Πολιτισμός

Στοχασμός για την ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα στο βιβλίο του Β.Καραμανωλάκη που παρουσιάστηκε χθες

Στην κατάμεστη αίθουσα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο του Βαγγέλη Καραμανωλάκη «Ανεπιθύμητο παρελθόν – Οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων στον 20ό αι. και η καταστροφή τους» από τις εκδόσεις Θεμέλιο.
Όπως ανέφερε ο συγγραφέας, «αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη είναι ότι το βιβλίο έχει δύο ενδιαφέρουσες «εστίες». Η πρώτη έχει να κάνει με τη δυνατότητα να δούμε την ελληνική περίπτωση σε ένα συγκριτικό πλαίσιο και να κατανοήσουμε την ελληνική ιδιαιτερότητα μέσα σε εκείνη την περίοδο και να καταλάβουμε γιατί συνέβη η τόσο μοναδική, σε διεθνή δεδομένα, καταστροφή των φακέλων».

Το βιβλίο όμως αποτελεί και έναν στοχασμό για την ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα. «Έναν στοχασμό για το πώς φτάσαμε ώς εδώ. Πώς χειριστήκαμε τη μνήμη όλων αυτών των γεγονότων, της κατοχής, του εμφυλίου και της χούντας που με έναν τρόπο καθόρισαν τη ζωή μας» ανέφερε ο κ. Καραμανωλάκης.
Σημείωσε επίσης πως το βιβλίο αν και «μιλάει» για το ’89, θέλει να ανοίξει έναν προβληματισμό και ένα ερώτημα για το σήμερα.
Ερωτηθείς για το αν τα μηνύματα του βιβλίου μπορούν να είναι διδακτικά, ο κ. Καραμανωλάκης απάντησε ότι το σημαντικότερο δεν είναι μια διδασκαλία με την έννοια του να μάθουμε κάτι, αλλά να μάθουμε πως αν θέλουμε να προχωράμε, πρέπει να συζητάμε για αυτό που μας έχει συμβεί και να μην το εξαφανίζουμε. «Τελικά όσο το εξαφανίζουμε αυτό που μας δείχνει το παρόν είναι πως πάντα υπάρχει» πρόσθεσε.
Η έμπνευση του τίτλου «Ανεπιθύμητο παρελθόν», όπως ανέφερε ο ίδιος, προέρχεται από τη διαπίστωση πως «όταν υπάρχει μια συναίνεση ότι το παρελθόν είναι τραυματικό, όταν όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτό που έχουν ζήσει το ’49 είναι εμφύλιος, και ότι αυτός καθόρισε την υπόλοιπη ζωή τους σε μεγάλο βαθμό, την ίδια στιγμή δεν θέλουν να ασχοληθούν με αυτό. Είναι ανεπιθύμητο παρελθόν για αυτούς και με έναν τρόπο οδηγούνται στην καταστροφή του» επισήμανε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το