Τοπικά

Στο ΤΕΕ το πρόβλημα με τα τοπογραφικά στις μεταβιβάσεις ακινήτων με το Γ.Π. Βόλου

Ένα μείζον ζήτημα για εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα συζητήσει αύριο η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ και δεν είναι άλλο από τις μεταβιβάσεις ακινήτων με το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου.

Με τον Νόμο 43178/2013 και στη συνέχεια με τον 4495/2017 είναι υποχρεωτική η επισύναψη εξαρτημένου τοπογραφικού στις συμβολαιογραφικές πράξεις καθώς και η βεβαίωση μηχανικού σχετικά με την ύπαρξη ή μη αυθαίρετης κατασκευής εντός του ακινήτου. Η βεβαίωση σύμφωνα με τον νόμο έχει ισχύ 2 μηνών, ενώ για το Τοπογραφικό Διάγραμμα, που είναι και το κυριότερο στοιχείο του συμβολαίου, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός. Έτσι βλέπουμε συμβόλαιο του 2017 με τοπογραφικό εξαρτημένο έτους σύνταξης το 2012, δηλαδή 5 χρόνια πριν ή ακόμα σε ορισμένες περιπτώσεις (όπου υπάρχει οριζόντια σύσταση κ.λπ.) συμβόλαια με τοπογραφικά 20ετίας και 30ετίας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που σήμερα ένα ακίνητο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και την επαύριο δεν μπορεί να οικοδομηθεί και αυτό όταν το πληροφορείται ο αγοραστής είναι αργά. Αυτό συμβαίνει γιατί οι Πολεοδομικές μεταβολές είναι πολλές και ιδιαίτερα στη Μαγνησία το πρόβλημα είναι μεγάλο με τις μεταβολές στα πολεοδομικά εργαλεία. Αυτό σύμφωνα με τη μηχανικό κ. Γραμματή Μπακλατζή που θέτει με επιστολή της το θέμα στη Διοικούσα συμβαίνει γιατί:

– Τον Νοέμβρη του 2016 εγκρίθηκε το Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, το οποίο έφερε σημαντικές αλλαγές στους όρους δόμησης και στην αρτιότητα των γηπέδων εντός και εκτός σχεδίου πόλης. Για παράδειγμα στις περισσότερες συνοικίες της πόλης μειώθηκε ο Συντελεστής Δόμησης μέχρι και 25 %, καταργήθηκε η δυνατότητα οικοδόμησης αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου που έκτιζαν κατά παρέκκλιση εφόσον συνέτρεχαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό), άλλαξαν σε ορισμένες περιοχές οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης κ.λπ.
– Εγκρίθηκαν Νέα Πολεοδομικά Σχέδια όπως το ΓΠΣ Αγχιάλου και το ΣΧΟΟΑΠ Μακρινίτσας, τα οποία και αυτά επέφεραν Πολεοδομικές αλλαγές, ενώ αναμένεται άμεσα η δημοσίευση του ΓΠΣ Αλμυρού και ακολουθούν και τα υπόλοιπα 14 ΓΠΣ /ΣΧΟΟΑΠ του Νομού.
– Έχουν συνταχθεί διορθωτικές Πράξεις Εφαρμογής που αλλάζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
– Τον Φεβρουάριο του 2017 έγινε η ανάρτηση του Δασικού Χάρτη Μαγνησίας και σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύεται η μεταβίβαση εκτάσεων που φαίνονται στο χάρτη ως δασικά.
– Τα τελευταία χρόνια χαράχτηκαν στα παράλια της Μαγνησίας νέοι αιγιαλοί, με αποτέλεσμα τμήματα γηπέδων να είναι Δημόσιες εκτάσεις.

Όλα αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με πολλές τμηματικές Τροποποιήσεις Σχεδίου Πόλης έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει ανασφάλεια στις μεταβιβάσεις που γίνονται με παλιά Τοπογραφικά.
Γι’ αυτό τον λόγο θεωρείται επιτακτική ανάγκη το τοπογραφικό διάγραμμα που συνοδεύει ένα συμβόλαιο να είναι εξαρτημένο από το κρατικό δίκτυο συντεταγμένων και επικαιροποιημένο.
Μόνον με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίζετε η ιδιοκτησίας των πολιτών και θα αποφεύγονται τυχόν προβλήματα, που συνεπάγονται οι αλλαγές των όρων δόμησης και ενδεχομένως δεν επισημαίνονται στο Τοπογραφικό λόγω παλαιότητας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το