώληση της εταιρείας, μη θέλοντας όμως προς το παρόν να πάρει αποφάσεις κατά των εργαζομένων. Σε φάση αναζήτησης των επόμενων κινήσεών της βρίσκεται και η οικογένεια Στασινόπουλου, με τη ΣΙΔΕΝΟΡ να μελετά λύσεις σε μια ολοένα πιο σύνθετη αγορά, ενώ και ο όμιλος Coca-Cola 3Ε είναι από εκείνους που ήδη έχουν προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού ως λύση στα αδιέξοδα, αν και κανένας δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι αυτές οι μειώσεις δεν θα συνεχιστούν και στο άμεσο μέλλον λόγω της συρρίκνωσης της κατανάλωσης και του χαμηλού κυβερνητικού ενδιαφέροντος για συνεργασία με την ιδιωτική αγορά.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση δεν δείχνει σημάδια συνεννόησης με την επιχειρηματική κοινότητα παγώνοντας πολλά projects, όπως είναι αυτά του Ελληνικού (πληροφορίες λένε πως η κατάσταση εξακολουθεί και παραμένει σύνθετη) ή των Σκουριών, όπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης εξακολουθεί να έχει πολεμική ρητορική και να θέτει σε κίνδυνο την εργασία 2.000 ανθρώπων.

Παρέμβαση των τραπεζών

Κομβικό ρόλο στις λογικές ανακατατάξεις που θα έρθουν στην αγορά θα έχουν βέβαια από εδώ και στο εξής οι τράπεζες. Ήδη από τη μεριά των τελευταίων έχουν στοχοποιηθεί οι επιχειρήσεις εκείνες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον δανεισμό τους, με αποτέλεσμα κατά τις ανακεφαλαιοποιήσεις τα κοκκινισμένα πλέον δάνειά τους να τεθούν υπό έλεγχο και να υπάρξει πίεση να δοθούν λύσεις. Όπου «λύσεις» θα είναι η συρρίκνωση πολλών εξ αυτών δια των απολύσεων και μειώσεων δαπανών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών κλάδων με τη μεγάλη εξάρτηση από το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να υπάρχει δεδομένη πίεση. Ας μην ξεχνάμε πως ακτοπλοΐα, ιχθυοκαλλιέργειες και τρόφιμα όφειλαν να έχουν προχωρήσει δραστικότερα σε αλλαγές και αναδιαρθρώσεις (ήδη εδώ και ενάμιση έτος), όμως οι πολιτικές ανατροπές που έγιναν πάγωσαν τις όποιες παρεμβάσεις.

Πηγή www.newmoney.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το