Τοπικά

«Στο σφυρί» πάνω από 14 ακίνητα στη Μαγνησία με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Περισσότερα από 14 ακίνητα οφειλετών από τη Μαγνησία βγήκαν χθες στο σφυρί σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που διενεργήθηκαν σε συμβολαιογραφεία της Λάρισας και της Καρδίτσας. Ωστόσο για όλα τα ακίνητα που βγήκαν στο σφυρί δεν βρέθηκαν τελικά πλειοδότες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ», οφειλέτης τράπεζας, του οποίου βγήκαν χθες στο σφυρί σε συμβολαιογραφείο της Λάρισας οκτώ ακίνητα, είδε τα πέντε από αυτά να του τα παίρνει πλειοδότης, που σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η ίδια η επισπεύδουσα τράπεζα… Η τράπεζα είχε βγάλει χθες στο σφυρί δύο διαμερίσματα, τρία καταστήματα και τρία οικόπεδα του οφειλέτη, σε τρεις πλειστηριασμούς ακινήτων, για συνολικές οφειλές 350.000 ευρώ.

Σε άλλον πλειστηριασμό, σε συμβολαιογραφείο της Καρδίτσας, βγήκαν στο σφυρί ακίνητα εταιρείας στην περιοχή του Αλμυρού, για οφειλές σε αλλοδαπή εταιρεία, ύψους 200.000 ευρώ. Ειδικότερα βγήκαν στο σφυρί τέσσερις αγροί, ο ένας με βιοτεχνικό κτίριο, ωστόσο ο πλειστηριασμός αυτός απέβη άγονος.
Ακόμη στο σφυρί βγήκε βιοτεχνικός χώρος στο Νότιο Πήλιο για οφειλή 3.965 ευρώ, όπως ανακοινώθηκε, ενώ βγήκε στο σφυρί σε συμβολαιογραφείο της Λάρισας οικόπεδο και επιχείρηση στη ΒΙΠΕ Βόλου για οφειλές σε τράπεζα.
Άγνωστο ωστόσο είναι αν ο πλειστηριασμός αυτός διενεργήθηκε ή απέβη άγονος.

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές, μέχρι χθες είχαν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα, 14.000 πλειστηριασμοί περίπου, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να διενεργηθούν μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους. Υπολογίζεται ότι 300 από αυτούς αφορούν ακίνητα στη Μαγνησία.
Ο αριθμός των ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί αυξάνεται μέρα με τη μέρα, καθώς εισάγονται στο σύστημα και πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές στο Δημόσιο.
Τους πλειστηριασμούς διενεργούν από τα γραφεία τους οι συμβολαιογράφοι, που έχουν πιστοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Διενεργούνται τρεις ημέρες κάθε εβδομάδα, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 2 έως τις 6 το απόγευμα.
Η τιμή εκκίνησης για τα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου που εκποιούνται, είναι η εμπορική αξία, η οποία προσδιορίζεται από τον δικαστικό κλητήρα ή ιδιώτη πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων, ανάλογα με την αξία του ακινήτου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ακίνητα των οφειλετών εκποιούνται σε τιμές ακόμη πιο χαμηλές και από τις εμπορικές. Εφόσον γίνουν δυο πλειστηριασμοί και δεν βρεθούν αγοραστές, δηλαδή κηρυχθούν άγονοι, τα ακίνητα εκποιούνται σε τιμές πιο κάτω ακόμα και από την τρέχουσα αγοραία αξία. Οι οδηγίες που έχουν λάβει οι Εφορίες μιλούν ξεκάθαρα για «μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς, εφόσον έχουν διενεργηθεί δύο τουλάχιστον άγονοι πλειστηριασμοί από το Δημόσιο». Η φράση αυτή σημαίνει ότι, ενώ μέχρι το 2017 το Δημόσιο απαγορευόταν να πουλήσει ακίνητο σε πλειστηριασμό, σε τιμή κάτω από την αντικειμενική, πλέον μπορεί να το πουλήσει όσο όσο. Την αίτηση για μείωση της τιμής εκποίησης του πλειστηριασμού για χρέη στο Δημόσιο μπορεί να την κάνει και οποιοσδήποτε τρίτος έχει έννομο συμφέρον…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το