Ελλάδα

Στο τραπέζι ξανά μάσκες, νέοι περιορισμοί και μόνο εμβολιασμένοι στα μαγαζιά

Σε συναγερμό είναι τις τελευταίες ημέρες κυβέρνηση και επιστήμονες εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλη τη χώρα και ειδικά σε νεότερες ηλικίες. Για το λόγο αυτό στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο να αποφασιστούν νέα τοπικά και στοχευμένα μέτρα για να περιοριστούν οι εστίες διασποράς κορωνοϊού, όπου κριθεί απαραίτητο.

Νωρίτερα την Τετάρτη, συνεδρίαζε η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, η οποία εξέτασε ορισμένα νέα μέτρα για να εισηγηθεί στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο νέων μέτρων και οι εισηγήσεις των ειδικών στην κυβέρνηση θα συζητηθούν και αύριο Πέμπτη 8 Ιουλίου. Η κυβέρνηση, όπως ανέφεραν πληροφορίες του ethnos.gr ζήτησε από την επιτροπή των ειδικών να εξετάσει την πιθανότητα να επανέλθουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα, όπως είναι η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να ανακοπεί η ροή των αυξημένων κρουσμάτων.

Ταυτόχρονα εξετάζεται σε συγκεκριμένες περιοχές και προορισμούς η επαναφορά μέτρων ώστε να δοθεί και το μήνυμα ότι η πανδημία συνεχίζει να είναι εδώ.

Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Τα νέα τοπικά μέτρα που μπαίνουν στο τραπέζι των ειδικών για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού είναι:

να γίνει ισχυρή σύσταση ή ακόμα και να επιβληθεί η χρήση μάσκας για τον κορονοϊό στους εξωτερικούς χώρους
να υπάρξει κατά τόπους απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας (από τα μεσάνυχτα ή από τη 1:000)
να τεθούν κατά τόπους περιορισμοί στην εστίαση (να κλείνουν νωρίτερα τα μαγαζιά ή να μην υπάρχει μουσική)
να μπαίνουν στα μαγαζιά μετά τις 15 Ιουλίου μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες και να μην υπάρξουν τελικά «μεικτά» μαγαζιά
Σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν έχει «κλειδώσει» για τα νέα μέτρα που θα επιβληθούν. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως οποιαδήποτε μέτρα θα είναι τοπικά και στοχευμένα. Δε θα επιβληθούν δηλαδή οριζόντια μέτρα σε όλη τη χώρα και εάν θα υπάρξουν γενικοί περιορισμοί θα είναι μόνο για μη εμβολιασμένους.

Πρόβλεψη για 3.500 κρούσματα τον 15αύγουστο – Μόνη ασπίδα ο εμβολιασμός
Όπως επεσήμανε μιλώντας στο OPEN ο Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο μόνος τρόπος για αποφευχθεί το 4ο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού είναι να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες. «Δεν θα προλάβουμε να αναστρέψουμε το 4ο κύμα αυτή τη στιγμή με επιπλέον μέτρα. Πρέπει οι άνω των 50 να διαβούν το κατώφλι του εμβολιαστικού κέντρου», σημείωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, εκτίμησε πως στις 15 Αυγούστου μπορεί να έχουμε ακόμα και 3.500 κρούσματα κορωνοϊού. «Η κορυφή του κύματος θα είναι μάλλον γύρω στον Δεκαπενταύγουστο, 10 με 15 Αυγούστου. Εκεί λογικά έχει τη δυνατότητα να πάει και μέχρι τις 3.500 κρούσματα ημερησίως» τόνισε.

Νέα μέτρα μετά τα πάρτι και την έκρηξη κρουσμάτων στην παραλιακή
Τα πάρτι και οι συναθροίσεις σε μαγαζιά πυροδοτούν «βόμβες» διασποράς του κορονοϊού, όπως συνέβη και στον Άλιμο με τα περισσότερα από 100 κρούσματα από πάρτι αποφοίτησης Λυκείων σε beach bar.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νότιος Τομέας της Αθήνας είχε την Τρίτη, 6 Ιουλίου, 252 κρούσματα κορονοϊού, δηλαδή περισσότερα κρούσματα από όσα είχε ολόκληρη χώρα στις 27 Ιουνίου (236). Η θετικότητα στη Γλυφάδα ανέρχεται στο 8,4%, ενώ στον Άλιμο στο 6,1%. Γι’ αυτό το λόγο αρκετοί ήταν οι πολίτες που ζουν στα Νότια Προάστια και έσπευσαν τις τελευταίε ημέρες για να κάνουν rapid test.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το