Τοπικά

Στο “πόδι” ο Βόλος με συνεχόμενες αντιδράσεις για την ΑΓΕΤ και το εργοστάσιο σκουπιδιών του Δήμου

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις που εξετάζεται να περιλαμβάνουν νέο παμβολιώτικο αλλά και παν-μαθητικό συλλαλητήριο, προσανατολίζονται φορείς και πολίτες. Ο δήμος Βόλου και η ΑΓΕΤ, αλλά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας , θα λαμβάνουν συνεχόμενες «απαντήσεις» μέσα από σειρά κινητοποιήσεων για την καύση σκουπιδιών και την απόφαση να κατασκευαστεί στο Βόλο εργοστάσιο παραγωγής τους, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε η Επιτροπή Αγώνα. Ανοιχτά καταγγέλθηκαν για τη στα΄ση που έχουν δείξει στο κρίσιμο αυτό ζήτημα οι βουλευτές του Νομού, με εξαίρεση τον κ. Στεργίου.
Οι κινητοποιήσεις κάθε μορφής θα είναι η απάντηση και στην Κυβέρνηση που μέσω του κ. Φαμέλου «καλύπτει» την ΑΓΕΤ, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, ενώ εάν χρειαστεί θα ακολουθηθούν και νομικές ενέργειες κατά της Περιφέρειας και του Δήμου Βόλου. Στο στόχαστρο βρέθηκε και η Αποκεντρωμένη με τον Νίκο Ντίτορα για τη στάση που κρατά «απέναντι σε μια πόλη που ζει με τον καρκίνο».

Καθηγητές, δάσκαλοι, πανεπιστημιακοί, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Εμπορικός Σύλλογος, το ΤΕΕ, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΜΒ, παρατάξεις όπως η ¨Μαζί για το Βόλο» και «Δρόμοι Συνεργασίας», το ΠΑΜΕ, η δημοτική κίνηση Βόλου Κοινωνία και πολλοί ακόμα μετείχαν στη συνάντηση.
Το κεντρικό πλαίσιο ήταν οι τρόποι αντίδρασης για τη διασφάλισης της επιβίωσης των πολιτών.
Ο δήμος Βόλου και η πολιτική του για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής σκουπιδιών και η στάση του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού καθώς και η ΑΓΕΤ, που όπως τονίστηκε δεν παράγει τσιμέντο αλλά σκουπίδι, ήταν στο στόχαστρο της κριτικής.
Στη σύσκεψη μετείχε και ο κ. Θωμάς Μπίζας από τη Δυτική Αττική ο οποίος τόνισε πως η εγκατάλειψη της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή, θα είναι το περιβαλλοντικό μακελειό της πόλης.


Οι αποφάσεις του Δήμοι χαρακτηρίστηκαν εγκληματικές και της περιφέρειας υποκριτικές, ενώ καταγγέλθηκε και το γεγονός ότι τα μέλη της Επιτροπής και όποιος άλλος στην πόλη αντιδρά για την μόλυνση στοχοποιείται από τον Α, Μπέο και απειλείται.
«Όχι στο μαύρο μέλλον μας και στο μέλλον των παιδιών μας» ήταν το μήνυμα της συγκέντρωσης, ενώ εάν οργανωθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα προγραμματιστεί για τις 14 Φεβρουαρίου και παμβολιώτικο για 6 Απριλίου.
Στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα δημοψηφίσματος , αλλά εκτιμήθηκε από πολλούς ότι η κάλπη του Μαϊου θα είναι ένα μεγάλο δημοψήφισμα απέναντι σε εκείνους που παίζουν με ζωές.
Τονίστηκε πως πίσω από την ΑΓΕΤ και τον Δήμο Βόλου που θέλει να δημιουργήσει το εργοστασίου υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα, αλλά ο κόσμος θα αντισταθεί και επισημάνθηκε πως στο παιχνίδι έχουν μπει και καθηγητές πανεπιστημίου που προσδοκάνε από την πίτα και «πλασάρουνε σκουπίδια».

Στη συνάντηση μετείχε και ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου κ. Παρασκευόπουλος ο οποίος επεσήμανε πώς το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου που νομίζει πως στη ζωή όλα λύνονται με λαμπάκια και λουλουδάκια.
Ο κ. Ριζόπουλος από το ΠΑΜΕ σημείωσε πως οι πολίτες δεν πρέπει να υποχωρήσουνε ούτε βήμα και πως καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να δείχνει κανείς στον Μπέο και τον Αγοραστό, αλλά καις την Κυβέρνηση που πρέπει να αλλάξει τον περιφερειακό σχεδιασμό.
«Η ΑΓΕΤ με το φθηνό της καύσιμο σκοτώνει», είπε.

Η κ. Κοκκινάκη σημείωσε πως η ΑΓΕΤ πρέπει να μετεγκατασταθεί και δήλωσε πως ο Βόλος διαθέτει μια δημοτική αρχή που δεν την ενδιαφέρει η ζωή κανενός και δεν έχει κανένα σχέδιο για τα σκουπίδια και την διαχείρισή τους . Η ίδια πρότεινε σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα και με την Κυβέρνηση για να προστατευθεί μια ολόκληρη κοινωνία, ενώ σκληρή κριτική στον Ν. Ντίτορα άσκησε ο κ. Αποστολάκης και σημείωσε πως την πρόταση της δημοτικής αρχής του Βόλου για το εργοστάσιο σκουπιδιών συνυπέγραψαν οι δήμαρχοι Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς, Νοτίου Πηλίου… ακόμα και ο «πράσινος» δήμαρχος Αλοννήσου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το