Τοπικά

Στο ΣτΕ κρίνεται το μέλλον του θεσσαλικού κάμπου

Εκδικάζεται σήμερα η αίτηση ακυρώσεως που κατέθεσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, εναντίον των αποφάσεων της κυβέρνησης που απαγορεύει τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον Πηνειό.
Η Περιφέρεια ζητά να ακυρωθεί απόφαση του 2017 της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, με την οποία εγκρίθηκε η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας και η αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, για την Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και άλλοι 11 φορείς άσκησαν πρώτοι αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ακύρωση αρχικών σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών των υδατικών διαμερισμάτων Θεσσαλίας και δυτικής Στερεάς Ελλάδος, τα οποία συνέχονται άμεσα με το έργο της μεταφοράς υδάτων από τον άνω ρου του ποταμού Αχελώου και με άλλα σημαντικά έργα που εκπονούνται και πρόκειται να εκπονηθούν εντός της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία ακόμη δεν έχει εκδικαστεί .

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας άσκησε παρέμβαση υπέρ της διατήρησης της ισχύος της απόφασης του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων με την οποία εγκρίθηκε το Σχέδιο Διαχείρισης και της απόφασης με την οποία εγκρίθηκε το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας . Με τις πράξεις αυτές προβλεπόταν η μεταφορά ύδατος 250 εκ. m 3 ανά έτος από τη λεκάνη απορροής του ποταμού Αχελώου στη λεκάνη απορροής του ποταμού Πηνειού. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα γίνει παρέμβαση υπέρ της ισχύος των αποφάσεων γιατί στις 21.12.2017 εκδόθηκε απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, υπογραφόμενη από τον πρόεδρό της και αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και εγκρίθηκε η 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας και η αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όπου αναθεωρούνται τα προαναφερόμενα Σχέδια Διαχείρισης του έτους 2014, χωρίς να προβλέπεται η μεταφορά ύδατος 250 εκ. m 3 ανά έτος από τη λεκάνη απορροής του ποταμού Αχελώου στη λεκάνη απορροής του ποταμού Πηνειού, έργο το οποίο υποκαθίσταται από νέα συμπληρωματικά έργα εντός του υδατικού διαμερίσματος της Θεσσαλίας.

Η ρύθμιση, συνεπώς ανατρέπει τον μέχρι πρότινος, βάσει των εν έτει 2014 εγκριθέντων Σχεδίων Διαχείρισης, σχεδιασμό για μεταφορά ποσότητας ύδατος από τη λεκάνη απορροής του ποταμού Αχελώου του υδατικού διαμερίσματος της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας στη λεκάνη απορροής του ποταμού Πηνειού του υδατικού διαμερίσματος της Θεσσαλίας, η οποία (μεταφορά) θα κάλυπτε το έλλειμμα σε ύδατα στη λεκάνη απορροής του ποταμού Πηνειού, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ύδρευση, την άρδευση και λοιπές χρήσεις της Θεσσαλίας. Με τις προγενέστερες αυτές ρυθμίσεις το επιπλέον νερό θα κάλυπτε τις ανάγκες για την ύδρευση των πόλεων της Θεσσαλίας, θα ενίσχυε την άρδευση των πολλών καλλιεργήσιμων εκτάσεων και θα συνέβαλε στην καλή οικολογική κατάσταση στα επιφανειακά και στην καλή ποσοτική κατάσταση στα υπόγεια υδατικά σώματα.

Η απαραίτητη αυτή μεταφορά ποσότητας ύδατος δεν προβλέπεται πλέον, το υφιστάμενο δε έλλειμμα της Θεσσαλίας θα καλυφθεί από την υλοποίηση των προβλεπόμενων έργων στα προγενέστερα Σχέδια Διαχείρισης αλλά και από πλήθος προσθέτων εντός της Περιφέρειας Θεσσαλίας έργων, η πρόβλεψη της υλοποίησης των οποίων είναι μη ρεαλιστική, παρατείνοντας με τον τρόπο αυτό την άντληση των υπόγειων υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία έχει αναδειχθεί σε μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα, το οποίο αναπόφευκτα θα ενταθεί.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ξέσπασε στο Άργος Ορεστικό ο Γ.Σ. Αλμυρού

Ξέσπασε στο Άργος Ορεστικό ο Γυμναστικός Σύλλογος Αλμυρού και το «διέλυσε» με 86-46 για την…

5 Δεκεμβρίου 2023

Περιμένει

Κρεμασμένο το αρκουδάκι στην περίφραξη του οικοπέδου στη Φιλαρέτου με Συκουτρή περιμένει τον επόμενο φίλο…

5 Δεκεμβρίου 2023

Στην επαναλαμβανόμενη απεργία συμμετέχει ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών ταξί «Ο Άγιος Χριστόφορος»

Με απόφαση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών ταξί «Ο Άγιος Χριστόφορος» αποφασίστηκε η συμμετοχή των Ιδιοκτητών Ταξί…

5 Δεκεμβρίου 2023

Ο κόσμος επέστρεψε στο ΕΑΚ αλλά η νίκη δεν ήρθε για τον Ολυμπιακό

Ο κόσμος επέστρεψε στο ΕΑΚ, αφού η τιμωρία των τριών αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών ολοκληρώθηκε,…

5 Δεκεμβρίου 2023

Τραγωδία στα Τέμπη: Ο Σύλλογος Πληγέντων ζητά να αποτραπεί η εξαίρεση της Κωνσταντοπούλου από την εξεταστική

Εξώδικη διαμαρτυρία προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα απέστειλε ο Σύλλογος Πληγέντων δυστυχήματος Τεμπών…

5 Δεκεμβρίου 2023

Η Αγία Παρασκευή 5-4 τη Χλόη σε συναρπαστικό ντέρμπι στη Γ’ ΕΠΣΘ

Συγκλονιστικό ήταν το ντέρμπι κορυφής της Γ’ τοπικής με την Αγία Παρασκευή να κερδίζει 5-4…

5 Δεκεμβρίου 2023