ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο νερό η Αργώ

Τοπικά

Αξιολόγηση στο Νοσοκομείο

Παραπολιτικά

Ψιλικοκό

Παραπολιτικά

Παραίτηση από το ΚΙΝΑΛ

Παραπολιτικά

Οι ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ

Παραπολιτικά

Σχέδια… και όνειρα

Παραπολιτικά

Τοπικά

Στο Βόλο τον Ιανουάριο ο πανεπιστημιακός Νίκος Αλεξίου που διδάσκει στη Νέα Υόρκη

Στο 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται η κουλτούρα διεύρυνσης, συνεργασίας και σύνθεσης της πραγματικότητας, στην οποία ζουν οι μαθητές. Σε αυτό το πλαίσιο είναι κι οι επαφές με προσωπικότητες που διακρίνονται με τη δράση τους σε όλο τον κόσμο. Ο Νίκος Αλεξίου είναι ένας από αυτούς με το ιδιαίτερα σημαντικό έργο που αναπτύσσει στην Αμερική.

Ο Βολιώτης πανεπιστημιακός και ποιητής διδάσκει στο Queens College της Νέας Υόρκης, είναι σημαίνον μέλος της ομογένειας και γενικότερα της Αμερικής με ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα στο ενεργητικό του καταγράφοντας τις μνήμες, την ανάσα, τη νοσταλγία εκατοντάδων Ελλήνων μεταναστών πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, δημιουργώντας ένα πλούσιο αρχείο με συγκλονιστικές αφηγήσεις. Για το έργο αυτό απαιτήθηκε έρευνα δέκα χρόνων και δεκάδες συνεντεύξεις με ομογενείς της Αμερικής πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς.
Ο ίδιος δηλώνει περήφανος για την καταγωγή του, γι’ αυτό μέσα από την ποίηση βρίσκει τη γέφυρα επικοινωνίας με την πατρίδα κι ιδιαίτερα με τον Βόλο.

Πέρα από τη συμμετοχή του στο «Κοινόν των Μαγνήτων», που συσπειρώνει Βολιώτες όχι μόνο από την Αμερική, αλλά και άλλες πολιτείες και χώρες, δραστηριοποιείται σε εκπαιδευτικές συνεργασίες με το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου κι ιδιαίτερα τη Στ’ τάξη με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη συγγραφέα – παιδαγωγό κ. Λίνα Φυτιλή, στην οποία έστειλε τις ακόλουθες ευχές: «Πολλές ευχές για Χαρούμενες Γιορτές από τη Νέα Υόρκη. Η αγάπη και η φιλία σας είναι η γέφυρα που μας ενώνει. Νίκος Αλεξίου». Αλλά και την ενημέρωση για τη δημοσίευση 3 ποιημάτων του στο λογοτεχνικό περιοδικό Κοράλλι (τεύχος 12-13) και την υπόσχεση ότι τον προσεχή Ιανουάριο που θα βρεθεί στην Ελλάδα θα έρθει στον Βόλο στο 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου να παραλάβει και το project που υλοποίησαν οι μαθητές της Στ’ τάξης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το