Τοπικά

Στο Στεφανοβίκειο οι «πολεμιστές» – Άρχισε η μεταφορά των 70 ελικοπτέρων «Kiowa Warrior»

Η πτήση δύο ελικοπτέρων «OH-58D Kiowa Warrior» (πολεμιστής) σήμανε χθες το μεσημέρι την έναρξη εκφόρτωσης των 70 αεροσκαφών του είδους στο λιμάνι του Βόλου για λογαριασμό της ελληνικής Αεροπορίας Στρατού.
Τα δύο ελικόπτερα που πέταξαν αρχικά, συνόδευσαν αργότερα άλλα τέσσερα του ίδιου είδους και ένα μεταγωγικό «Σινούκ», που ήρθαν έτοιμα από τον αμερικανικό Στρατό.
Τα 70 ελικόπτερα Kiowa Warrior μαζί με ένα Chinook, μεταφέρονται από το λιμάνι του Βόλου στην αεροπορική βάση του Στεφανοβίκειου, όπου θα τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σύντομα και θα μετεγκατασταθούν σε βάσεις στα νησιά του Αιγαίου, στον Έβρο και στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η εκφόρτωση άρχισε χθες πρώτη ημέρα, παρουσία του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Γ. Καμπά, καθώς και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων του ΓΕΣ, ενώ θα ολοκληρωθεί αύριο. Στο πλαίσιο της εκφόρτωσης το λιμάνι «εκκαθαρίστηκε» από πλωτά μικρού μεγέθους (ιστιοφόρα, βάρκες κ.λπ.) για λόγους ασφαλείας. Τα αεροσκάφη μεταφέρονται σε νταλίκες των οκτώ οχημάτων και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας στο Στεφανοβίκειο. Το φορτηγό πλοίο «Ocean Giant» έφτασε προχθές στις 9 μ.μ. στο λιμάνι του Βόλου φορτωμένο με τα αεροσκάφη. Από τα 70 ελικόπτερα τα 60 θα είναι επιχειρησιακά, ενώ τα υπόλοιπα 10 θα χρησιμοποιηθούν για ανταλλακτικά. Τα μεταχειρισμένα ελικόπτερα είναι αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης, ενώ διαθέτουν σύστημα υψηλής ανάλυσης, τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο-καταδείκτη, το οποίο επιτρέπει να εκτελούνται επιχειρήσεις τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και της νύχτας. Το μικρό μέγεθος του ελικοπτέρου, μήκος 12,85 μέτρα, διάμετρος ρότορα 10,67 μέτρα, ύψος 3,93 μέτρα, επιτρέπει την εύκολη απόκρυψη – παραλλαγή στο έδαφος. Έχει επίσης ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου (πολυβόλα των 7,62 χλστ., ρουκετών των 2,7, κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους. Είναι πολύ πιο οικονομικά στη χρήση τους από αμιγώς μαχητικά ελικόπτερα, ενώ τα έτη κατασκευής τους είναι από το 1991 έως το 2011 και ο μέσος όρος των ωρών πτήσης είναι 5.800.

Τα 36 από τα 70 ελικόπτερα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για ανάληψη επιχειρησιακών αποστολών, θα συνεργάζονται με τα «Απάτσι» σε αντιαρματικό αγώνα, σε επιθέσεις σε αποβατικά σκάφη, σε αναγνώριση στόχων και σε συλλογή πληροφοριών. Το ελικόπτερο OH-58D Kiowa Warrior διαθέτει εκτός από τους ασυρμάτους, σύστημα προειδοποίησης εκτόξευσης πυραύλων, σύστημα εντοπισμού ακτινοβολίας ραντάρ, παρεμβολέα υπερύθρων, σύστημα προειδοποίησης εκπομπής δέσμης λέιζερ, σύστημα ναυτιλίας ντόπλερ, σύστημα αναφοράς στάσης και κατεύθυνσης, σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας σταθερής στήριξης, σύστημα αυτόματης μεταβίβασης στόχων, σύστημα καταγραφής δεδομένων, δύο οθόνες πολλαπλών λειτουργιών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το