Ελλάδα

Στο υπουργείο Εργασίας ο Μητσοτάκης – Στο τραπέζι 5 φάκελοι με ασφαλιστικά – εργασιακά

Ψηφιακή σύνταξη, εκκρεμείς συντάξεις, το σχέδιο για τις μειώσεις εισφορών στην κορυφή της ατζέντας – Τι αναμένεται να συζητηθεί
Το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου επισκέπτεται σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι τουλάχιστον πέντε βαρύνουσας σημασίας θέματα, ασφαλιστικά αλλά και εργασιακά, που αγγίζουν εκατομμύρια εργαζόμενους, ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Ειδικότερα:

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το σχέδιο για την λεγόμενη «ψηφιακή σύνταξη». Στο επίκεντρο βρίσκεται η… αφύπνιση του «Ατλαντα», του ηλεκτρονικού συστήματος που συγκεντρώνει το ασφαλιστικό βιογραφικό και την ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους ασφαλισµένους της χώρας. Όπως έχει γράψει το ethnos.gr στόχος είναι την 1η Ιουνίου 2020, το 34,33% των νέων συντάξεων να εκδίδονται ψηφιακά σε µία µέρα, όπως για παράδειγµα συµβαίνει αυτόµατα και µε το εκκαθαριστικό της Εφορίας σήµερα. Η πλήρης ανάπτυξη του έργου αναμένεται από τον Ιούνιο του 2021, όταν το 90% πλέον των νέων συντάξεων θα πρέπει να εκδίδεται ψηφιακά. Τελικός στόχος είναι να ψηφιοποιηθεί πλήρως το ασφαλιστικό βιογραφικό όλων των εργαζοµένων, ώστε για παράδειγµα η ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης -που είναι το πλέον χρονοβόρο στάδιο της διαδικασίας έκδοσης µιας σύνταξης- να γίνεται αυτόµατα.
Ζήτημα προτεραιότητας συνιστά και η αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη” μέσα από την ενιαιοποίηση των λειτουργιών του και την ενίσχυση των επιχειρησιακών και αναλυτικών του δυνατοτήτων. Απώτερος στόχος είναι η ανάδειξη της «Εργάνης» σε κεντρικό εργαλείο για τον σχεδιασμό πολιτικών για την τόνωση της απασχόλησης. Στο τραπέζι βρίσκεται και η σύνδεση ΑΠΔ και «Εργάνης» καθώς η ΑΠΔ περιλαμβάνει πληροφορίες για τον χρόνο απασχόλησης, την αµοιβή, τους κλάδους ασφάλισης, καθώς και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθυμίζεται πως στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση για την ένταξη των εργαζομένων με εργόσημο και μπλοκάκι στην «Εργάνη». Η διαλειτουργικότητα των επιµέρους συστηµάτων αναµένεται να δώσει µια πιο καθαρή εικόνα στο υπουργείο Εργασίας για τη χαρτογράφηση των επιχειρήσεων, συνδράµοντας και στον αποτελεσµατικότερο έλεγχο της παραβατικότητας και κυρίως της υποδηλωμένης εργασίας.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και οι κινήσεις που έχουν γίνει αλλά και όσες προγραμματίζονται για την ταχύτερη απόδοση των εκκρεμών συντάξεων, όπως η ενίσχυση με προσωπικό των τμημάτων απονομής, το πάγωμα των αποσπάσεων από τον ΕΦΚΑ, η εξαίρεση από την κινητικότητα κ.α. Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Σεπτεμβρίου με την καταβολή των συντάξεων Οκτωβρίου πληρώνονται και οι αυξημένες συντάξεις σε πάνω από 60.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας. Όσον αφορά στον ίδιο τον ΕΦΚΑ στο επίκεντρο μπαίνει η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φορέα, τόσο για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων, όσο και για την πάταξη της υποδηλωμένης εργασίας, στην οποία επικεντρώνουν οι ελεγκτές. Δεν αποκλείεται, ταυτόχρονα, να συζητηθούν θέματα και ρυθμίσεις που σχετίζονται με την ανταποδοτικότητα των συντάξεων (αναπλήρωση συντάξιμων αποδοχών κλπ).
Στο τραπέζι αναμένεται να πέσει και το σχέδιο για τις μειώσεις των εισφορών στην κατεύθυνση ενίσχυσης της πλήρους απασχόλησης. Όπως είχε γράψει το ethnos.gr οι μειώσεις των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά, αρχής γενομένης από 1η Ιουλίου του 2020 (του χρόνου η μείωση θα είναι συνολικά μια ποσοστιαία μονάδα) θα αφορά μόνο τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.
Οι διατάξεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την ατζέντα της συνάντησης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας στις διατάξεις που ευνοούν την πλήρη απασχόληση εις βάρος της μερικής και στο λεγόμενο «μαύρο» μητρώο παραβατικών επιχειρήσεων στο οποίο θα εντάσσονται οι εργοδότες με αδήλωτους μισθωτούς. Σε αυτές τις επιχειρήσεις οι έλεγχοι θα επαναλαμβάνονται μέχρι να εξαλειφθεί κάθε ίχνος παραβατικότητας. Στον αντίποδα, θα θεσμοθετηθεί το «λευκό μητρώο – Περσέας» όπου θα εντάσσονται οι συνεπείς και θα τυγχάνουν ευνοικών φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το