Τοπικά

Στο Βόλο 30 επικίνδυνα οικόπεδα για να ξεσπάσει φωτιά – Παρέμβαση εισαγγελέα

Ο φόβος για τις πυρκαγιές κινητοποίησε πολλούς Βολιώτες στο να υποδείξουν οικόπεδα ιδιωτών που έχουν εγκαταλειφθεί και λόγω της πυκνής βλάστησης μπορούν να αποτελέσουν εστία για πρόκληση φωτιάς. Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί πολύ οι καταγγελίες ιδιωτών στις αρμόδιες υπηρεσίες για να υποδείξουν τα συγκεκριμένα οικόπεδα, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Ειδικότερα, από την άνοιξη έως σήμερα οι καταγγελίες που έχουν γίνει για τα συγκεκριμένα οικόπεδα έχουν φτάσει τις 30 και ανάλογος είναι ο αριθμός των προκαταρκτικών ερευνών που έχουν παραγγελθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου. Σημειώνεται ότι μετά τις καταγγελίες, γίνονται αυτοψίες και τα σχετικά έγγραφα διαβιβάζονται στην Εισαγγελία.

Βέβαια ένα ζήτημα που προκύπτει σχετικά με συγκριμένα οικόπεδα είναι το ιδιοκτησιακό. Πρέπει έτσι να αναζητηθούν και να βρεθούν οι ιδιοκτήτες, που μπορεί να διαμένουν στην υπόλοιπη Μαγνησία, σε άλλο μέρος της Ελλάδας ή στο εξωτερικό. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες είναι άγνωστοι.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής αναζητούνται και ειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες, στους οποίους δίνεται ένα χρονικό διάστημα, περίπου ενός μήνα, προκειμένου να προχωρήσουν στις ανάλογες ενέργειες για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους και την αποκατάσταση του χώρου. Σημειώνεται ο μη καθαρισμός του οικοπέδου τους συνιστά παράβαση του υγειονομικού κανονισμού και αφορά στο αδίκημα για εγκαταλελειμμένη εστία, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους και χρηματική ποινή έως 5.000 ευρώ.
Αν οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων οικοπέδων, μετά την καταγγελία για την ιδιοκτησία τους, προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, τότε ουσιαστικά γλιτώνουν το δικαστήριο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως συγγενείς ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων ότι πρέπει να προχωρήσουν στον καθαρισμό τους.
Όσο για τους πολίτες που προχωρούν στις καταγγελίες, είναι άνθρωποι τα οικήματα των οποίων γειτνιάζουν στις περισσότερες περιπτώσεις με τα ακαθάριστα οικόπεδα. Ο λόγος που αναγκάζονται να προχωρήσουν σε καταγγελία είναι γιατί φοβούνται για τη δική τους ιδιοκτησία αν προκληθεί πυρκαγιά στο οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα από το σπίτι τους. Ελάχιστες είναι οι καταγγελίες για ρύπανση στα συγκεκριμένα οικόπεδα, καθώς στα περισσότερα δεν έχουν ληφθεί από τους ιδιοκτήτες μέτρα αποψίλωσης, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα με σκουπίδια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το