Τοπικά

Στον «αέρα» ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός της Μαγνησίας – Η Ε.Ε. πλήρωσε μελέτες που μένουν στα συρτάρια

Χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό εξακολουθεί να βρίσκεται το 70% της Μαγνησίας, 19 χρόνια μετά την εφαρμογή της Νομοθεσίας.
Τα γενικά πολεοδομικά σχέδια και τα σχέδια οικιστικής οργάνωσης έχουν μείνει στα χαρτιά, καθώς οι Δήμοι αρνούνται να τα προχωρήσουν, παρότι έχουν χρηματοδοτηθεί και οι μελέτες ανατέθηκαν. Οι ίδιοι όμως οι Δήμοι είτε αρνούνται να επικυρώσουν τις προδιαγραφές γιατί η εκτός σχεδίου δόμηση πρέπει να απαγορευθεί, είτε δεν συμφωνούν με τις επιβαλλόμενες αλλαγές. Με την απουσία πολεοδομικού σχεδιασμού δεν υφίστανται και οι απορίες για τους λόγους που πνιγόμαστε πότε σε μια «κουταλιά νερό» και πότε από έντονα καιρικά φαινόμενα.
Χαοτικές διαδικασίες, απουσία πολιτικής βούλησης, έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στους εμπλεκόμενους, άρνηση της αυτοδιοίκησης για τον χωροταξικό σχεδιασμό βρίσκονται πίσω από την τραγική υστέρηση του πολεοδομικού σχεδιασμού.
Από 18 σχέδια που χρηματοδοτήθηκαν στη Μαγνησία, πολεοδομικό σχεδιασμό απέκτησε ο Βόλος, η Αγχίαλος, η Μακρινίτσα, ο Πτελεός, πρόσφατα ο Αλμυρός και το Τρίκερι (αναγκαστικά καθώς το σχέδιο αποτελούσε βασική προϋπόθεση για την έγκριση δόμησης του Αλατά).
«Η Μαγνησία δεν έχει σχέδια οικιστικής οργάνωσης γιατί φρόντισαν να μην τα θεσμοθετήσουν», δήλωσε η μηχανικός κ. Γραμματή Μπακλατζή.
Ο πολεοδομικός σχεδιασμός στον Νομό παραμένει πολύπλοκος, δυσλειτουργικός και με μικρή εφαρμοσιμότητα, καθώς οι μελέτες είναι στα συρτάρια και για λόγους πολιτικής ψηφοθηρίας δεν προωθούνται.

Ο Αλμυρός έλαβε ΦΕΚ πρόσφατα, μετά από δέκα και πλέον χρόνια καθυστέρησης, γιατί υπήρχε απόλυτη διαφωνία με την κατάργηση των παρεκκλίσεων στα εκτός σχεδίου. Δηλαδή η απαίτηση ήταν η συνέχιση ανέγερσης σπιτιών και κτιρίων σε οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων, επειδή έχουν «πρόσωπο» σε οποιοδήποτε οδικό δίκτυο. Κανείς δεν θέλησε να καταργήσει την πολεοδόμηση στα 2 στρέμματα με 750 μέτρα οικοδομής.
«Όταν ανατέθηκαν τα Γενικά Πολεοδομικά και τα Σχέδια Οικιστικής Οργάνωσης που είναι περισσότερα από 18 στη Μαγνησία, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλοι οι μελετητές έθεσαν ζήτημα με την κατάργηση των παρεκκλίσεων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι δήμαρχοι να σταματήσουν όλα τα πολεοδομικά σχέδια και να μην τα ολοκληρώσουνε», ανάφερε η κ. Μπακλατζή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σκόπελος όπου «κυνηγήθηκαν» οι μελετητές από τους κατοίκους.
Όσο οι μελέτες κρατούνται στα συρτάρια, τόσο η δόμηση σε περιοχές εκτός σχεδίου συνεχίζεται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των περιοχών.

«Έχουμε φτάσει σε επίπεδο να πολεοδομεί το Συμβούλιο της Επικρατείας και να λαμβάνει σωστές αποφάσεις. Όποιος προσφεύγει στο ΣτΕ δικαιώνεται και δημιουργείται δεδικασμένο για μια περιοχή. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός στη Μαγνησία είναι προβληματικός. Ακόμα και το ΓΠΣ του Βόλου και τα σχέδια οικιστικής οργάνωσης που εγκρίθηκαν, δεν έχουν εξετάσει με σοβαρότητα τα θέματα των πλημμυρικών φαινομένων και θεωρώ ότι δεν έγιναν σωστές μελέτες και δεν ακολουθήθηκαν οι οδηγίες που δόθηκαν από την ομάδα, την οποία είχε συγκροτήσει το ΤΕΕ. Είχαμε θέσει συγκεκριμένες προδιαγραφές για τα ρέματα και δεν λήφθηκαν υπόψη. Η δόμηση δεν απομακρύνθηκε από τα ρέματα, δεν περιλήφθηκαν ζώνες πρασίνου και πολλά ακόμα κριτήρια προστασίας Αυτό που στο μεταξύ δεν έχει εξεταστεί είναι οι μελέτες γεωλογικής καταλληλόλητας. Δεν μπορεί να εγκρίθηκαν μελέτες γεωλογικής καταλληλόλητας σε περιοχές προβληματικές. Για παράδειγμα η γεωλογική μελέτη στα Αστέρια της Αγριάς δεν επιτρέπει την πολεοδόμηση λόγω γεωλογικής αστάθειας και σωστά είχε αποσυρθεί από τον τότε αντιδήμαρχο Ν. Μόσχο» τόνισε.
Η κ. Μπακλατζή σημειώνει πως άμεσα πρέπει να εξεταστούν οι μελέτες γεωλογικής καταλληλόλητας στον Αλμυρό, όπου δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα με τον Ξηριά και στις οικιστικές περιοχές στην Αγχίαλο.

«Θα πρέπει να δούμε πώς γνωμοδότησαν τόσες επιτροπές δασών και υδάτων για την ανάπτυξη υποδομών στον Αλμυρό. Τα περισσότερα ΓΠΣ και τα σχέδια οικιστικής ανάπτυξης είναι αντιγραφές κειμένων, συλλογή προτάσεων από τους δημάρχους και δεν περιλαμβάνουν νέες θέσεις. Επικυρώνουν παλιές χωροθετήσεις για να διευκολύνουν τους Δήμους και δεν κινούν διαδικασίες κατάργησης και μετεγκατάστασης χρήσεων σε άλλες περιοχές και γενικώς δεν είναι ποιοτικές οι μελέτες. Όσες μελέτες έχουν εγκριθεί βρίσκονται σε ισχύ μέχρι να ολοκληρωθούν τα τοπικά χωρικά σχέδια. Σύντομα θα δούμε ποιες περιοχές θα εντάξουν οι Δήμοι. Τα ΣΧΟΟΑΠ που χρηματοδότησε η Περιφέρεια πληρώθηκαν σε ποσοστό 80% χωρίς να υπάρχουν μελέτες. Το υπόλοιπο 20% δεν έχει πληρωθεί, γιατί οι μελέτες δεν έχουν κλείσει. Πήρανε οι Δήμοι τα χρήματα και δεν απολογήθηκε ποτέ κανείς γιατί δεν κατέθεσαν και δεν ενέκριναν τα σχέδια. Ζαγορά, Σκιάθος, περιοχές με τεράστια προβλήματα και δεν έχουν εγκρίνει σχέδια. Το ίδιο και το Βελεστίνο. Κανένας δεν ασχολήθηκε με τον πολεοδομικό σχεδιασμό και οι μελέτες βρίσκονται δέκα χρόνια πεταμένες», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το