Τοπικά

Στον 22ο χρόνο λειτουργίας εισέρχεται η Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός» – Άρχισε τη λειτουργία της το 1999 

Οδεύει αισίως στον 22ο χρόνο λειτουργίας της η Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Η «Θ» συνάντησε έναν κληρικό και άνθρωπο της τέχνης, τον πατήρ Δημήτριο Κατούνη, εφημέριο στον ιερό ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου και διευθυντή της Σχολής «Διά χειρός», συζητώντας μαζί του για τη Σχολή, που άρχισε τη λειτουργία της το 1999.

Ο π. Δημήτριος Κατούνης ανέφερε πως η Σχολή Αγιογραφίας της Μητρόπολης Δημητριάδος μπαίνει στον 22ο χρόνο λειτουργίας της.
Στη Σχολή, όπως μαρτυρά και ο τίτλος της, διδάσκεται η αγιογραφία: «Οι σπουδαστές μαθαίνουν πώς γίνεται μία εικόνα. Διδάσκουμε φορητή εικόνα, τοιχογραφία και διάφορες άλλες τεχνοτροπίες».
«Στη Σχολή γίνεται πράγματι μία έξοχη δημιουργική εργασία. Είναι το αποτέλεσμα της ευλογίας του Θεού και του επισκόπου μας» ανέφερε, ζητώντας συγνώμη για την ακαταστασία στο εργαστήριο: «Δεν μπορεί να υπάρξει τακτοποιημένο εργαστήριο που να παράγει δουλειά. Τα τακτοποιημένα εργαστήρια είναι ή κλειστά ή άδεια. Οι καλλιτέχνες εξάλλου χαρακτηρίζονται για την επιμελημένη ακαταστασία τους».
Πώς όμως προέκυψε η δημιουργία της Σχολής; Ο διευθυντής της εξήγησε πως «η Σχολή γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1999, όταν ένα βράδυ, χειμώνα του 1998, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος κατέβηκε στην «Κατακόμβη» του Αγίου Νικολάου και μας βρήκε, μία παρέα τριάντα περίπου ανθρώπων, να μουντζουρώνουμε κάτι ξύλα. Ενθουσιάστηκε που ασχολούμασταν με την ιερή αυτή τέχνη της εικονογραφίας και έτσι έδωσε το σύνθημα της δημιουργίας μίας επαγγελματικής σχολής αγιογραφίας με σοβαρούς στόχους και καλές προοπτικές για τους σπουδαστές της».

Αποδοχή υπάρχει από τον κόσμο κάτι που μαρτυρά και οι 70 περίπου σπουδαστές: «Αρκετά νέα παιδιά θέλησαν να έλθουν κοντά μας και να σπουδάσουν την ωραία τέχνη της αγιογραφίας. Δημιουργήθηκε ένα πολύ σοβαρό πρόγραμμα σπουδών, που δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτε ακόμη και προγράμματα πανεπιστημιακού επιπέδου».
Όσον αφορά στον σκοπό της δημιουργίας της Σχολής, αυτός είναι διπλός: «Πρώτον η Σχολή έχει σαν φιλοδοξία να μυήσει κάποιους ανθρώπους στην υπέροχη και θαυμάσια, αλλά και σπάνια τέχνη της αγιογραφίας και δεύτερον προσπαθεί, με τη συστηματική εργασία που γίνεται, να εμπνεύσει τον σωστό επαγγελματισμό στους νέους που την πλησιάζουν, έτσι ώστε να δώσει και μία απάντηση στο δύσκολο πρόβλημα του βιοπορισμού και της ανεργίας, που ταλαιπωρεί πολλούς ταλαντούχους νέους της εποχής μας».

Ο π. Δημήτριος Κατούνης πρόσθεσε πως «η Εκκλησία μέσα από τη Σχολή δίνει μία λύση στα επαγγελματικά αδιέξοδα των νέων, αφού μπορεί ο σπουδαστής που τελειώνει το τρίτο έτος, να αναλαμβάνει την κατασκευή φορητών εικόνων ή να απασχοληθεί σε κάποιο από τα εργαστήρια των καθηγητών».
Η αγιογραφία είναι μία τέχνη που χάνεται στον χρόνο; «Η αγιογραφία είναι μία ολοζώντανη τέχνη, δεν χάθηκε ποτέ, ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Απλώς αλλάζει μορφές, ίσως να αποδίδεται πιο ταπεινά, πιο μετρημένα, αλλά πάντα υπήρχε η εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου να ζωγραφίσει τον Θεό, διότι η εικόνα είναι σχέση με τον Θεό, δεν είναι μόνο τέχνη. Δεν γίνεται μία εικόνα απλώς για να εκφραστώ καλλιτεχνικά. Η εικόνα γίνεται για να προσευχηθώ, να επικοινωνήσω με το πρόσωπο, το οποίο ζωγραφίζω. Ο άνθρωπος πάντοτε αισθάνεται αυτή την εσωτερική έφεση να επικοινωνήσει με τον Θεό του, τους Αγίους, την Παναγία. Για αυτό ποτέ δεν χάθηκε η αγιογραφία και δεν νομίζω ότι ποτέ θα χαθεί».

Η Σχολή χωρίζεται σε δύο κομμάτια. Το επαγγελματικό και το ερασιτεχνικό. Το επαγγελματικό έχει 4 χρόνια σπουδών και ακολουθούν πτυχιακές εξετάσεις παρέχοντας αναγνωρισμένα πτυχία από τη Μητρόπολη. Στο ερασιτεχνικό κομμάτι ο καθένας κανονίζει μόνος του πόσο καιρό και πόσες ώρες θέλει να παρακολουθεί τα μαθήματα.

Εκτός της εκμάθησης της αγιογραφίας στη Σχολή υπάρχουν και άλλα τμήματα.
Το τμήμα συντηρήσεως έργων τέχνης και ξύλου, το οποίο λειτουργεί κάτω από την εποπτεία της Μάνιας Μαργαριτώφ, κόρης του Αναστάσιου Μαργαριτώφ, πολύ σημαντικού συντηρητή της Ελλάδας, με την εργασία της οποίας οι σπουδάστριες και οι σπουδαστές μαθαίνουν την ευαίσθητη εργασία της συντήρησης και αποκατάστασης παλαιών εικόνων, τη συντήρηση και θεραπεία των φθαρμένων από τον χρόνο ξύλων και γενικότερα την αξιολόγηση των παλαιών έργων τέχνης και την αποκατάστασή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το δεύτερο τμήμα είναι το παιδικό τμήμα, που απευθύνεται σε παιδιά και έφηβους από 5 έως 18 ετών, προσφέροντας πλούσιες γνώσεις πάνω στη ζωγραφική και στο ελεύθερο σχέδιο.

Το τρίτο τμήμα είναι το τμήμα για ΑμεΑ, δηλαδή για παιδιά και ανθρώπους με νοητική αναπηρία και στέρηση, καθώς και άλλες ειδικές ανάγκες, στο οποίο γίνεται μουσικοθεραπεία. «Ένα σημαντικό κομμάτι για εμάς, για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι. Παιδιά με ιδιαίτερα προσόντα εισπράττουν πολλή αγάπη» ανέφερε ο π. Δημήτριος Κατούνης για να συμπληρώσει πως «τα αποτελέσματα του τμήματος είναι χωρίς υπερβολή εντυπωσιακά και θεαματικά. Παιδιά που δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν ,αποκτούν δεξιότητες, έχουν αίσθηση του χώρου, των χρωμάτων, της ακουστικής».

Το τέταρτο είναι το ερασιτεχνικό τμήμα, το οποίο παρακολουθούν άνθρωποι για να περάσουν ευχάριστα κάποιες ώρες την εβδομάδα, να καλλιεργήσουν κάποιο χόμπι τους, να πάρουν στοιχεία για την τέχνη της αγιογραφίας, να μάθουν να κάνουν κάποια πανέμορφα δωράκια σε φίλους και γνωστούς, χωρίς να ενδιαφέρονται να πάρουν βεβαιώσεις σπουδών και πτυχία από τη Σχολή.

Η Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός» ανά διαστήματα διοργανώνει σεμινάρια, όπως σεμινάριο εγκαυστικής εικόνας, τεχνοτροπιών του χρυσού και ένα ενδιαφέρον σεμινάριο που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία, το σεμινάριο καλλιγραφίας.

Μία ακόμη δραστηριότητα της Σχολής είναι ότι μπορεί πλέον να αναλαμβάνει παραγγελίες για τη φιλοτέχνηση φορητών εικόνων, τοιχογραφιών ή άλλων έργων τέχνης. «Ο σκοπός βεβαίως δεν είναι κερδοσκοπικός, αφού η Σχολή τελεί κάτω από την αιγίδα της Ιερής Μητροπόλεως Δημητριάδος, γι’ αυτό και οι τιμές κυμαίνονται σε πολύ λογικά επίπεδα, έχοντας σαν στόχο να ενισχύουν τη βιβλιοθήκη της Σχολής, καθώς και την οργάνωση των διαφόρων εκδηλώσεών της» τόνισε ο διευθυντής της Σχολής Αγιογραφίας για να προσθέσει: «Κυρίως ο στόχος είναι να έλθει το πλατύ κοινό σε επαφή με τη σωστή εικόνα, με το αυθεντικό αντικείμενο τέχνης, με το σωστό εργαλείο προσευχής και όχι με τις φτηνές χάρτινες καρικατούρες, με τις απατεωνίστικες μεταξοτυπίες, που πλασάρονται ως χειροποίητες σ’ όσους δεν γνωρίζουν και με τις αμέτρητες άλλες κακοτεχνίες που κυκλοφορούν ανεμπόδιστα και ελεύθερα στο εμπόριο. Η φτήνια και η ευτέλεια σκοτώνουν την ομορφιά και την αυθεντικότητα που κρύβει μέσα του αυτό το έργο ψυχής που ονομάζεται εικόνα».

Η Σχολή αναλαμβάνει επίσης και τη συντήρηση παλαιών φορητών εικόνων, οικογενειακών κειμηλίων, καθώς και τον καθαρισμό, φροντίδα και αποκατάσταση κάθε είδους τοιχογραφιών σε ιερούς ναούς. Για αυτό έχει καταρτίσει ομάδες εργασίας και έτσι μπορεί να φέρει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία ό,τι αναλάβει.
Να σημειωθεί πως οι εγγραφές στη Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός» (Αγίου Νικολάου 108) πραγματοποιούνται καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, 7 μ.μ. – 9 μ.μ., ενώ τα μαθήματα θα αρχίσουν την 1η Οκτωβρίου (τηλ. επικοινωνίας 6972225448, 2421041058).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το