Τοπικά

Στόχος η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και απαιτούμενο η συνεργασία φορέων- Διήμερο συνέδριο για τον δημιουργικό τουρισμό

Με μεγάλη συμμετοχή ξεκίνησε σήμερα το διήμερο συνέδριο για τον εναλλακτικό τουρισμό. Περισσότερα από 150 άτομα μετείχαν σήμερα στις εργασίες του συνεδρίου που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Volos Palace ενώ υπήρχαν συμμετοχές ακόμα και από το εξωτερικό όπως την Αυστραλία, Αμερική και Γερμάνια.


«Το ζητούμενο είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον μας. Η δύναμη του ενός να γίνει δύναμη του μαζί. Εμείς κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να δουλέψουμε όλοι μαζί και αυτό το πετυχαίνουμε με το νέο marketing plan που κάνουμε για τον τουρισμό σε συνεργασία με το ΣΕΤΕ» ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με αφορμή το σημερινή συνέδριο. Πρόσθεσε επίσης πως δίνεται η ευκαιρία σε όποιον θέλει να πει τις απόψεις του για το σχέδιο αυτό για να μπορέσει η Περιφέρεια να τις συμπεριλάβει.
Μάλιστα σημείωσε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας κάνει μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού έχοντας στους στόχους της τη δημιουργία υποβρύχιων μουσείων και των θαλάσσιων πάρκων. Ωστόσο συμπλήρωσε πως η προσπάθεια αυτή βρίσκει εμπόδια γραφειοκρατικά του Υπ. Πολιτισμού, στις συνεχείς αλλαγές των διοικήσεων στο Υπουργείο.
«Η Αθήνα είναι πολύ μακριά από την Αλόννησο» είπε αλληγορικά ο κ. Αγοραστός και πρόσθεσε ότι είναι επίσης μεγάλη η προσπάθεια που γίνεται στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου. «Είναι και αυτό εναλλακτικός τουρισμός. Δεν μας βοηθάει κανένας από τους δήμους που είναι εκεί. Εμείς προσπαθούμε να βρούμε λύσεις καθώς παραλάβαμε ένα χιονοδρομικό που είναι παλιό και με πολλά χρέη. Ανέφερε επίσης πως στις προθέσεις της Περιφέρειας είναι ο περιπατικός, ο ορειβατικός, ο χιονοδρομικός και ο ιππικός τουρισμός καθώς αυτά θα δώσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία λόγω των επισκεπτών και των χρημάτων που έρχονται στην περιοχή.
Αναφορικά με την ημερίδα για τον τουρισμό που πραγματοποιείται σήμερα από άλλους φορείς, ο περιφερειάρχης ανέφερε πως θα ήταν καλύτερο οι δράσεις αυτές να είναι ένα, καθώς σκοπός είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Το θέμα του τουρισμού δεν είναι στατικό αλλά δυναμικό και εξελισσόμενο. Τέτοιες δράσεις βοηθούν μέσα από ένα πλαίσιο διαβούλευσης να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα» τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη. Όπως ανέφερε η ίδια, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες και ενδιαφέρονται για συγκεκριμένες δράσεις. «Μεγάλη μερίδα ανθρώπων ασχολούνται με τέτοια είδη τουρισμού και δεδομένου ότι ο νομός Μαγνησίας διαθέτει τη μορφολογία, θα πρέπει να προσαρμόσουμε τις εξελίξεις στα νέα δεδομένα». Ανέφερε ότι στο νομό υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο και η Περιφέρεια, με τη συμμετοχή σε ανάλογες εκθέσεις και με τη δημιουργία έργων υποδομής, προσπαθεί να βοηθήσει αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε επίσης την ανάγκη συντονισμού δράσεων προς τον εναλλακτικό τουρισμό με σεβασμό στο περιβάλλον και τον συνάνθρωπο. Σχολιάζοντας τις δύο δράσεις που γίνονται για τον τουρισμό σήμερα στον Βόλο, η κ. Κολυνδρίνη ανέφερε πως οι δράσεις, αν λειτουργούν η μία συμπληρωματικά στην άλλη, αποφέρουν κέρδος.


Ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Λεβέντης ανέφερε ότι ο όρος εναλλακτικός αναφέρεται στο παρελθόν όταν ο μόνος τουρισμός βασιζόταν στον ήλιο και τη θάλασσα. «Το βουνό των Κενταύρων και η Θεσσαλία έχουν τόσες πολλές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη φύση, την κουλτούρα και τη ζωή των κατοίκων και αυτά είναι στην πρώτη λίστα των ενδιαφερόντων των Ευρωπαίων επισκεπτών» ανέφερε και πρόσθεσε πως υπάρχουν δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με το περπάτημα, τη θάλασσα, τα ποτάμια και τα φαράγγια αλλά και την ιστορία και τη μυθολογία σε συνδυασμό με τη φύση. «Αλλού κατασκευάζουν θεματικά τουριστικά πακέτα αλλά εμείς εδώ τα έχουμε» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης πως ο εναλλακτικός τουρισμός θα μπορούσε να αποφέρει περισσότερα καθώς αφορά τα υψηλά εισοδήματα. Μίλησε όμως για κατακερματισμών των δράσεων λόγω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ωστόσο έκανε λόγω για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου λόγω του εναλλακτικού τουρισμού και σημείωσε πως το 80% του τζίρου των ξενοδοχείων στην χαμηλή περίοδο προέρχεται από τις εναλλακτικές δραστηριότητες.

«Ο επιχειρηματίας δεν έχει τη δυνατότητα να ξοδέψει λεφτά για την προβολή. Έχει όμως τη δυνατότητα να οργανώσει το πακέτο και το πρόγραμμά του» είπε ο κ. Λεβέντης  ενώ αναφερόμενος στις δύο εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα για την ίδια θεματική σχολίασε « Το ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ήθελε οι εκδηλώσεις να είναι μία για να δώσουν το παράδειγμα της συνέργειας και της δράσης. Πολλές φορές τα κάνουμε όλα για τη φωτογραφία. Αυτό θα πω και τώρα. Δεν είναι σωστό να έχουμε 100 άτομα εδώ και 100 εκεί αντί να έχουμε 200 σε μία αίθουσα. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να συντονιστούμε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από το κράτος”.

Από πλευρά του ο Κωνσταντίνος Σκριάπας, πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» ανέφερε πως μία από τις δράσεις που ασχολείται η Κοινωνία των Πολιτών είναι ο εναλλακτικός τουρισμός καθώς πιστεύουν ότι δίνει μία λύση για τη χώρα γιατί αναπτύσσεται στην περιφέρεια, δίνει εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργεί νέες μόνιμες θέσεις εργασίας και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Σημείωσε πως οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν στην ημερίδα είναι το branding τόπου (τη διαχείριση του προορισμού), τον τρόπο δημιουργίας των τουριστικών πακέτων, η δικτύωση των φορέων για να «ταξιδεύουν τα πακέτα εντός και εκτός Ελλάδος, η παρουσίαση της ομορφιάς του Πηλίου και οι τρόποι χρηματοδότησης.

Σχετικά με την ημερίδα που πραγματοποιείται σήμερα σε ξενοδοχείο της Αγριάς με την ίδια θεματική, ο κ. Σκριάπας ανέφερε ότι το συνέδριο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε οργανωθεί πριν έξι μήνες και ανακοινωθεί πριν ένα μήνα.
«Καλέστηκαν στο σημερινό συνέδριο το Επιμελητήριο Μαγνησίας και η Ένωση Ξενοδόχων. Μέχρι πριν από μία εβδομάδα ήταν μαζί μας και δέχονταν ότι θα κάνουμε μία εκδήλωση από κοινού και μετά μου ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν κάτι άλλο».

Ο Μάνος Βουγιούκας, γραμματέας του ευρωπαϊκού δικτύου πολιτιστικού τουρισμού NECTAR, δήλωσε ότι στο διήμερο συνέδριο θα ανακοινωθεί η Χάρτα της Θεσσαλίας που είναι η συνένωση όλων των διακηρύξεων που σχετίζονται με τον πολιτιστικό τουρισμό ενώ έχουν γίνει προστάσεις και για θεματικές ενότητες.

Οι 12 είναι από το προηγούμενο έργο και προστέθηκαν άλλες 18 και αφορούν όλο το φάσμα της πολιτιστικής κληρονομίας. Επίσης αναφέρθηκε στις πολιτιστικές διαδρομές και εξήγησε ότι θα γίνουν τρεις προτάσεις για τη Μαγνησία και θα γίνει προσπάθεια να εγκριθούν από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η πρώτη αφορά στην επιστροφή της Αργοναυτικής Εκστρατείας που περνά από 13 χώρες, η δεύτερη αφορά τη διαδρομή του Ρήγα Φεραίου από το Βελεστίνο και η τρίτη, τη διαδρομή του Τζόρτζιο ντε Κίρικο από τον Βόλο ως τη Ρώμη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το