Ελλάδα

Στο υπουργείο Παιδείας αναπληρωτές εκπαιδευτικοί – Ζητούν προσλήψεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ανησυχούν ότι δεν θα προσληφθούν φέτος, καθώς το υπουργείο αποφάσισε οι προσλήψεις να γίνουν με τους πίνακες της περσινής σχολικής χρονιάς.
Οπως επισημαίνουν οι σύλλογοι αναπληρωτών, η απόφαση αυτή θα κρατήσει εκτός των δημόσιων σχολείων χιλιάδες συναδέλφους τους, οι οποίοι θα χάσουν πολλούς μήνες προϋπηρεσίας και πολλοί ακόμα θα μείνουν εκτός πινάκων, επειδή οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν με τους πίνακες του 2018 – 2019, όπως αυτοί συγκροτήθηκαν τον Απρίλιο του 2018.

Ανάλογη διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 11 και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ενώ οι εκπαιδευτικοί προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, απόφαση η οποία θα ληφθεί την Τρίτη απο το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.

Το πρόβλημα με τις προσλήψεις των αναπληρωτών προέκυψε καθώς το ΑΣΕΠ δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την κατάρτιση των νέων πινάκων εκπαιδευτικών με βάση τον νόμο, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Αυτό σημαίνει ότι πιθανά χιλιάδες εκπαιδευτικοί – όπως οι ίδιοι εκτιμούν – που για διάφορους λόγους δεν τοποθετήθηκαν πέρυσι στα σχολεία (λάθη στο σύστημα, λόγους οικογενειακούς/υγείας κ.ά) θα μείνουν εκτός εκπαιδευτικού συστήματος και τη νέα σχολική χρονιά. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που αποφοίτησαν φέτος από το Πανεπιστήμιο ή απέκτησαν τίτλους σπουδών στη διάρκεια της χρονιάς.

Οπως υπογραμμίζουν οι αναπληρωτές, πρόβλημα αποτελεί και η μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας, όπως προβλέπει ο ν.4589/2019, με τους εκπαιδευτικούς να ζητούν να ανοίξει το πληροφοριακό σύστημα ΟΠΣΥΔ, ώστε να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία της τελευταίας χρονιάς και να μη χαθούν πολύτιμοι μήνες προϋπηρεσίας.

Το χρονοδιάγραμμα, πάντως, των προσλήψεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας είναι το εξής:
-Έκδοση Διαπιστωτικής Πράξης παράτασης ισχύος των εγκεκριμένων πινάκων 2018-2019.
-Έκδοση πρόσκλησης υποβολής προτιμήσεων (μέχρι 28/8).
-Υποβολή περιοχών προτίμησης στο ΟΠΣΥΔ και για τα μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (28/8 – 2/9).
-Καταληκτική ημερομηνία καταγραφής λειτουργικών κενών από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στο ΟΠΣΥΔ (3/9). Οσο για τις προσλήψεις θα ξεκινήσουν γύρω στις 5-6 του Σεπτεμβρίου.

Οι εκπαιδευτικοί, πάντως, μόνιμοι και αναπληρωτές δηλώνουν σε κατάσταση ετοιμότητας και για άλλα θέματα όπως για παράδειγμα η αξιολόγηση, την οποία έχει εξαγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση. Οπως έχει δηλώσει και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από τις σχολικές μονάδες και μετά θα προχωρήσει στους εκπαιδευτικούς και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, κάτι όμως που οι εκπαιδευτικοί φαίνεται να αμφισβητούν διότι φοβούνται ότι η αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει πολλούς εκτός σχολικής αίθουσας.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το