Ελλάδα

Στο Συμβούλιο Εφετών ένας από τους Κούρδους που είχε συλλάβει η Αντιτρομοκρατική

«Αγαπάω τη χώρα και το λαό μου αλλά αναγκάστηκα να φύγω λόγω των διώξεων. Κινδύνευε η ζωή μου. Στη Γαλλία αναγνωρίστηκα ως πολιτικός πρόσφυγας. Υπάρχουν δυο δρόμοι μπροστά σας. Η θα υπακούσετε στις προσταγές του φασιστικού κόμματος η θα αποδείξετε ότι είστε παιδιά αυτών που αγωνίστηκαν κατά του φασισμού. Ο Ερντογάν είναι ο Χίτλερ της Τουρκίας».

Με αυτά τα λόγια μίλησε στους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών ο Ντίλαν Μεμέτ, ο οποίος ζητείται να εκδοθεί από τις τουρκικές αρχές μετά τη σύλληψη του μαζί με άλλους 8 στην Καλλιθέα λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τον εκζητούν οι Τούρκοι προκειμένου να εκτίσει ποινή 3 ετών που του έχει επιβληθεί από τις αρχές της γείτονας με την κατηγορία της υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση. Οι μάρτυρες που κατέθεσαν κατά την διάρκεια της συζήτησης του αιτήματος για την έκδοση του υποστήριξαν ότι διώκεται για πολιτικούς λόγους, ενώ τόνισαν ότι η Γαλλία του έχει ήδη χορηγήσει πολιτικό άσυλο κάτι που δεν θα έκαναν για έναν τρομοκράτη. Ο 60χρονος εκζητούμενος , απευθυνόμενος προς το δικαστήριο και εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά, ζήτησε από τους δικαστές όχι να τον λυπηθούν αλλά να αποδώσουν δικαιοσύνη. Προκειμένου μάλιστα να δείξει τι μαρτυρία έχει υποστεί στην Τουρκία έβγαλε το γυάλινο μάτι του και το έδειξε στους δικαστές.

«Πέρασα 20 χρόνια από τη ζωή μου στις φυλακές της Τουρκίας. Έχω μαζέψει κομμάτια των συμφοιτητών μου όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο. Έριξαν βόμβες, επτά συμφοιτητές μου κομματιάστηκαν. Γιατί; Ζητάγαμε την ελευθερία της χώρας μας. Το 2015 στο Ντιγιάρ Μπακίρ έγιναν τα ίδια με το Πολυτεχνείο εδώ. Μπορείτε να κατηγορήσετε εκείνους του φοιτητές σας; Πριν το 2000 είχα δυο μάτια τώρα έχω 1. Έχω ακόμα κομμάτια βόμβας στο κορμί μου. Όταν ήμουν στη φυλακή άνθρωποι τότε από το ίδιο κελί δολοφονήθηκαν δίπλα μου».

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Παρασκευή, όπου αναμένεται η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας ενώ για τον δεύτερο Κούρδο εκζητούμενο αναβλήθηκε η συζήτηση για την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου μετά από αίτημα των συνηγόρων του προκειμένου να μελετήσουν τη δικογραφία.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το