Κόσμος

Στο Βέλγιο η φωλιά των τζιχαντιστών

assets_LARGE_t_420_54599480

Στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών Αρχών μπαίνει για άλλη μια φορά ως περιοχή «τράνζιτ τρομοκρατών» το προάστιο των Βρυξελλών Μόλενμπεκ, μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, καθώς εκεί ζούσαν δύο από τους δράστες του μακελειού, τα αδέλφια Αμπντεσλάμ.

Από εκεί, σύμφωνα με τις έρευνες, νοίκιασαν τα αμάξια που χρησιμοποίησαν στην επίθεση και πιθανότατα από εκεί μετέφεραν και όλο τον οπλισμό με τον οποίο αιματοκύλισαν το Παρίσι. Στο Μόλενμπεκ έγιναν τις δύο τελευταίες ημέρες έφοδοι σε κτίρια από τη βελγική Αντιτρομοκρατική, που κατέληξαν σε τουλάχιστον 2 συλλήψεις.

Το Μόλενμπεκ, μια εργατική συνοικία πολύ κοντά στο κέντρο των Βρυξελλών, στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις τελευταίες δεκαετίες έχει συνδεθεί στενά με το ριζοσπαστικό Ισλάμ και με δίκτυα όπως το «Σαρία για το Βέλγιο» (Sharia4Belgium).

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών του Βελγίου στη δημόσια τηλεόραση Ζαν Ζαμπόν πως «δεν έχουμε κανέναν έλεγχο της κατάστασης στο Μόλενμπεκ» αλλά και του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ: «Παρατήρησα ότι κάθε φορά υπάρχει κάποια σύνδεση με το Μόλενμπεκ. Αυτό είναι ένα γιγαντιαίο πρόβλημα».

Ο Βέλγος πρωθυπουργός
Λέγοντας «κάθε φορά» ο Βέλγος πρωθυπουργός εννοεί πως αρκετά πρόσωπα που έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Ευρώπη από το 2000 μέχρι σήμερα συνδέονται με την περιοχή του Μόλενμπεκ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι άνδρες της ομάδας που δολοφόνησε τον διοικητή των δυνάμεων κατά των Ταλιμπάν, Αχμάντ Σαχ Μασούντ, έμεναν στο Μόλενμπεκ, ο Χασάν Ελ Χασκί που καταδικάστηκε για την οργάνωση της επίθεσης σε τρένο στη Μαδρίτη το 2004, είχε μείνει στο Μόλενμπεκ, εκεί ζούσε και ο Μεχντί Νεμούς, ο κύριος ύποπτος της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών τον περασμένο χρόνο, στην περιοχή κατοικούσε και ο Αγιούμπ Ελ Χαζανί, που τον Αύγουστο προσπάθησε να χτυπήσει την υπερταχεία Αμστερνταμ – Παρίσι, αλλά αποτράπηκε από τους επιβάτες.

Επιπλέον με το Μόλενμπεκ είχαν διασυνδέσεις και οι τζιχαντιστές του πυρήνα του Βερβιέ, που συνελήφθησαν μετά την επίθεση του Ιανουαρίου στο Σαρλί Εμπντό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Βέλγιο είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη μεγαλύτερη προσφορά σε ξένους μαχητές σε Συρία και Ιράκ που επιλέγουν να πολεμήσουν στις γραμμές του ISIS, καθώς από τα 11 εκατομμύρια πολίτες τουλάχιστον 500 τζιχαντιστές έχουν μεταβεί στη Μέση Ανατολή.

Η μειονότητα των εξτρεμιστών ισλαμιστών συνεχίζει να έχει παρουσία στο Μόλενμπεκ και να κρύβεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, μεταξύ του μεγάλου αριθμού μετριοπαθών μουσουλμάνων που τα τελευταία χρόνια αποτελούν μια ισχυρή κοινότητα στο προάστιο αυτό.

Οπως τονίζουν οι αναλυτές, αυτή η μικρή κοινότητα εξτρεμιστών με την οποία διατηρούν σχέσεις γνωστοί στις ευρωπαϊκές Αρχές τζιχαντιστές δεν έχει διαλυθεί γιατί οι τοπικοί ηγέτες και πολιτικοί δεν θέλουν να ταράξουν την κοινωνική ειρήνη και θέλουν να συνεχίσουν να εκλέγονται.

Δηλώσεις
Μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ο Αχμέντ Ελ Χανούς, που πολιτεύεται στο Μόλενμπεκ, ανέφερε: «Αυτά (σ.σ. οι επιθέσεις από τα αδέλφια Αμπντεσλάμ) είναι άσχημα νέα για την κοινότητά μας, γιατί τώρα θα στιγματιστούμε. Εμείς όμως τον εξτρεμισμό δεν τον θέλουμε εδώ. Δεν υπάρχουν προσευχές μίσους στο τέμενός μας».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το Μόλενμπεκ θεωρείται ως μια από τις πιο φτωχές γειτονιές ολόκληρου του Βελγίου και η ανεργία στην περιοχή ανέρχεται στο 30% του πληθυσμού. Στους δρόμους τής πάλαι ποτέ εργατικής συνοικίας πολλά κτίρια είναι ερειπωμένα και αφημένα να σαπίζουν.

Οπως σχολίασε σχετικά ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Μάγκνους Ράνστροπ, του Δικτύου Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση, τις αναφορές των μέσων στο Μόλενμπεκ: «Σε αυτό το περιβάλλον, όπου οι νεαροί μουσουλμάνοι δεν έχουν και πολλά πράματα για να ελπίζουν, τα ακραία, ριζοσπαστικά μηνύματα προσφέρουν δύναμη και μια αίγλη ηρωισμού».

ΟΜΑΡ ΙΣΜAHΛ ΜΟΣΤΕΦΑΪ
Ποιος ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας

Γνωστός στις γαλλικές Aρχές για μικροαδικήματα ήταν ο ένας εκ των μακελάρηδων του Παρισιού, ο Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφάι, που ήταν και ο πρώτος που αναγνωρίστηκε από την Aστυνομία μετά την επίθεση στο «Bataclan».

Ο Γάλλος πολίτης Μοστεφάι γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1985 στην πόλη Κουρκουρόν, 25 χλμ. νότια του Παρισιού, και ζούσε τουλάχιστον έως το 2012 στη γειτονική πόλη Σαρτρ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ισμαήλ Μοστεφάι είναι πολύ πιθανόν να πέρασε μερικούς μήνες στη Συρία τον χειμώνα του 2013-2014, καθώς οι ερευνητές βρήκαν ίχνη από το πέρασμά του από την Τουρκία. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, οι τουρκικές Αρχές είχαν ειδοποιήσει τις γαλλικές για δύο φορές για τον Ισμαήλ, όμως τα στοιχεία ζητήθηκαν αφού έγινε η επίθεση της Παρασκευής.

Στην Τουρκία
Πιο συγκεκριμένα, ο Μοστεφάι το φθινόπωρο του 2013 είχε περάσει από την Τουρκία. Οι υπηρεσίες πληροφοριών τον εντόπισαν πάλι στη Γαλλία την άνοιξη του 2014, παρακολουθώντας μια μικρή ομάδα σαλαφιστών στη Σαρτρ.

Εάν ισχύουν οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τότε ο Μοστεφάι πιθανόν να είχε ριζοσπαστικοποιηθεί από τον Αμπντελαχίμ Αμπααούντ, αφού στις αναφορές που υπάρχουν γίνεται λόγος για προσηλυτισμό από έναν Μαροκινό πολίτη Βελγίου.

Το γεγονός πως ο Μοστεφάι, ένας Γάλλος υπήκοος αλγερινής καταγωγής, μετατράπηκε σε βομβιστή αυτοκτονίας από ανθρώπους που σχετίζονταν με το δίκτυο τζιχαντιστών που φαίνεται ότι έχει αναπτυχθεί στο Βέλγιο, αποτελεί από μόνο του πηγή ανησυχίας, καθώς δείχνει την απήχηση που έχει πλέον μεταξύ νεαρών που βρίσκονται στο περιθώριο το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το