Ελλάδα

Στο ΣτΕ ηλεκτρονικά η Εκκλησία για τα Θεοφάνεια – «Δεν πήρατε ίδια μέτρα για κομμωτήρια, ρεβεγιόν»

Τελικά, η Εκκλησία της Ελλάδος, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 81 Μητροπόλεις δεν έκαναν βήμα πίσω και προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της κυβέρνησης για τη μη συμμετοχή πιστών στην λειτουργία των Θεοφανείων. Στην προσφυγή τους μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η Πολιτεία, ενώ πήρε αυστηρά μέτρα για τα Θεοφάνεια και απαγόρευσε την συμμετοχή των πιστών, δεν έκανε το ίδιο για τον καλλωπισμό, τις επισκέψεις και διασκεδάσεις σε κατοικίες συγγενών και φίλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εκκλησία κατέθεσε την προσφυγή της ηλεκτρονικά. Ειδικότερα κατέθεσε δύο αιτήσεις ακυρώσεις, την πρώτη στις 7.40 μ.μ. και τη δεύτερη 8.30 μ.μ.. Οι υπάλληλοι των γραμματειών ενημερώθηκαν σήμερα, αφού χθες ήταν αργία. Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της από 2.1.2121 κοινής υπουργικής απόφασης για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από το COVID-19, και αυτό γιατί καταργεί την εξαιρετική δυνατότητα της συλλογικής άσκησης της λατρείας κατά την ημέρα των Θεοφανείων (6.1.2021).

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ.λπ. με την επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους διοικούντες, ενώ παράλληλα εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.

Στις δύο αιτήσεις ακύρωσης, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι απολύτως απρόσφορη και προδήλως δυσανάλογη, εν όψει του δημοσίου συμφέροντος για την προστασία της δημόσιας υγείας και η επιλογή της Πολιτείας να μην προστατεύσει τη δημόσια λατρεία, εξίσου με άλλα δικαιώματα, όπως π.χ., τον καλλωπισμό, τις επισκέψεις και τη διασκέδαση σε σπίτια συγγενών και φίλων. Αντ’ αυτού, συνεχίζει η Εκκλησία της Ελλάδος, κ.λπ., η Πολιτεία επέλεξε μετά την 2α Ιανουαρίου 2021 να απαγορεύσει απολύτως τη δημόσια λατρεία η οποία για αρκετούς πολίτες είναι προσωπική ανάγκη ζωτικής σημασίας και αυτή η ανάγκη τους δεν υπόκειται σε λογοκρισία ή υποτίμηση από το κράτος.

Και οι δύο αιτήσεις θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, μετά από σχετική πράξη της πρόεδρου του ΣτΕ, Μαίρης Σάρπ.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Coffin clubs: Και όμως, στη Νέα Ζηλανδία φτιάχνουν μόνοι τα φέρετρα τους

«Κλαμπ φέρετρων» κάνουν θραύση στη Νέα Ζηλανδία, όπου ηλικιωμένοι φτιάχνουν την τελευταία τους κατοικία. Τι…

24 Μαρτίου 2024

Κέιτ – Κάρολος: Ο ιδιαίτερος δεσμός που ενώνει νύφη και πεθερό – «Είναι η κόρη που δεν έχει» λένε πηγές

Ο βασιλιάς Κάρολος ήταν «πολύ συγκινημένος» μετά το ιδιωτικό γεύμα που είχε με τη νύφη…

24 Μαρτίου 2024

Εριέττα Κούρκουλου για Κέιτ Μίντλετον: «Απλά ντροπή…»

Την άποψή της για τα όσα βίωσε η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλεντον εξέφρασε η…

24 Μαρτίου 2024

Θεσσαλονίκη: Επεσε 19χρονος από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας

Από μπαλκόνι διαμερίσματος τρίτου ορόφου πολυκατοικίας επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, έπεσε σήμερα το μεσημέρι…

24 Μαρτίου 2024

Τέμπη – ΚΚΕ: Θα στηρίξουμε την πρόταση δυσπιστίας αλλά με το δικό μας σκεπτικό

Για την πρόταση μομφής που ετοιμάζεται να κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά της κυβέρνησης, με…

24 Μαρτίου 2024

Παναγιώτα Βλαντή για την κρυοσυντήρηση ωαρίων: «Κάποια πράγματα δεν βγαίνουν πάντα όπως τα θέλεις»

Η Παναγιώτα Βλαντή σε νέα της συνέντευξη στην εφημερίδα Real Life, μίλησε για την κρυοσυντήρηση…

24 Μαρτίου 2024