Τοπικά

Στο Βόλο δώδεκα Εβραίοι επιστήμονες “Θ”

horotaxias-poleodomias

Το Βόλο επισκέφθηκαν δώδεκα Εβραίοι επιστήμονες οι οποίοι συμμετείχαν στο διεθνές συνέδριο για την πολεοδομία και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες στην πόλη μας από το Τμήμα Χωροταξίας.
Επρόκειτο για καθηγητές, ερευνητές, αλλά και μεταπτυχιακούς φοιτητές που δραστηριοποιούνται στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα. Ήταν η πρώτη φορά που στην περιοχή μας βρέθηκε μια τέτοια επιστημονική ομάδα από το Ισραήλ. Οι επιστήμονες έμειναν εντυπωσιασμένοι από τις ομορφιές της πόλης και των γύρω περιοχών, όπως η Μακρινίτσα, και τόνισαν ότι στην πρώτη ευκαιρία θα ήθελαν να ξανάρθουν.
Οι επιστήμονες συναντήθηκαν και με την τοπική Ισραηλιτική Κοινότητα, όπου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ενδιαφέρουσες απόψεις για τα θέματα που τους απασχολούν ως έθνος και τα οποία δεν είναι και λίγα, ενώ και η τοπική κοινότητα μετέφερε τις εμπειρίες της από την Ελλάδα.
Οι Εβραίοι πολεοδόμοι, χωροτάκτες και άλλοι επιστήμονες επισκέφθηκαν ακόμη το Μουσείο Τσαλαπάτα, απ’ όπου εντυπωσιάστηκαν, αλλά και το Αλιβέρι, όπου διαβιούν οι Ρομά, και προσφυγικούς οικισμούς, ενώ κατέληξαν στην όμορφη Μακρινίτσα.
Ο Καθηγητής και συντονιστής του συνεδρίου κ. Κώστας Λαλένης ανέφερε πως η πολυπληθής παρουσία των Εβραίων επιστημόνων έχει εξήγηση καθώς αφενός η πρώτη πρόεδρος και ιδρυτικός μέλος της ακαδημαϊκής ένωσης που συμμετέχει στη διεξαγωγή του συνεδρίου είναι Εβραία, ενώ πέρυσι το συνέδριο έγινε στη Χάιφα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της τοπικής Ισραηλιτικής Κοινότητας κ. Μαρσέλ  Σολομών υπογράμμισε πως ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συνάντηση μελών της τοπικής κοινότητας με τους επιστήμονες από το Ισραήλ, ενώ παρευρέθηκε και ένας επιστήμονες που έχει αμερικανική υπηκοότητα και ζει στο Λος Άντζελες με εβραϊκή καταγωγή.

Επίσκεψη στην εβραϊκή συναγωγή

Στο μεταξύ χθες το πρωί δύο τμήματα της Β’ Τάξης του 6ου Γενικού Λυκείου Βόλου επισκέφθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος των θρησκευτικών το χώρο της Εβραϊκής Συναγωγής και του παρακείμενου κοινωνικού κέντρου, όπου ενημερώθηκαν από την τοπική Ισραηλιτική Κοινότητα για τα χαρακτηριστικά της εβραϊκής θρησκείας.
Όπως ανέφερε ο κ. Σολομών, «τουλάχιστον ένα σχολείο κάθε μήνα επισκέπτεται την εβραϊκή συναγωγή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το