Ελλάδα

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης ο Κώστας Σημίτης – «Ξέρω γιατί το κάνουν», απαντά ο πρώην πρωθυπουργός

Σχέδιο για να εκθέσουν και να «τσαλακώσουν» ηθικά τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και να υποβαθμίσουν τα πεπραγμένα της πρωθυπουργίας του βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως υποψιάζονται στη Χαριλάου Τρικούπη.
Η πληροφορία που έδωσε νέα τροφή στα σενάρια θέλει τους εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση της αναβάθμισης των φρεγατών, για την οποία κατηγορείται ότι πήρε μίζα ο Γιάννος Παπαντωνίου, να έχουν ζητήσει να εξετάσουν το στέλεχος της εταιρείας Thales που ενεπλάκη στη σύμβαση.

Πρόκειται για το πρώην στέλεχος της γαλλικής εταιρείας Μισέλ Ζοσεράν, που το 2004 είχε μιλήσει, στους ανακριτές της Νίκαιας, για μαύρο χρήμα στην Ελλάδα. Ακολούθησε -σε κυριακάτικο φύλλο- η δημοσιοποίηση επιστολής του Γεράσιμου Αρσένη που είχε σταλεί στον τότε πρωθυπουργό το 2003 και όπου ο αποβιώσας πολιτικός κατήγγειλε διαπλοκή και διαφθορά.
Η απάντηση του πρώην πρωθυπουργού όπως δημοσιεύεται στα Νέα έχει ως εξής: «Τους καταλαβαίνω γιατί το κάνουν και τι σκοπούς επιδιώξουν να εξυπηρετήσουν, αλλά προσωπικά δεν πρόκειται να συμμετάσχω στην προσπάθεια ούτε να συνεισφέρω απαντώντας τους. Επαναλαμβάνω άλλα είναι τα προβλήματα της χώρας και δεν λύνονται με τη σκανδαλολογία».

Το πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση των γαλλικών φρεγατών

Ο Μισέλ Ζοσεράν, τον οποίο οι έλληνες εισαγγελείς έχουν ζητήσει να ανακρίνουν στην Γαλλία, δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Είναι αυτός που είχε πει στους Γάλλους δικαστές το 2005:
«Το 2002 και στις αρχές του 2003 κλήθηκα να παρουσιάσω ένα σχέδιο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Από εκείνη τη στιγμή πηγαινοερχόμουν συνέχεια στην Ελλάδα και είχα επαφές με τον κ. Ρωμανό (σ.σ.: πρόκειται για τον Λουκά Ρωμανό), πρόεδρο της ΤΗΙΝΤ (Thales International) Ελλάδος. Εκείνος μου υπέδειξε ότι θα έπρεπε να προβλέψουμε μια προμήθεια της τάξης του 7% με 10% για τον υπουργό Άμυνας. Και μου υπέδειξε επίσης ότι και στην προηγούμενη αγορά των φρεγατών στην Ελλάδα είχε μεσολαβήσει συμφωνία με τον ίδιο τον υπουργό για την καταβολή των προμηθειών, χάρη στην οποία η εταιρεία Thales κέρδισε τον διαγωνισμό. Στην αγορά του συστήματος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων ανταγωνιστής ήταν μια εταιρεία ονόματι SAIC, την οποία υποστήριζε ευθέως ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι. Και κατά τον κ. Ρωμανό χάσαμε αυτή την αγορά επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό».

Η δικαστική εξέλιξη έρχεται ύστερα από ένα μπαράζ δημοσιευμάτων και διαρροών, από την κυβέρνηση, το τελευταίο δεκαήμερο, με ερωτήματα του τύπου «Γιατί σιωπά ο Σημίτης», αλλά και ευθείες επιθέσεις, από την πλευρά του Πάνου Καμμένου, για τα «ορφανά του Σημίτη». Οταν ο υπουργός Αμυνας θέλησε να διαψεύσει ότι είπε μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο για τα χρήματα που έδωσε υποτίθεται ο Σόρος στην Κυβέρνηση, έγραψε στο twitter:
«Επειδή τα ορφανά του Σημίτη μετά τη παραζάλη τους από προφυλάκιση Παπαντωνίου έχουν επιδοθεί σε επιχείρηση αντιπερισπασμού πόνου , εδώ και 48 ώρες αναπαράγουν δήθεν αναφορά μου στο υπουργικό για 50 εκ € του Σόρος στην κυβέρνηση είναι ψευδές απόδειξη τα πρακτικά και οι παρόντες».

Η επίθεση του Μαξίμου:

Αλλα και το ίδιο το Μαξίμου, χωρίς ποτέ να αναφέρει το όνομά του, όταν κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ για αμηχανία στην υπόθεση Γιάννου Παπαντωνίου, δεν ξεχνά να προσθέσει τις μεταρυθμίσεις που προώθησαν οι εκσυχρονιστές, το ρεύμα ιδεών του Κώστα Σημίτη..
«Του παλιού πολιτικού συστήματος που πασχίζει να επανέλθει στην εξουσία, για να προωθήσει τις “μεταρρυθμίσεις” που άφησαν στη μέση ο κ. Παπαντωνίου και οι λοιποί “εκσυγχρονιστές”»
Η επίθεση σε βάρος του Κώστα Σημίτη συνεχίστηκε αυτήν την Κυριακή με δημοσίευμα της εφημερίδας Νέα Σελίδα η οποία δημοσίευσε επιστολή που είχε στείλει ο εκλιπών Γεράσιμος Αρσένης στον τότε Πρωθυπουργό.

Η επιστολή Αρσένη στον Κώστα Σημίτη:

Εκεί ο Γεράσιμος Αρσένης καταγγέλλει οτι επί των ημερών του Κώστα Σημίτη άνθησαν η διαπλοκή και η διαφθορά, οτι έφτιαξε κλειστό κύκλωμα με άτομα που τους ενδιαφέρουν μόνο τα προνόμια και τα εισοδήματα, οτι διέσυρε το Πασόκ και το μετέτρεψε σε κεντροδεξιό κόμμα, ότι άνοιξε την πόρτα για την κρίση που θα την πληρώσουν οι μη προνομιούχοι και άλλα πολλά και διάφορα.
Ο πρώην πρωθυπουργός σχολίασε την επιστολή μιλώντας στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο και στην στήλη του Στίγμα:

Τον Γεράσιμο Αρσένη τον είχα χρησιμοποιήσει ένα διάστημα στο υπουργείο Παιδείας αλλά τον αντικατέστησα λόγω των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων που επέβαλλε με ένα νομοσχέδιο. Δεν μου απέστειλε καμία επιστολή τότε, δεδομένου οτι δεν είχαμε και κάποια ιδιαίτερη σχέση, πολιτική η προσωπική. Το 1985 παρέλαβα απο αυτόν το υπουργείο Οικονομίας και άλλαξα εντελώς την οικονομική πολιτική, και το 1996, όταν έγινα πρωθυπουργός τον βρήκα υπουργός Εθνικής Αμυνας και τον αντικατέστησα. Αυτό είναι όλο. Δεν είχα κάποια πολιτική συγγένεια μαζί του επίσης. Και δεν θυμάμαι ειλικρινά να έλαβα κάποια επιστολή από εκείνον, καταγγελτική δέ.

Κατά την εφημερίδα στην επιστολή Αρσένη, απάντησε τότε ο Κώστας Σημίτης με ένα ολιγόλογο γράμμα, στο οποίο ανέφερε μεταξύ ολίγων άλλων και τα εξης: «Το γράμμα αυτό ( του Γεράσιμου Αρσένη δηλαδή) είναι ένα γράμμα θέσεων με σκοπό την μεταγενέστερή του χρήση.»
Οπερ και εγένετο με καθυστέρηση πολλών ετών…

Η απάντηση του Κώστα Σημίτη:

Ο Κώστας Σημίτης όμως αναφέρεται και στην όλη επιχείρηση απαξίωσης της πρωθυπουργίας του και στοχοποίησής του:
«Είναι εμφανές οτι από διάφορες πλευρές επιχειρείται να ανοίξει ένα άλλο πεδίο συζήτησης, το οποίο θα διευκολύνει την κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα σε ένα κλίμα σκανδαλολογίας και λάσπης. Τα προβλήματα της χώρας είναι τέτοια και τόσο σοβαρά που δεν επιτρέπουν αποπροσανατολισμούς και παραδοξότητες. Τους καταλαβαίνω γιατί το κάνουν και τι σκοπούς επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν, αλλά προσωπικά δεν πρόκειται να συμμετάσχω στην προσπάθεια ούτε να συνεισφέρω απαντώντας τους. Επαναλαμβάνω άλλα είναι τα προβλήματα της χώρας και δεν λύνονται με την σκανδαλολογία.

Γιατι στοχοποιούν τον Κώστα Σημίτη:

Η πολιτική ερμηνεία του «μένους» του Σύριζα και των συμμάχων του για τον Κώστα Σημίτη είναι πολλαπλή. Η πρώτη έχει να κάνει με τις αιτίες της οικονομικής κρίσης. Η διασύνδεση του Κώστα Σημίτη με τα σκάνδαλα, επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στο παλαιό του αφήγημα, ότι η κρίση δεν οφείλεται στο ξεχείλωμα των δημοσίων οικονομικών, δεν οφείλεται στις παροχές της κυβέρνησης Καραμανλή- σαν αυτές που υποσχόταν και ο ΣΥΡΙΖΑ- αλλά οφείλεται στο δίκτυο διαπλοκής που λεηλάτησε συστηματικά το δημόσιο συμφέρον.

Η δεύτερη εξήγηση έχει να κάνει με την πολιτική. Το παράδειγμα της πολιτικής Σημίτη στην δεκαετία του 90 έχει πολλές επιτυχίες. Η συνετή δημοσιονομική πολιτική, η μείωση του χρέους, η κατάργηση των ελλειμάτων, η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, οι επιτυχίες της ΟΝΕ και της ένταξης της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη είναι παραδείγματα προς μίμηση. Η σύγκριση με τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ είναι καταλυτική. Γι αυτό και η συστηματική προσπάθεια τόσο από την καραμανλική πτέρυγα όσο και από την αριστερά, να απαξιωθεί ηθικά.

Προσθέστε σε αυτά τις εκσυγχρονιστικές τάσεις του προγράμματος Μητσοτάκη που θυμίζουν το σχέδιο Σημίτη, συν την συστηματική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει τον χώρο του Πασόκ και να κρατήσει εγκλωβισμένους τους παλαιούς ψηφοφόρους του Κινήματος και το πάζλ ολοκληρώνεται.

Το σχόλιο Σημίτη για τα σκάνδαλα:

Ο Κώστας Σημίτης έχει μιλήσει πολλές φορές και έχει κάνει απολογισμό για την θητεία του. Δεν έχει μιλήσει, είναι αλήθεια, για τα σκάνδαλα των συνεργατών του, που στιγμάτισαν τα πεπραγμένα του.
Πρόσφατα πάντως μιλώντας με τον Γ. Αμυρά του Ποταμιού σχολίασε για τους Ακη και Παπαντωνίου:
«Στεναχωριέμαι, ήταν απαράδεκτοι».

Πηγή: iefimerida

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το