Τοπικά

Στόχος να γίνει το “Αχιλλοπούλειο” Περιφερειακό Νοσοκομείο με 460 κλίνες

Ένα περιφερειακό νοσοκομείο με 460 κλίνες και 200 οργανικές θέσεις γιατρών που θα εξασφαλίζει επαρκή χρηματοδότηση και υψηλές αποζημιώσεις στις εφημερίες, είναι ο στόχος του νέου οργανισμού λειτουργίας του Νοσοκομείου Βόλου, όπως τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο διοικητής κ. Ματθαίος Δραμητινός.

Ο κ. Δραμητινός επισήμανε πως «χάρη στη διεκδικητικότητα που επιδείχθηκε, κατορθώθηκε και το Νοσοκομείο Βόλου είναι το δεύτερο μεταξύ των νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ ως προς τη χρηματοδότηση, όπως άλλωστε όφειλε να είναι λόγω της πληθώρας των κλινών που διαθέτει. Αντιθέτως μέχρι τώρα χρηματοδοτείτο ως τέταρτο νοσοκομείο μετά το Κοτλιμπάνειο της Λάρισας και το Νοσοκομείο Λαμίας.
Έτσι ενώ πέρυσι ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου ανερχόταν στα ευρώ 13.997.000 και με τις διεκδικήσεις τελικά έλαβε 15.147.000 ευρώ, για το 2017 ο προϋπολογισμός αυξάνεται στα 14.860.000 ευρώ, όταν όλα τα Νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ και της χώρας είχαν μείωση 10%. Μετά από αγώνα των τελευταίων τριών μηνών αποκαταστήσαμε την αδικία και το Νοσοκομείο είναι δεύτερο μεταξύ των νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ ως προς τη χρηματοδότηση».

Τα φάρμακα

Ο κ. Δραμητινός επισήμανε πως «ο εξορθολογισμός των δαπανών είναι θεμιτός, αλλά δεν θα παζαρευτούμε το φάρμακο, τα υλικά και τη φροντίδα του ασθενούς».
Μάλιστα για το θέμα των φαρμάκων είπε πως «ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου το 2016 για το φάρμακο ήταν 4.750.000 ευρώ, ενώ για το 2017 θα είναι στα 5.300.000 ευρώ. Λόγω της ένταξης των φαρμάκων χημειοθεραπείας στον προϋπολογισμό για τα φάρμακα από τις αρχές του 2016 οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων βγήκαν εκτός. Στο Αχιλλοπούλειο έγιναν προσπάθειες τους τελευταίες μήνες και δεν υπήρξε καμία έλλειψη. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μείνει και φέτος το Νοσοκομείο από φάρμακο, αντιδραστήρια, φαρμακευτικά αφού ο προϋπολογισμός είναι αρκετά αυξημένος και με μια λογική ρήση όλα θα πάνε πολύ καλά.
Για τα φάρμακα της χημειοθεραπείας όπου πρόσφατα προέκυψε μια αρρυθμία, είπε ότι το 50% του προϋπολογισμού για τα φάρμακα είναι τα φάρμακα της χημειοθεραπείας. Η πρόσκαιρη έλλειψη ορισμένων φαρμάκων οφείλεται στις εταιρείες και όχι σε παραγγελίες που δεν έγιναν στην ώρα τους ή ότι δεν είχαμε χρήματα. Οι εταιρείες δεν είχαν τα λογιστήριά τους ανοικτά για να μας στείλουν φάρμακο κατά τη διάρκεια των γιορτών και του χιονιά. Η απουσία φαρμάκων χημειοθεραπείας ήταν εποχική δυσλειτουργία. Άλλωστε και μέσα στις γιορτές καμία αρρώστια δεν έχει αργία, αλλά αργία έχουν οι υπηρεσίες και όχι αυτές του Νοσοκομείου».

Οι δωρεές

Ο διοικητής αναφέρθηκε και στα νέα μηχανήματα και προέρχονται από δωρεές επώνυμες ή ανώνυμες που η διοίκηση του Νοσοκομείου φρόντισε να υλοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ειδικότερα ευχαρίστησε τον κ. Χαράλαμπο Τσιμά που ολοκληρώνει τη νέα πτέρυγα του ογκολογικού, ενώ ανώνυμος συμπολίτης που τον ευχαρίστησε επίσης, προσέφερε έντεκα μηχανήματα για τη μονάδα τεχνητού νεφρού, ένα τρίπλεξ στην καρδιολογική, εξοπλισμό για αίθουσα βηματοδοτών και σύντομα θα γίνεται η τοποθέτησή τους στο Νοσοκομείο, μηχάνημα ανηματικής ροής που διαλύει τα φάρμακα στη χημειοθεραπεία και πέντε ολοκαίνουργιους καρδιογράφους.
Για να έρθουν εδώ οι δωρεές ήταν προϊόν συστηματικής δουλειάς, τόνισε ο διοικητής.
Ο κ. Δραμητινός αναφέρθηκε στο λέιζερ λιθοτριψίας που δώρισε η ΕΒΟΛ και ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία αλλά και στο ασθενοφόρο που χάρισε η ΕΒΟΛ λέγοντας ως σύντομα θα γίνει νέα συνέντευξη Τύπου για να παρουσιαστεί η νέα μέθοδος της λέιζερ λιθοτριψίας που για πρώτη φορά γίνεται στη Θεσσαλία.
Ο κ. Δραμητινός ανέφερε ότι η πρόταση για τα έργα του ΕΣΠΑ είναι σε καλό δρόμο, έχει συνδιαμορφωθεί με το επιστημονικό συμβούλιο και ήδη στο υπουργείο είναι ο φάκελος του Νοσοκομείου με τα έργα, όπως αιμοδυναμικό εργαστήριο, ακτινολογικό εξοπλισμό και ψηφιακό χειρουργείο. Στο πακέτο Γιούνκερ το Νοσοκομείο ετοιμάζεται να εντάξει το μαγνητικό τομογράφο και το τμήμα ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας.

Πλούσιος ο νέος οργανισμός

Αναφορικά με το νέο Οργανισμό Λειτουργίας του Νοσοκομείου ο διοικητής τόνισε δήλωσε πως «ο νέος οργανισμός που έρχεται προς ψήφιση μεθαύριο είναι πιο πλούσιος και με περισσότερες προβλέψεις. Από τον Αύγουστο του 2016 που ανέλαβα καθήκοντα ζήτησα επικαιροποίηση των προτάσεων. Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία το οργανόγραμμα στο επιστημονικό συμβούλιο. Μιλήσαμε με τις τεχνικές υπηρεσίες, τη νοσηλευτική και αποστείλαμε γραπτή έκκληση και στα δύο σωματεία του Νοσοκομείου. Τις προτάσεις τους προσκόμισαν την περασμένη Δευτέρα και ό,τι παρατηρήσεις έγιναν περιλήφθηκαν. Δεν θέλαμε να τους πετάξουμε έξω όπως ισχυρίστηκαν. Όλες οι αντιπαραθέσεις που εμφανίστηκαν είναι απλά αντιπολιτευτική διάθεση. Γιατί κάποια προβλήματα με τη χρηματοδότηση και κάτι πρέπει να λέμε για να έχουμε τα συνδικαλιστικά ένσημά μας. Διαβούλευση έγινε και μάλιστα σε τέσσερα επίπεδα» επισήμανε ο κ. Δραμητινός.
Ακόμη τόνισε πως το Νοσοκομείο είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση της πόλης με 700 εργαζόμενους, 400 νοσηλευόμενους και 500 διερχόμενους είτε συγγενείς των ασθενών, ενώ πολλοί άλλοι είναι και οι προσερχόμενοι στα ΤΕΠ και στα εξωτερικά ιατρεία.

Συνεργασία με το επιστημονικό συμβούλιο

Ο κ. Δραμητινός ανέφερε πως εκτός από το διοικητικό συμβούλιο, πολύ σημαντικό θεσμικό ρόλο έχει το επιστημονικό συμβούλιο με αιρετούς γιατρούς, εργαζόμενους και άλλους.
«Με χαρά και με τιμή λέω πως στους επτά μήνες που βρίσκομαι στο τιμόνι του Νοσοκομείου, σε όλα τα μείζονα θέματα του Νοσοκομείου, έβαλα πάνω απ’ όλα πρώτα το θεσμικό ρόλο του επιστημονικού συμβουλίου και είχα τη σύμφωνη γνώμη. Και αυτό το λέω για να αποκρούσω λεγόμενα ότι δεν υπάρχει διάλογος στο Νοσοκομείο. Ουδεμία απόφαση για επιστημονικό θέμα, δεν βγήκε από το Νοσοκομείο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου», δήλωσε.
Για το χιονιά ο κ. Δραμητινός ανέφερε το πώς παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα, αλλά ξεπεράστηκαν και δεν φάνηκαν στη λειτουργία του ιδρύματος, χάρη στην εργατικότητα των εργαζομένων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το