Τοπικά

«Στο σφυρί» δεκάδες ακίνητα στη Μαγνησία μετά τη διακοπή των πλειστηριασμών λόγω εκλογών και καλοκαιριού

Δεκάδες ακίνητα στη Μαγνησία βγαίνουν στο σφυρί τις επόμενες ημέρες, καθώς σε έντονους ρυθμούς άρχισαν, ύστερα από το θερινό «πάγωμα», οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι πλειστηριασμοί είχαν διακοπεί λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων και των διακοπών των δικαστηρίων.

Υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους θα «βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί» 200 περίπου ακίνητα στη Μαγνησία, με τις κατοικίες να αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο αυτών.
Από την ημέρα που άρχισε τη λειτουργία της η ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών μέχρι σήμερα, έχουν καταστεί γόνιμοι οι έξι στους δέκα, που διενεργήθηκαν.
Στη μακριά λίστα υπάρχουν πλέον μικρά και μεσαία διαμερίσματα, χωρίς όριο, αφού όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, η πρώτη κατοικία προστατεύεται πλέον μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Την ερχόμενη Τετάρτη βγαίνουν ηλεκτρονικά «στο σφυρί» μεταξύ άλλων ένα διαμέρισμα στον Βόλο, από τράπεζα, με τιμή πρώτης προσφοράς 137.000 ευρώ και ένα ακίνητο στο Ανατολικό Πήλιο, επίσης από τράπεζα, με τιμή πρώτης προσφοράς 210.000 ευρώ.
Και οι δύο πλειστηριασμοί, όπως και οι περισσότεροι για ακίνητα της Μαγνησίας θα διενεργηθούν σε συμβολαιογραφεία της Λάρισας.
Οι τράπεζες σκοπεύουν να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους για όσους αγνοούν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που προωθούν και οι οποίες αφορούν όλους τους οφειλέτες στεγαστικών δανείων, που δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Με δεδομένο ότι το 2019 ήταν χρονιά τριπλών εκλογών και οι πλειστηριασμοί ανεστάλησαν για μία εβδομάδα πριν και μία εβδομάδα μετά την κάθε εκλογική διαδικασία, ο στόχος των τραπεζών για τη διενέργεια χιλιάδων πλειστηριασμών έως τα τέλη του 2019 δεν θα επιτευχθεί.
Οι τράπεζες πάντως συνεχίζουν την πολιτική, να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα που βγάζουν στον πλειστηριασμό, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τους δανειολήπτες, που έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Διορθώσεις στο Ε9
Άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2019. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους, που έχουν αντίκτυπο στο λογαριασμό του εφετινού ΕΝΦΙΑ. Η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων είναι διαθέσιμη στους φορολογούμενους μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο», που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr
Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του. Αυτό σημαίνει ότι όποια λάθη έχει εντοπίσει, μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι η υποβολή των διορθωτικών αυτών δηλώσεων δεν συνεπάγεται την επιβάρυνσή τους με το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο. Mετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet, να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.λπ.) στην εφορία, προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση. Όποιος έχει λάθη ή παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση ενός ή περισσοτέρων από τα έντυπα Ε9 που υπέβαλε για τα έτη 2010-2019 έχει το δικαίωμα να μπει στην εφαρμογή «Ε9 Περιουσιολόγιο» και να επιλέξει το έτος για το οποίο θέλει να υποβάλει τη νέα διορθωτική δήλωση. Αν επιλέξει να διορθώσει στοιχεία δηλώσεων Ε9 ενός ή περισσοτέρων ετών της περιόδου μετά το 2010, οι όποιες αλλαγές επιφέρει στην εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης θα μπορούν να μεταφερθούν και στα Ε9 των επόμενων ετών, οπότε θα μεταβληθεί και η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί την 1η Ιανουαρίου 2019.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το