Τοπικά

Στόλισαν …χριστουγεννιάτικο δέντρο οι καθαρίστριες του Πανεπιστημίου που κλιμακώνουν τον αγώνα τους

Χαρτάκια με ευχές κρέμασαν οι καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους, στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο το οποίο έχει στηθεί στη Θόλο του παραλιακού κτιρίου. “”Απολυόμενη καθαρίστρια, Νο 28, Νο 29, Νο 30″…, έγραφε το κάθε χαρτάκι που κρεμάστηκε στο δέντρο.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του σωματείου καθαριστριών Μαγνησίας Μαρία Πλαγερα, με το στολισμό του δέντρου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θέλησαν να στείλουν το μήνυμα ότι “είναι σαν χριστουγεννιάτικο δώρο για την πρυτανεία οι 31 οικογένειες που θα μείνουν άνεργες και από τον καινούργιο χρόνο δεν θα έχουν ένα μεροκάματο για να φέρουν στην οικογένειά τους… μετά από τόσα χρόνια που εργάζονται για το πανεπιστήμιο με οποιεσδήποτε συνθήκες. Φοβούνται να μην γίνουμε αορίστου. Τόσα χρόνια παλεύουμε και έχουμε καταφέρει να παγώσουμε τους εργολάβους”.

Το Σωματείο ανακοίνωσε στάση εργασίας από την ερχόμενη Δευτέρα και απεργία από την Τετάρτη. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Ο πρύτανης αναμένεται να βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο την ερχόμενη Τρίτη και οι καθαρίστριες απαιτούν συνάντηση μαζί του. Τις προηγούμενες ημέρες οι καθαρίστριες συναντήθηκαν με τον αντιπρύτανη κ. Μπιλίνη. “Στη συνάντηση βρήκαμε τοίχο. Μας είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα και πως το Πανεπιστήμιο θα προχωρήσει σε εργολάβο το έργο της καθαριότητας. Θα μείνουμε τουλάχιστον τρεις μήνες απολυμένες για να έχουμε μετά το δικαίωμα να λάβουμε μέρος στον ΑΣΕΠ. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που πριν από λίγο καιρό του είχαμε δώσει το υπόμνημα μας και μας είπε ότι θα βρει τρόπο για να συνεχιστούν οι συμβάσεις μας. Μας λένε ότι θα τους επιβληθεί πρόστιμο αν μας ανανεώσουν τις συμβάσεις καθώς μετά από 24 μήνες γινόμαστε αορίστου. Στα 20 χρόνια που δουλεύουμε στο Πανεπιστήμιο, πόσο πιο αορίστου μπορούμε να γίνουμε”, αναρωτήθηκε η κ. Πλαγερά.

Επισημαίνεται ότι την Τρίτη θα συνεδριάσει το πρυτανικό συμβούλιο και οι καθαρίστριες αναμένεται να λάβουν μέρος προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

Το Συνδικάτο Μετάλλου εκφράζει την αλληλεγγύη και την στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες αγωνίζονται για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους αλλά και διεκδικώντας καλύτερους όρους εργασίας, αφού οι Πρυτανικές Αρχές κυριολεκτικά τους πετούν στο δρόμο στο τέλος του Δεκέμβρη.

“Είναι τεράστιες οι ευθύνες των Πρυτανικών Αρχών που ουσιαστικά ιδιωτικοποιούν τον τομέα της καθαριότητας, ενώ ταυτόχρονα προβλέπουν χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους. Μοναδικός σκοπός να χαρίσουν κέρδη σε κάποιον επιχειρηματία. Πίσω από αυτό γίνεται κουρελόχαρτο η διασφάλιση της υγιεινής στους χώρους του ιδρύματος και η αξιοπρεπής ζωή για τις καθαρίστριες.

Το Συνδικάτο μας στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συναδέλφων έτσι ώστε όλοι μαζί από κοινού να αποτρέψουμε την υλοποίηση αυτής της βαρβαρότητας των ομαδικών απολύσεων αλλά και να μπει τέρμα στην ομηρία των συναδέλφων”, αναφέρει.

Εξάλλου, η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών δηλώνει ομόφωνα την υποστήριξή της στις καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ιδρύματος να μην ανανεώσει τις συμβάσεις εργασίας τους. Η Κοσμητεία καλεί τις πρυτανικές αρχές να επανεξετάσουν το θέμα και να δώσουν λύση στο ζήτημα, με συνέχιση της σύμβασης των καθαριστριών, ακυρώνοντας παράλληλα την διαδικασία προκήρυξης για ανάθεση της καθαριότητας του Ιδρύματος σε εργολάβο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το