Τοπικά

«Στον αέρα» το Ορφανοτροφείο Βόλου – Απίστευτες αποκαλύψεις Αγραφιώτη για το ρόλο της Δημοτικής Αρχής

Οι αντιπολιτεύσεις και όχι η δημοτική αρχή Βόλου, ούτε οι βουλευτές του Νομού, ανταποκρίθηκαν σήμερα στο κάλεσμα του προέδρου του Ορφανοτροφείου Βόλου Αγγ. Αγραφιώτη, για ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα του Ιδρύματος που απειλούν ακόμη και με διακοπή της λειτουργίας του.

Ο κ. Αγραφιώτης μίλησε για χρέη ύψους 327.000 ευρώ (135.000 προς το Δημόσιο, περίπου 110.000 προς ασφαλιστικές εισφορές, 60.000 προς εργαζόμενους και 19.400 ευρώ προς τους προμηθευτές) και σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να προτείνει την πώληση ακινήτων από την περιουσία του Ορφανοτροφείου στο Δήμο Βόλου, προκειμένου να εξασφαλιστούν χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγραφιώτης «πρόσφατα μάθαμε για την αγορά οικοπέδου στο Σωρό από το Δήμο Βόλου. Το Ίδρυμα έχει κάποια ακίνητα που μπορούν να πωληθούν. Προτείνουμε να τα αγοράσει ο Δήμος για να στεγάσει εκεί κοινωνικές δομές και με τα χρήματα αυτά να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του το Ορφανοτροφείο. Το Ίδρυμα αυτή τη στιγμή έχει στην κατοχή του 52 ακίνητα, εκ των οποίων τα έξι μπορούν να αγοραστούν από τον Δήμο», όπως είπε.

Απαντώντας σε πρόσφατες δηλώσεις του αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας Αν. Μπατζιάκα, ο οποίος αμφισβήτησε το ύψος των χρεών, ο κ. Αγραφιώτης επισήμανε ότι «ο κ. Μπατζιάκας ζει σε άλλον πλανήτη και παρότι εκπροσωπεί την εποπτεύουσα αρχή, δεν γνωρίζει το Ίδρυμα. Η οφειλή των 327.000 ευρώ, όπως είπε, είναι οφειλή που δεν δημιουργήθηκε από τον Μάρτιο και μετά, όταν δηλαδή ανέλαβε ο ίδιος την προεδρία του Ιδρύματος.

 

 

«Σχεδιάζουν την καθαίρεσή μου»

κ. Αγραφιώτης κατήγγειλε τη δημοτική αρχή Βόλου ότι εξυφαίνει σχέδιο καθαίρεσής του από την προεδρία του Ορφανοτροφείου, αποκαλύπτοντας ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τον σκοπό αυτό. Επίσης, αναφέρθηκε σε σύσκεψη που έγινε, πριν από λίγο καιρό, στο γραφείο του δημάρχου, μετά από τηλεφώνημα της γραμματείας του δημάρχου, στην οποία συμμετείχε ο Θ. Θεοδώρου, ωστόσο αυτός που μιλούσε ήταν ο Αχ.Μπέος. Στη σύσκεψη αυτή, όπως είπε, ο Μπέος απευθύνθηκε στο πρόσωπό του με προσβολές, που στη συνέχεια τις πήρε πίσω.

Ο κ. Αγραφιώτης υποστήριξε πως τα άτομα που έβαλε ο Δήμος Βόλου στο Ορφανοτροφείο, δεν κάνουν καλό στο Ίδρυμα. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στον κ. Κάβουρα, που τοποθετήθηκε στη θέση του ταμία αλλά δεν έχει αναλάβει καθήκοντα ακόμα. Μίλησε για αποφάσεις του Δ.Σ. οι οποίες ελήφθησαν παρουσία του κ. Κάβουρα, αλλά σε επόμενες συνεδριάσεις ο ίδιος αντιδρούσε με τις αποφάσεις αυτές. «Πουλήσαμε ένα ακίνητο και στη λήψη της σχετικής απόφασης ήταν παρών. Δεν είχε εκφράσει καμία αντίδραση. Στο επόμενο Δ.Σ. διαφωνούσε όμως με την πώληση αυτή», είπε. Σημειώνεται ότι χρέη ταμία εκτελεί ο Α. Αγραφιώτης καθώς προβλέπεται βάσει του καταστατικού.

 

 

«Ο Μπατζιάκας τους καλύπτει»

«Τα άτομα που έβαλε η δημοτική αρχή δεν έρχονται στο Ορφανοτροφείο. Το μόνο που κάνουν είναι ασφαλή κριτική από μακριά» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και αναφέρθηκε στη συνέχεια στην κ. Χαριτάκη, την οποία κατηγόρησε ότι πήρε τρόφιμα από το Ίδρυμα. Ανέφερε πως ο ίδιος της έστειλε επιστολή για το θέμα αυτό και εκείνη του απάντησε ότι τα τρόφιμα τα πήρε για να τα δώσει σε φτωχή οικογένεια. «Ο κ. Μπατζιάκας όμως την κάλυψε και αρνείται ότι υπάρχει θέμα» πρόσθεσε ο κ. Αγραφιώτης.

Ο κ. Μπατζιάκας, όπως είπε, θα έπρεπε να καταδικάσει το περιστατικό με την διορισμένη του δήμου που πήρε τρόφιμα, όπως επίσης θα έπρεπε να καταδικάσει τις καταγγελίες Καπουρνιώτη και Στεφόπουλου (μελών της δημοτικής αρχής), αλλά και την 50σέλιδη καταγγελία Κάβουρα στην Πρόνοια. «Βλέπουμε μια προσπάθεια του Μπατζιάκα να καλύπτει τους δικούς του αδιαφορώντας για το ίδρυμα» κατέληξε ο κ. Αγραφιώτης.

Για τις καταγγελίες Στεφόπουλου και Καπουρνιώτη, οι οποίες τον οδήγησαν στον Συνήγορο του Πολίτη, επισήμανε πως συντάχθηκε Εσωτερικός Κανονισμός στο Ορφανοτροφείο Βόλου και το θέμα λύθηκε.

Ο κ. Αγραφιώτης μίλησε και για τη ΔΕΥΑΜΒ και αναφέρθηκε σε έγγραφο που απέστειλε προς την Επιχείρηση, με την οποία ζητούσε χορηγία για τα σιφόνια του Ορφανοτροφείου. Όπως είπε, ο Απ. Γαλάτης αρνήθηκε να του κάνει τα υδραυλικά και έθεσε όρο να ανακληθεί απόφαση απολυμένης από το Ορφανοτροφείο.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος κατήγγειλε τη δημοτική αρχή Βόλου ότι «μοιράζει δουλειές σε δικούς της». Ανέφερε, μάλιστα, περίπτωση λογιστή που λάμβανε μηνιαίως 1.600 ευρώ και ο όρος ήταν να δίνει τα μισά χρήματα σε εθελόντρια του Ιδρύματος. Πρόσθεσε πως ο λογιστής που δουλεύει πλέον στο ίδρυμα, το κάνει εθελοντικά.

Επιπρόσθετα μίλησε για μεθοδεύσεις της Φιλοπτώχου Αδελφότητας για τη διεξαγωγή νέων εκλογών και κατηγόρησε για αδιαφορία την κ. Γεωργακλή που είναι η πρόεδρος της Φιλοπτώχου. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ανέφερε σχετικά με την 15χρονη που μετακινήθηκε σε κρατική δομή στα Γιάννενα, ότι η κ. Γεωργακλή και η κ. Χαριτάκη τηλεφωνούν στην κοπέλα, κάτι που δεν επιτρέπεται, όπως είπε, και την ταράζουν κάνοντας δύσκολη την προσαρμογή της στη νέα δομή.

Επανερχόμενος στα οικονομικά θέματα ο κ. Αγραφιώτης σημείωσε ότι το Ίδρυμα έχασε κρατική επιχορήγηση επειδή οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής δεν υπέγραψαν τον ισολογισμό για τα έτη 2014 και 2015. «Πάνω του είχαμε βάλει τα πράγματα σε μία τάξη και δίναμε οφειλές και προηγούμενων ετών, ήρθε ο ΕΝΦΙΑ και είμαστε πάλι στο μηδέν» ανέφερε, μεταξύ άλλων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία του Ορφανοτροφείου.

 

Η Φωτεινή Κοκκινάκη

Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Φωτεινή Κοκκινάκη πρότεινε στον κ. Αγραφιώτη να υποβάλει σχετικό αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου και παράλληλα να επιδιώξει ραντεβού με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ή τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό προκειμένου να συζητήσουν την δυνατότητα ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ μέρους της ακίνητης περιουσίας του Ορφανοτροφείου.

Σε δηλώσεις της ανέφερε πως είναι αναγκαία η ενημέρωση και για τις παρατάξεις του Δήμου Βόλου. «Το ίδρυμα είναι ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας. Θα πρέπει να συντηρηθεί με κάθε τρόπο. Βλέπουμε μια διοίκηση που προσπαθεί και χρειάζεται βοήθεια. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε, αλλά δυστυχώς έχουμε απέναντι μια δημοτική αρχή η οποία εξακολουθεί να δημιουργεί μονίμως προβλήματα σε αυτή την πόλη. Σε καμία περιοχή του κόσμου δεν υπάρχει τέτοια απαξίωση για ένα ίδρυμα από μια δημοτική αρχή. Η δημοτική αρχή έπρεπε να είναι ο στυλοβάτης της προσπάθειας. Δώσαμε και εμείς τις προτάσεις μας και αναμένουμε μια επικοινωνία που να είναι σε όφελος του Ιδρύματος» κατέληξε η κ. Κοκκινάκη.

Ο Νίκος Στόϊκος

«Ο δήμος Βόλου έχει μεγάλη ευθύνη στο Ορφανοτροφείο» ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης» Νίκος Στόικος και πρόσθεσε πως το Ίδρυμα βρίσκεται σε δύσκολη καμπή και χρειάζεται την βοήθεια όλων των πολιτών και της δημοτικής αρχής. «Ένα τέτοιο Ίδρυμα δεν μπορεί να είναι ορφανό και να μην έχει τον Δήμο δίπλα του. Η διοίκηση κάνει τεράστια προσπάθεια και ο Δήμος έπρεπε να βρίσκεται κάθε μέρα εδώ και να βοηθάει είτε με υλικά είτε με προσωπικό» είπε ο κ. Στόικος και πρόσθεσε: «Το έλλειμμα είναι μεγάλο και αν δεν υπάρξει ομοφωνία στο διοικητικό συμβούλιο και στήριξη της προσπάθειας, φοβάμαι πως πολύ γρήγορα το Ίδρυμα θα καταρρεύσει.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ιταλία: Μετανόησε ο «νονός» της μαφίας της Νάπολης Φραντσέσκο Σκιαβόνε

Ο Φραντσέσκο Σκιαβόνε, ένας από τους ισχυρότερους «νονούς» της μαφίας της Νάπολης, της Καμόρα, αποφάσισε…

29 Μαρτίου 2024

ΓΣΕΕ: Προκήρυξε γενική απεργία στις 17 Απριλίου

«Η κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων. Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση…

29 Μαρτίου 2024

Λιβαδειά: Τρένο ακινητοποιήθηκε στον σταθμό – Φωτιά κοντά στις γραμμές

Φωτιά ξέσπασε κοντά στη Λιβαδειά, πλησίον των γραμμών, το μεσημέρι της Παρασκευής (29/3). Η Πυροσβεστική…

29 Μαρτίου 2024

Μόνο ένα κορίτσι 8 ετών επέζησε από τροχαίο με λεωφορείο στη Νότια Αφρική – 45 οι νεκροί

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του προς τη Δημοκρατία…

29 Μαρτίου 2024

«Ελ. Βενιζέλος»: Πέντε συλλήψεις στο αεροδρόμιο – Επιχείρησαν να εισάγουν 20.775 λαθραία πακέτα τσιγάρα

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, χθες το απόγευμα, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος», πέντε…

29 Μαρτίου 2024

Η 85χρονη στην Καρδίτσα που εντοπίστηκε χωρίς κεφάλι είχε πεθάνει πριν την κατασπαράξει ο λύκος

Ξετυλίγεται σιγά - σιγά το κουβάρι με την 85χρονη που βρέθηκε ακέφαλη στην κοινότητα Καταφυλλίου…

29 Μαρτίου 2024