Οικονομία

Στο σφυρί και πρώτες κατοικίες για χρέη ακόμη και 500 ευρώ στο δημόσιο

Ένα νομοθετικό πλαίσιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών, της εφορίας και τα ασφαλιστικά ταμεία ολοκλήρωσε η κυβέρνηση μετά την κατάθεση και της τροπολογίας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς του δημοσίου για χρέη από 500 ευρώ!

Ύστερα από ένα μεταβατικό διάστημα 8-10 μηνών κατά το οποίο θα γίνει η προετοιμασία των ηλεκτρονικών εφαρμογών και των δομών, οι οφειλέτες θα παραδοθούν βορρά» στους έχοντες απαιτήσεις: από τράπεζες και εφορίες μέχρι δήμους και ασφαλιστικά ταμεία.

Πλαίσιο προστασίας από το νέο έτος δεν θα υπάρχει κανένα. Η προσωρινή προστασία που δίδεται στους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας έχει ημερομηνία λήξεως στο τέλος του έτους και αφορά μόνον σε όσους χρωστούν σε τράπεζες.

Οι έχοντες αποκλειστικά οφειλές προς το δημόσιο ακόμη και να χρωστούν 500 ευρώ μπορούν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους καθώς ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων δεν προβλέπει καμία εξαίρεση.

Οι έχοντες οφειλές αποκλειστικά στο δημόσιο, δεν μπορούν καν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη επομένως δεν μπορούν να αξιοποιήσουν και τη μεταβατική διάταξη εξαίρεσης της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

Μπροστά τους οι οφειλέτες έχουν δύο ημερομηνίες σταθμούς:

1.      Την 21η Φεβρουαρίου ημέρα κατά την οποία θα γίνουν αποκλειστικά ηλεκτρονικοί όλοι οι πλειστηριασμοί των τραπεζών

2.      Την 1η Μαίου ημέρα κατά την οποία θα γίνουν αποκλειστικά ηλεκτρονικοί και οι πλειστηριασμοί του δημοσίου.

Η κυβέρνηση θέλει να καλυφθεί πίσω από το επιχείρημα ότι το δημόσιο δεν κάνει πολλούς πλειστηριασμούς (και από μόνο του… συγκρατείται ώστε να μην βγάζει πρώτη κατοικία) ενώ προβάλλει επίσης την άτυπη συμφωνία με τις τράπεζες. Και τα δύο επιχειρήματα έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Η πραγματικότητα είναι ότι όλο αυτό το πλαίσιο που δημιουργήθηκε έχει ως αποκλειστικό στόχο να πιέσει ασφυκτικά τους οφειλέτες ώστε να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν.

Μέχρι τώρα, η απειλή του πλειστηριασμού δεν ήταν υπαρκτή.

Κάτι οι αναβολές, κάτι οι τιμές εκκίνησης που ήταν εξωπραγματικές, κάτι η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, κάτι το κλίμα κατά των πλειστηριασμών στην κοινωνία και τα περιστατικά ακινήτων που άλλαζαν χέρια ήταν ελάχιστα.

Η εικόνα τώρα αλλάζει. Τα ακίνητα που θα βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες θα τα αγοράζουν οι ίδιες οι τράπεζες. Το δημόσιο θα μπορεί να πουλήσει περιουσιακό στοιχείο στην εμπορική αξία κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον το εμπόδιο της αντικειμενικής αξίας.

Το πλαίσιο για τους οφειλέτες γίνεται ασφυκτικό και θα αντέξει μόνο όποιος έχει την απαιτούμενα ρευστότητα…

Παρέμβαση από ΠΟΜΙΔΑ

Την απαγόρευση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο που είναι κάτω των 50.000 αντί του ισχύοντος ορίου είναι τα 500 ευρώ, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
Την Υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου

Ενταύθα

Αθήνα, 13.1.2018

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ – ΘΕΜΑ: Καθορισμός νέων ελαχίστων ορίων οφειλών για τα διάφορα στάδια της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί ιδιωτικών ακινήτων & πρώτης κατοικίας λόγω οφειλών προς το Δημόσιο (κατασχέσεων, πλειστηριασμών και ποινικών διώξεων).

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Με τροπολογία που καταθέσατε χθες στη Βουλή ορίζεται ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς το Δημόσιο θα διεξάγονται πλέον ηλεκτρονικά, και με μειωμένη δαπάνη για το Δημόσιο. Με δεδομένα πλέον ότι:

*H ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα διενέργειάς τους για οφειλές από 500 €,

*Σημαντικό τμήμα των οφειλών αυτών αφορούν φόρους ακινήτων, κυρίως δε ΕΝΦΙΑ,

*Σε αντίθεση με τις οφειλές προς Τράπεζες, για οφειλές προς το Δημόσιο ουδεμία προστασία πρώτης κατοικίας υπάρχει,

τίθεται πλέον άμεσο θέμα επανακαθορισμού του ύψους των οφειλών για τις οποίες το Δημόσιο θα μπορεί πλέον να κινεί την ευχερέστατη και ανέξοδη γι΄αυτό διαδικασία, κατ΄αρχάς της κατάσχεσης κάθε είδους ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας των φορολογουμένων, και εν συνεχεία του εκπλειστηριασμού τους με «εμπορικές» αξίες, αλλά και τη διαδικασία κίνησης της ποινικής δίωξης εναντίον τους για το «αδίκημα» της «μη εξόφλησης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο» άνω των 100.000€.

Επειδή το όριο των 500 ευρώ είναι ανήθικο να υφίσταται πλέον, έστω και ως θεωρητική απειλή, κατά των υπερφορολογούμενων πολιτών, προτείνουμε με την ίδια τροπολογία να καθοριστούν νέα αυξημένα ελάχιστα όρια οφειλών για τα διάφορα στάδια της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί ιδιωτικών ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία των φορολογουμένων, ως εξής:

· Για κατάσχεση ακινήτου: γενικά το ποσό των 10.000€ και ειδικά για πρώτη κατοικία το ποσό των 20.000€.

· Για έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού ακινήτου: γενικά το ποσό των 20.000€ και ειδικά για πρώτη κατοικία το ποσό των 30.000€.

· Για διενέργεια ηλεκτρονικού εκπλειστηριασμού ακινήτου: γενικά το ποσό των 40.000€ και ειδικά για πρώτη κατοικία το ποσό των 50.000€.

· Για άσκηση ποινικής δίωξης λόγω οφειλών αποκλειστικά από φόρους ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, φόρο κληρονομιάς κλπ.) το ποσό των 200.000€.

· H τιμή εκκίνησης (εμπορική αξία) για τον εκπλειστηριασμό οποιουδήποτε ακινήτου να μην μπορεί να καθοριστεί κατώτερη του 50% της αντικειμενικής αξίας του.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Στράτος Ι. Παραδιάς

Η Γενική Γραμματεύς

Αιμιλία Δ. Βαδόκα

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το