Τοπικά

Στο «σημείο μηδέν» η αξιοποίηση του Αλατά – «Απόβαση» στο νησί και επαφές με την δημοτική αρχή

Αλλαγή δεδομένων για την αξιοποίηση της νησίδας Αλατάς, με πληροφορίες να θέλουν την κυπριακή εταιρεία που προετοίμαζε την επένδυση στο νησί να αναζητά … επενδυτή.
Το μισθωτήριο που υπογράφηκε πριν 21 χρόνια τη νησίδα Αλατάς, για τη δημιουργία ενός τουριστικού «παραδείσου» είναι σε ισχύ, τα πολεοδομικά ζητήματα διευθετήθηκαν ακόμη και με όρους «αποικιοκρατίας» σύμφωνα με όσα υποστήριζε η νυν δημοτική αρχή για την πρώην, που διαχειρίστηκε το θέμα, αλλά ενδιαφέρον για να τρέξει η επένδυση από την μισθώτρια είναι ανενεργό.

Παρά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου με τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικό με τους εκπροσώπους της εταιρείας, δεν υπήρξε καμία διαβεβαίωση για «εκκίνηση» των απαραίτητων διαδικασιών προκειμένου να ξεκινήσει η πολυπόθητη επένδυση των 100 εκ. ευρώ, που έχει περάσει από «σαράντα κύματα». Αντίθετα, το κλίμα έδειχνε ακριβώς το αντίθετο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι Κύπριοι εκπρόσωποι της μισθώτριας έφτασαν με ελικόπτερο στη Μαγνησία στις 17 Οκτωβρίου και η επίσκεψή τους διήρκησε μόλις 48 ώρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην περιοχή έφτασαν τρια άτομα εκ των οποίων τα δύο εκπροσωπούσαν τη μισθώτρια.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το τρίτο άτομο είναι νέος ενδιαφερόμενος επενδυτής.
Οι εκπρόσωποι ωστόσο της εταιρείας στις θεσμικές συναντήσεις τους δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους για το εάν ο Αλατάς θα περάσει σε άλλα χέρια.

Πάντως γευμάτισαν στη Μηλίνα και μετέβησαν με σκάφος στον Αλατά για να «παρουσιάσουν» το νησί.
Προηγήθηκε συνάντηση του ενός εκπροσώπου της μισθώτριας με τον δήμαρχο Ν.Πηλίου Μιχάλη Μιτζικό. Όπως τόνισε ο δήμαρχος, η εταιρεία πρέπει να κάνει το επόμενο βήματα και να προχωρήσει στην κατάθεση σχεδίων προκειμένου να εκδοθεί οικοδομική άδεια καθώς υπάρχει το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) Τρικερίου.
«Εμείς θέλουμε την επένδυση και ο δόμος πλέον είναι ανοιχτός. Η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο, αλλά δεν βλέπουμε «φως». Περιμένουμε», τόνισε ο δήμαρχος.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε τον Μάρτιο του 2019, η εταιρεία United Five Development (Hellas) SA δήλωνε ότι διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της για την επένδυση και πως ο επανασχεδιασμός της προτεινόμενης επένδυσης θα διασφαλίζει χαρακτήρα ήπιας τουριστικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Οχτώ μήνες μετά δεν έχει γίνει ακόμη μία κίνηση από την εταιρεία.
«Είμαστε πάντα υπέρ της επένδυσης και περιμένουμε το επόμενο βήμα από την εταιρεία. Κάθε τουριστική επένδυση είναι ωφέλιμη για την περιοχή» σημείωσε ο κ.Μιτζικός.

Υπενθυμίζεται πως ότι πριν από λίγες ημέρες ο Δήμος Ν.Πηλίου αποφάσισε να επιδώσει εξώδικη δήλωση κατά της μισθώτριας εταιρείας προκειμένου να εξοφλήσει τα οφειλόμενα μισθώματα για τον Αλατά, που αγγίζουν τις 200.000 ευρώ.
Αισιόδοξος για την επένδυση φάνηκε σε δηλώσεις του ο πρώην δήμαρχος Νίκος Φορτούνας που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δύο εκπροσώπους της εταιρείας κατά την επίσκεψή τους στην περιοχή.
«Πέρασαν 21 χρόνια από τις 25 Σεπτεμβρίου του 1998 που υπογράφηκε η σύμβαση και κανείς πολιτικός δεν βοήθησε αυτή την επένδυση» είπε και σημείωσε πως η επένδυση θα φέρει 300 θέσεις εργασίας και τα έσοδα υπολογίζονταν στις 700.000 ευρώ το χρόνο για τον Δήμο ενώ η τουριστική μονάδα θα αγόραζε τα προϊόντα που χρειαζόταν από τη ντόπια αγορά. Στους όρους της σύμβασης περιλαμβάνεται και η αναστήλωση του μοναστηριού των Αγ. Σαράντα η οποία είχε κοστολογηθεί στα 500 εκατομμύρια (σε δραχμές).

Αν και το αρχικό πλάνο προέβλεπε τη δημιουργία πολυτελούς resort, η κυπριακή εταιρεία προσανατολιζόταν το προηγούμενο διάστημα στη δημιουργία τριών μικρών χωριών με πολυτελείς κατοικίες που θα ταιριάζουν στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της περιοχής, με θέα προς τον Παγασητικό, που θα έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας τουλάχιστον 700 επισκεπτών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το