Τοπικά

Στο Ταμείο Ανάκαμψης η ανάπλαση της πλατείας Αργαλαστής

Σε πέντε δήμους της Αττικής και σε έξι δήμους της περιφέρειας εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και ξεκινούν τα πρώτα 11 έργα μεγάλων αστικών αναπλάσεων.

Από το συνολικό ποσό των 252,8 εκ. ευρώ της δράσης «Παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και στο κτιριακό απόθεμα» του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότη­τας, με ΚΥΑ (ΦΕΚ Τεύχος B’ 7126/31.12.2022) που υπογράφουν ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, ο αν. υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, εγκρίθηκε χρηματοδότηση 77,5 εκ. ευρώ για να ξεκινήσουν άμεσα τα πρώτα 11 έργα μεγάλων αστικών αναπλάσεων.

Πρόκειται για έργα των δήμων Πέλλας, Καλαμαριάς, Χαλανδρίου, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Λαρισαίων, Κορινθίων και Λουτρακίου Περαχώρας, Νοτίου Πηλίου, Χανίων, Καλλιθέας και Λαυρεωτικής.

Για την επιλογή των συγκεκριμένων μεγάλων αστικών αναπλάσεων συντέλεσε το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι δήμοι είχαν εγκαίρως φροντίσει για την μελετητική ωριμότητα των έργων, την τεκμηρίωση της οικονομικής, τεχνικής και περιβαλλοντικής σκοπιμότητάς τους και την επίλυση τυχόν πολεοδομικών, χωροταξικών, ιδιοκτησιακών και άλλων εκκρεμοτήτων.

Η χρηματοδότηση για την πλειοψηφία των έργων καλύπτεται στο σύνολό της από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συμμετέχουν οι δήμοι με ίδια χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με την απόφαση οι ωφελούμενοι δήμοι θα πρέπει να αναθέσουν τις συμβάσεις και να εγκατασταθεί ο ανάδοχος του έργου έως τις 30 Ιουνίου 2023, ενώ η ολοκλήρωση όλων των εργασιών θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Παράλληλα η απόφαση ορίζει 19 συνολικά όροι που θα πρέπει να τηρήσουν οι δήμοι κατά τη διάρκεια κατασκευής και μέχρι την ολοκλήρωση των έργων, για να αποφύγουν το ενδεχόμενο απένταξης των έργων και επιστροφής των ποσών χρηματοδότησης.

Προκαταβολή 40%

Η ΚΥΑ προβλέπει επίσης ότι με τη δημοσίευση της, αποδίδεται στους ωφελούμενους δήμους προκαταβολή 40% επί του προϋπολογισμού των ενταγμένων έργων για να δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία ανάθεσης και έναρξης της κατασκευής των έργων.

Τα έντεκα πρώτα έργα μεγάλων αστικών αναπλάσεων

Τα έντεκα πρώτα έργα μεγάλων αστικών αναπλάσεων, που παίρνουν χρηματοδότηση και ξεκινά άμεσα η υλοποίηση τους είναι τα ακόλουθα:

-Δήμος Πέλλας: Αστική Ανάπλαση στην Περιοχή του Ευρύτερου Κέντρου Πόλης των Γιαννιτσών

-Δήμος Καλαμαριάς: Στρατηγικές Αστικές Παρεμβάσεις στον Δήμο Καλαμαριάς

-Δήμος Χαλανδρίου: Βιοκλιματική- Αστική Ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου

-Δήμος Γαλατσίου: Ανάπλαση Λόφου του Παιδιού

-Δήμος Ζωγράφου: Παρεμβάσεις Αναβάθμισης της Πλατείας “Άνοιξη” του Δήμου Ζωγράφου και των τριών Παρακείμενων Κεντρικών Οδών (Ξηρογιάννη – Μπισκίνη – Αμφιτρίτης)

-Δήμος Λαρισαίων: Στρατηγικές Αστικές Παρεμβάσεις Δήμου Λαρισαίων – Διαχρονικοί βηματισμοί

-Δήμος Κορινθίων & Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων: Ανάπλαση ενιαίου παραλιακού μετώπου μεταξύ Κορίνθου και Λουτρακίου

-Δήμος Νοτίου Πηλίου: Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας Αργαλαστής και των παρακείμενων Οδών Δήμου Νοτίου Πηλίου

Εγκρίνεται χρηματοδότηση 1.085.000 εκατ. ευρώ. Συνολικός προϋπολογισμός 1.085.000 ευρώ

Το συγκεκριμένο έργο αναφέρεται στην ανάπλαση του κέντρου της Τοπικής Κοινότητας Αργαλαστής του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Πιο συγκεκριμένα, αφορά στην πλακόστρωση της κεντρικής πλατείας της Αργαλαστής, της πλατείας “Παζαρούλι” που βρίσκεται παραπλεύρως της κεντρικής και δύο κοινόχρηστων χώρων, που βρίσκονται μπροστά από το νέο δημαρχείο και απέναντι από τα ΚΕΠ, καθώς και στη λιθόστρωση του οδικού δικτύου του κέντρου της Τοπικής Κοινότητας Αργαλαστής, συνολικού μήκους 630,00m περίπου και στην τοποθέτηση αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης των όμβριων υδάτων. Επιπρόσθετα, θα ηλεκτροδοτηθούν οι ανωτέρω χώροι ανάπλασης και το οδικό δίκτυο.

Το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας, καθώς θα αναβαθμίσει αισθητικά όχι μόνο την Τοπική Κοινότητα Αργαλαστής, αλλά και όλη την εικόνα του ευρύτερου Δήμου, καθώς με τη λιθόστρωση του οδικού δικτύου, τη δημιουργία μεγαλύτερου πεζοδρομίου, στο τμήμα που ενώνει την κεντρική πλατεία με την επαρχιακή οδό (συνολικό πλάτος 1,80m περίπου) και νέων πεζοδρομίων, με την ταυτόχρονη δημιουργία λωρίδων όδευσης τυφλών και ραμπών για την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία, θα γίνεται απρόσκοπτη κίνηση των πεζών και θα μειωθεί κατά πολύ η κυκλοφορία των αυτοκινούμενων, ενώ παράλληλα θα επιτευχθεί η διατήρηση της παραδοσιακής Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Παράλληλα, θα αντικατασταθούν οι παλαιοί αγωγοί ύδρευσης που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού δικτύου και θα απομακρυνθούν τα όμβρια ύδατα από το κατάστρωμα των οδών.

-Δήμος Χανίων:Παρεμβάσεις βελτίωσης του δημοσίου χώρου Δήμου Χανίων

-Δήμος Καλλιθέας: Βιοκλιματική αστική ανάπλαση ενοποίησης και διασύνδεσης του Κ.Π.Ι.Σ.Ν. με το ανοικτό κέντρο εμπορίου του Δήμου Καλλιθέας

-Δήμος Λαυρεωτικής: Συνολική Στρατηγική Παρέμβαση στο Ιστορικό Κέντρο Λαυρίου

Πηγή: localit – airetos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το