Τοπικά

Στον «αέρα» έργα του Αλμυρού – Εργολάβοι αδυνατούν να τα ολοκληρώσουν

Στο «κενό» βρίσκονται έργα του Αλμυρού, καθώς οι εργολάβοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ολοκλήρωσή τους. Τρία έργα μικρής κλίμακας «καρκινοβατούν», ενώ ο δήμαρχος κ. Εσερίδης δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος καθώς η έκπτωση που δόθηκε για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης σε Αμαλιάπολη και Ευξεινούπολη αγγίζει το 65%.
«Είμαι προβληματισμένος γιατί η τρέλα με τις μεγάλες εκπτώσεις δεν αντιμετωπίζεται και δεν είμαι βέβαιος ότι θα ολοκληρωθούν τα έργα γιατί θεωρώ αδύνατον να τα βγάλουν πέρα οι εργολάβοι. Έχουμε ήδη τρεις εργολαβίες που υπολειτουργούν. Πρόκειται για τις αναπλάσεις σε Σούρπη και Πτελεό και την αγροτική οδοποιία στο Αχίλλειο», είπε.

Διαμάχες εργολάβων
Στις καλένδες παραπέμπεται το έργο της διαμόρφωσης της εισόδου στο Κρόκιο, που από το 2009 δεν στάθηκε δυνατόν να ξεκινήσει. Οι διαμάχες των εργολάβων απέτρεψαν την έναρξη των εργασιών.

Το δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού αποφάσισε τη διάλυση μιας σύμβασης που δεν ξεκίνησε ποτέ.
Η εταιρεία «ΝΙΚ. Χ. ΛΙΑΠΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ ΕΤΕ» αιτήθηκε τη διάλυση της σύμβασης του έργου, που η διαδικασία κατασκευής του έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αίτηση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε η εταιρεία «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» και εκδόθηκε Προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας στις από το 2010 για αναστολή της σύμβασης.

Το 2011 εκδόθηκε Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας περί αποδοχής της αναστολής της σύμβασης.
Η απόφαση εκτέλεσης του έργου και η σύμβαση επικυρώθηκε το 2009 από το δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού.
Καθορίστηκαν οι όροι διενέργειας του δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού με την Απόφαση 150/2009 της Δημαρχιακής Επιτροπής και η δημοπρασία έγινε στις 24 Νοεμβρίου 2009.
Η σύμβαση κατασκευής του έργου υπεγράφη στις 18-6-2010.
Το έργο ήταν προϋπολογισμού 345.000,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 21%.
Η χρηματοδότηση προερχόταν από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ».

Στο πρακτικό διενέργειας του διαγωνισμού (25-11-2009), η αρμόδια Επιτροπή του Δ. Αλμυρού εισηγήθηκε ως ανάδοχο την εργοληπτική επιχείρηση «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» και γνωμοδότησε αρνητικά στην ένσταση της «ΝΙΚ. Χ. ΛΙΑΠΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ ΕΤΕ». Η Δημ. Επιτροπή με την απόφασή της συμφώνησε με το πρακτικό και γνωμοδότηση της Επιτροπής απορρίπτοντας την ένσταση της «ΝΙΚ. Χ. ΛΙΑΠΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ ΕΤΕ». Αμέσως μετά η εργοληπτική Επιχείρηση «ΝΙΚ. Χ. ΛΙΑΠΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ ΕΤΕ», ενώ ήταν τρίτη κατά σειρά μειοδοσίας προσέφυγε στην Επιτροπή του άρθρου 152 η οποία με την 51/1129/26-2-2010 Απόφασή της δικαίωσε την «ΝΙΚ. Χ. ΛΙΑΠΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ ΕΤΕ» και ακύρωσε τις δύο προηγούμενες προσφορές των «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» και «ΑΛΚ. ΣΠΑΝΟΣ Α& ΣΙΑ ΕΤΕ». Ο Δήμος Αλμυρού ακολουθώντας τις εντολές της επιτροπής υπέγραψε μέσω του δημάρχου του Ευάγ. Χατζηκυριάκου τον Ιούνιο του 2010 σύμβαση με την ΝΙΚ. Χ. ΛΙΑΠΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ ΕΤΕ ποσού 202.188,20 € (με ΦΠΑ). Όμως η «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» κατέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δόθηκε προσωρινή διαταγή αναστολής της σύμβασης.

Έτσι, τον Αύγουστο του 2010 ο τ. δήμαρχος ενημέρωσε την ΝΙΚ. Χ. ΛΙΑΠΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ ΕΤΕ» περί αναστολής της σύμβασης. Έτσι δεν εκτελέστηκε καμία εργασία της εγκεκριμένης μελέτης και ως εκ τούτου δεν λήφθηκε καμία χρηματοδότηση. Το 2011 με Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας (όπου μεταφέρθηκε αρμοδιότητα από το ΣτΕ) έγινε αποδοχή της ακύρωσης της σύμβασης και επίσης με απόφασή του το 2017 ακύρωσε την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152. Ο ανάδοχος προέβη στην αίτηση – υπεύθυνη δήλωσή του περί διάλυσης της σύμβασής του με το Δ. Αλμυρού για την εκτέλεση του έργου «Διαμόρφωση εισόδου Δ.Δ. Κροκίου» χωρίς να αξιώνει κανένα οικονομικό αντάλλαγμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το