Οικονομία

Στον αέρα η μισθοδοσία των εργαζόμενων – Τι απαντά το υπ. Εργασίας

agora

Μετά τις καταγγελίες συνδικαλιστών ότι λόγω της «τραπεζικής αργίας» μικρομεσαίοι και βιοτέχνες κυρίως θέτουν τους εργαζόμενούς τους σε διαθεσιμότητα ακόμη και σε «υποχρεωτική άδεια» το Υπουργείο Εργασίας γνωστοποιεί ότι δε θα γίνουν αποδεκτές παράνομες ενέργειες στην αγορά εργασίας με πρόσχημα τη διενέργεια του δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου.

Πολλοί εργοδότες επίσης σύμφωνα και με επίσημες καταγγελίες προς το ΣΕΠΕ έχουν ανακοινώσει ότι δε θα καταβάλουν τη μισθοδοσία του μήνα λόγω κλειστών τραπεζών. Έως αύριο η εικόνα θα είναι πιο καθαρή καθώς θα συγκεντρωθούν στοιχεία ανά κλάδο
Το υπουργείο εργασίας πάντως καλεί τους εργοδότες που καταβάλουν σε μετρητά τους μισθούς να ζητήσουν άδεια από την ειδική επιτροπή έγκρισης συναλλαγών και επισημαίνει: «Σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν αποδεκτά φαινόμενα παραβατικότητας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, τα οποία, αποσταθεροποιούν την αγορά εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα στην Χώρα. Η επιβολή «αδειών» στους εργαζόμενους – με η χωρίς αποδοχές – καθώς και η «απεργία» επιχειρήσεων (lock out), είναι παράνομες ενέργειες. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την πρόληψη και την πάταξη φαινομένων καταστρατήγησης και παραβίασης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

»Σε ό,τι αφορά στην μισθοδοσία των εργαζομένων ΔΕΝ δικαιολογείται επ’ ουδενί η μη εμπρόθεσμη καταβολή της.
Ειδικότερα διευκρινίζονται τα εξής:
α) για όσες επιχειρήσεις καταβάλλουν τη μισθοδοσία ηλεκτρονικά ακολουθείται η συνήθης διαδικασία
β) οι επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν τη μισθοδοσία ηλεκτρονικά καλούνται να απευθύνονται άμεσα στην Ειδική Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών».

Πηγή www. protothema. gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το