Κόσμος

Στο «σκαμνί» ο Φρ. Φιγιόν: Εισαγγελική δίωξη για κατάχρηση δημοσίων πόρων

Δίωξη για κατάχρηση δημοσίων πόρων ασκήθηκε σήμερα στον Φρανσουά Φιγιόν, τον υποψήφιο της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου του και των παιδιών του, ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές.

Σε βάρος του 63χρονου πολιτικού απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και συνέργεια σε υπεξαίρεση και παράλειψη της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης στην Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια δικαστική πηγή.
Ο πρώην πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει «μέχρι τέλους» την προεκλογική εκστρατεία του. Είναι ο πρώτος υποψήφιος μεγάλου κόμματος για την προεδρία της Γαλλίας που διεξάγει προεκλογική εκστρατεία φέροντας το βάρος μιας δικαστικής δίωξης.
Με βάση τη γαλλική νομοθεσία, η απαγγελία κατηγοριών σημαίνει ότι υπάρχουν “σοβαρές ενδείξεις” για την πιθανή ανάμιξη ενός υπόπτου σε μια εγκληματική ενέργεια. Είναι ένα πρώτο βήμα προς τη διεξαγωγή δίκης, όμως αρκετές τέτοιες υποθέσεις τελικά μπήκαν στο αρχείο, χωρίς να δοθεί συνέχεια.
Ο δικηγόρος του Φιγιόν, ο Αντονέν Λεβί, είπε ότι η απαγγελία κατηγοριών έγινε το πρωί. Νωρίς το απόγευμα, σε μια συνάντηση που είχε με κυνηγούς, ο υποψήφιος της δεξιάς δεν έκανε καμία δήλωση για το θέμα και περιορίστηκε να αναφερθεί ειρωνικά σε μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία “τα βόλια πετούν χαμηλά”.
Η υπόθεση αφορά τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έλαβαν η σύζυγος και τα δύο παιδιά του Φιγιόν ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί του ίδιου και ενός άλλου βουλευτή, χωρίς όμως να εργάζονται. Η Πενελόπ Φιγιόν έχει κληθεί να παρουσιαστεί στους ανακριτές που ερευνούν τις καταγγελίες στις 28 Μαρτίου.
Στο τελευταίο επεισόδιο του “σίριαλ” που έχει διχάσει τη γαλλική κοινή γνώμη, η εφημερίδα Journal du Dimanche αποκάλυψε πρόσφατα ότι ο λογαριασμός, ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ, που έκανε η Πενελόπ Φιγιόν σε έναν πολυτελή οίκο μόδας στο Παρίσι πληρώθηκε από έναν επιχειρηματία, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το