Τοπικά

“Στο σφυρί” ακόμη και για 500 ευρώ….

Πλειστηριασμοί ακόμη και για 500 ευρώ οφειλή προς το Δημόσιο θα γίνονται από το νέο έτος, αποκάλυψε στη «Θ» ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Γιάννης Κόνσουλας.

Αναφερόμενος στο μέλλον των πλειστηριασμών, καθώς οι συμβολαιογράφοι-μέλη του Συλλόγου του Εφετείου Λάρισας συνεχίζουν και το νέο έτος την αποχή τους από την πιστοποίηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών, ο κ. Κόνσουλας δήλωσε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αποφασίσει τη διενέργεια πλειστηριασμών ακόμη και για οφειλές 500 ευρώ…
Οι πλειστηριασμοί αναμένεται να επαναρχίσουν την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου τόσο στο Ειρηνοδικείο Βόλου, όσο και στα Ειρηνοδικεία Αλμυρού και Σκοπέλου.

Πιο αυστηρός ο νόμος Κατσέλη

Πιο αυστηρή γίνεται, στο μεταξύ, η υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη μέσω οκτώ αλλαγών, που έρχονται στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Εξάλλου ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο επανελέγχου των υποθέσεων, που έχουν ήδη κατατεθεί, πιθανότατα από επιτροπή δικαστικών, με στόχο να μην φτάσουν ποτέ στο ακροατήριο οι υποθέσεις που εξόφθαλμα παραβιάζουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στον νόμο.

Ειδικότερα, με νέες διατάξεις που θα έρθουν στη Βουλή:
-Προβλέπεται η άρση του τραπεζικού απορρήτου όσων αιτούνται την υπαγωγή τους στον νόμο αλλά και για όσους ήδη βρίσκονται.
-Επεκτείνεται από τα τρία στα πέντε χρόνια ο έλεγχος των περιουσιακών και άλλων εισοδηματικών στοιχείων των δανειοληπτών, που ζητούν να μπουν στον νόμο.
-Οι αρμόδιες δικαστικές αρχές όταν παραλαμβάνουν τις αιτήσεις, δεν θα αρκούνται απλά στην πληρότητα του φακέλου, αλλά θα προβαίνουν και σε έλεγχο των εισοδημάτων και αξιών της ακίνητης περιουσίας τους, προκειμένου να ξεσκαρτάρουν από την αρχή όσους δεν πληρούν τα προβλεπόμενα από τον νόμο κριτήρια.
– Σε περίπτωση που ένας οφειλέτης παίρνει και τρίτη αναβολή εκδίκασης της υπόθεσής του, τότε δεν θα λαμβάνει νέα παράταση των καταδιωκτικών μέτρων, αλλά θα εξετάζεται ο φάκελός του.
-Όταν κάποιος παίρνει αναβολή, θα πρέπει εντός 30 ημερών, να αιτείται ημερομηνία εκδίκασης. Αλλιώς θα αποκλείεται.
-Ο οφειλέτης που κάνει την αίτηση, δεν είναι υποχρεωμένος, να υποβάλλει τα δικαιολογητικά. Εκχωρεί αυτό το δικαίωμα στις τράπεζες ή και το δημόσιο, ανάλογα με το που έχει οφειλές.
-Απλοποιείται η διαδικασία της ενεργοποίησης της κρατικής επιδότησης μέρους της δόσης, που ορίζει το δικαστήριο σε οικονομικά ασθενέστερους οφειλέτες. Οι αιτούντες με μία υπεύθυνη δήλωση παραχωρούν το δικαίωμα στις τράπεζες ή το δημόσιο να εισπράττουν το μέρος της ενίσχυσης που τους αναλογεί. Σημειώνεται ότι αυτή η πρόβλεψη της επιδότησης υπάρχει για τα νοικοκυριά με αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη, και το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή κυμαίνεται από 8.180 έως 24.000 ευρώ. Τότε το δημόσιο καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών επί τριετία. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει λειτουργήσει λόγω της μεγάλης γραφειοκρατείας.
-Ο εγγυητής μπορεί να αποδεσμεύεται εφόσον τήρησε τους όρους για τους οποίους εγγυήθηκε το δάνειο του οφειλέτη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το