Τοπικά

Στόχος να μηδενιστεί το χρέος του Γηροκομείου Βόλου

Στο Ίδρυμα Γηροκομείο Βόλου απασχολούνται σήμερα 56 εργαζόμενοι, ενώ φιλοξενούνται 120 ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Παύλο Πάνο τα οικονομικά πηγαίνουν καλά, με τον ίδιο να σημειώνει ότι όνειρο είναι να λειτουργήσει ένα γηροκομείο Κεντρικής Ελλάδος και τα χρέη του Ιδρύματος να μηδενιστούν.
Ο κ. Παύλος Πάνος, πρόεδρος του Γηροκομείου Βόλου, μίλησε στη «Θ» για το Ίδρυμα, για τις ανησυχίες του, τα όνειρα, τα οικονομικά, αλλά και για την ανακαίνιση που ετοιμάζεται σε έναν χώρο που θα μπορεί να φιλοξενήσει ακόμα 20 αυτοεξυπηρετούμενους ηλικιωμένους, φτάνοντας τον αριθμό στους 140.
«Τέτοια περίοδο το 2013 ψάχνονταν όλοι οι εμπλεκόμενοι πού θα πάνε οι ηλικιωμένοι και τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι, με το Γηροκομείο να είναι στα πρόθυρα να κλείσει. Μετά από ορισμούς και παραιτήσεις δύο φορές συστάθηκε η προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου Βόλου, η οποία κράτησε περίπου έναν χρόνο βάζοντας σε μία σειρά σιγά-σιγά τα πράγματα. Μια πολύ καλή ομάδα και δεμένη. Στα πρώτα 4 χρόνια οι αποφάσεις του συμβουλίου ήταν ομόφωνες. Όλοι μια γροθιά με έναν κοινό στόχο, που δεν ήταν άλλος από τη διάσωση του Γηροκομείου» τόνισε ο κ. Παύλος Πάνος.

Όσον αφορά στα χρέη που «κληρονόμησε» το Ίδρυμα από τα προηγούμενα χρόνια ήταν: 100.000 ευρώ προς προμηθευτές, 500.000 ευρώ στο προσωπικό, 500.000 ευρώ στην Εφορία, 1 εκ. ευρώ στο ΙΚΑ, ένα δάνειο 200.000 ευρώ που δεν είχε πληρωθεί ποτέ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος οι βασικοί στόχοι ήταν τρεις. «Ο πρώτος ήταν να γυρίσουμε το κλίμα του Γηροκομείου, να μας πιστέψει ο κόσμος και να δει το έργο μας, να ανοίξουμε τις πόρτες μας προς την κοινωνία. Ο δεύτερος ήταν να αυξήσουμε τους ηλικιωμένους, από 60 φτάσαμε μέχρι και 130. Πολύ σημαντικό, αφού ανέβηκαν οι εισφορές των διαβιούντων και από 100.000 ευρώ έφτασαν στις 200.000 ευρώ. Τρίτος στόχος ήταν να επισκευάσουμε όλη την ακίνητη περιουσία του Γηροκομείου. Στα πέντε χρόνια έχουν ανακαινιστεί 32 ακίνητα και το γραφείο πόλεως, με τα έσοδα να ανεβαίνουν κατά 2,5 φορές πάνω.
Σήμερα η Εφορία από 500.00 ευρώ έφτασε στις 700.000 μαζί με το ΕΝΦΙΑ και σήμερα είναι μηδέν, το ΙΚΑ, επειδή προηγούνταν η Εφορία, έφτασε στο 1,7 εκ. € και σήμερα οφείλεται 1 εκ. ευρώ και με τιμολόγια που έχουν εκχωρηθεί πέφτει κάτω από το 1 εκ. ευρώ, οι εργαζόμενοι από τις 500.000 ευρώ σήμερα τους οφείλονται 230.000 ευρώ από τα παλιά δεδουλευμένα, ενώ πληρώνονται τον μισθό τους κανονικά, το χρέος σε προμηθευτές από 100.000 ευρώ που ήταν, σήμερα έφτασε στις 15.000. Το ρεύμα είχε φτάσει στις 130.000 ευρώ και αυτή τη στιγμή είναι περίπου στις 70.000 ευρώ, το νερό από 20.000 ευρώ σε όλα τα ακίνητα του Ιδρύματος έχει φτάσει στις 10.000 ευρώ, ενώ το δάνειο των 200.000 ευρώ έφτασε στις 400.000 ευρώ με τους τόκους και μετά το «κούρεμά» του έφτασε στις 290.000 και αποπληρώνεται τακτικά. «Τα οικονομικά είναι σε πάρα πολύ καλό σημείο και δρόμο» σημείωσε ο κ. Παύλος Πάνος.

Οι 30 αναμονές που υπάρχουν, δείχνει τη δυναμική και το πώς περνούν οι ηλικιωμένοι στο Ίδρυμα. «Σήμερα οι ηλικιωμένοι στο Ίδρυμα είναι 120, ενώ ο μεγάλος ευεργέτης κ. Τσιμάς βοηθάει και θα ανακαινίσει έναν χώρο από την αρχή έχοντας τη δυνατότητα για άλλους 20 αυτοεξυπηρετούμενους ηλικιωμένους» επισήμανε ο ίδιος για να συμπληρώσει: «Στην αρχή θέλαμε να δημιουργήσουμε μονάδα χρονίων παθήσεων, αλλά στην άδεια δεν έβγαιναν πολλές κλίνες και αποφασίστηκε να γίνει αυτοεξυπηρετούμενων».
Οι βλέψεις της διοίκησης είναι το χρέος να μηδενιστεί και αποτελεί το σημείο αναφοράς για αυτή. «Προσωπικά το όνειρό μου ήταν να γίνει ένα ακόμη γηροκομείο στην περιοχή μας, να μην είναι Βόλου, αλλά Κεντρικής Ελλάδος, με σωστές προδιαγραφές, καλύψεις για τους ηλικιωμένους, ώστε να περνούν καλά τα τελευταία τους χρόνια» επισήμανε.
Το Γηροκομείο Βόλου πιστοποιήθηκε πέρσι με ISO, τηρούνται όλες οι διαδικασίες, ενώ κάθε χρόνο τα λογιστικά δίνονται σε ορκωτούς λογιστές για να βγάζουν αποτελέσματα χρήσεων.
Στην περιουσία του Ιδρύματος προστέθηκε πρόσφατα ακόμη μία στο κέντρο του Βόλου που θα αυξήσει τα έσοδα.
«Συνεχίζεται το νοικοκύρεμα επομένως» τόνισε ο κ. Παύλος Πάνος.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται 144 εκδηλώσεις και δεν υπάρχει ίδρυμα στην Ελλάδα που να έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, δηλαδή κάθε δεύτερη μέρα κάτι να γίνεται.
«Όνειρό μου και στόχος μου είναι να μηδενιστούν τα χρέη, για αυτό και βρεθήκαμε στο Γηροκομείο, για να βοηθήσουμε. Ότι υπάρχει αντιπολίτευση και γκρίνια μέσα στο ίδιο το Ίδρυμα με φοβίζει και για αυτό πρέπει να μείνω, ώστε να εκπληρωθεί ο στόχος του μηδενικού χρέους. Εξάλλου το 1 εκ. ευρώ οφειλής στο ΙΚΑ δεν το οφείλει το Γηροκομείο, αλλά ο Παύλος Πάνος ως πρόεδρος του Ιδρύματος. Οι δικοί μου λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι και η περιουσία μου από το ΙΚΑ όπως έμαθα πρόσφατα. Θεωρώ και πρέπει να μείνω στο Ίδρυμα μέχρι το χρέος να γίνει μηδέν. Δεν είναι μακριά. Μία καλή πώληση να γίνει, μία εκποίηση ακινήτου για να μπορέσουμε να μην πληρώνουμε τόκους στο ΙΚΑ» κατέληξε ο πρόεδρος του Γηροκομείου Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το