Τοπικά

Στο “μικροσκόπιο” οικονομολόγων η φαρμακευτική κάνναβη

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, που αποτέλεσε και αποτελεί αντικείμενο αντιπαραθέσεων. Γιατί αποτελεί σημαντικό ζήτημα η νομιμοποίηση ή μη της κάνναβης, ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της νομιμοποίησής της. Τα οφέλη μιας γενικότερης νομιμοποίησης της κάνναβης θα μπορούσαν να υπερκεράσουν τις αρνητικές συνέπειες; Ο διδάκτωρ Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής Νικόλαος Αθ. Κυριαζής και ο οικονομολόγος Μάριος Αραμπατζής απαντούν σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, καταθέτοντας τη γνώμη τους για ένα τόσο λεπτό θέμα, βλέποντάς το και από οικονομικής άποψης.

Ο κ. Νικόλαος Αθ. Κυριαζής

Ο δρ. Νικόλαος Αθ. Κυριαζής, διδάκτωρ Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στον λόγο που αποτελεί πολύ σημαντικό ζήτημα η νομιμοποίηση ή μη της κάνναβης τονίζοντας ότι «η κάνναβη εκτός από τη χρήση της ως ναρκωτικό, είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό για την ανακούφιση από παθήσεις, όπως χρόνιους πόνους. Επίσης βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων και την καταπολέμηση του άσθματος, συνδράμει στην απώλεια βάρους, την πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη, καθώς και την καταπολέμηση του καρκίνου. Επιπλέον, συνδράμει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, τον περιορισμό των κρίσεων επιληψίας, την αντιμετώπιση του γλαυκώματος και την επιβράδυνση των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ. Δεδομένου του ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού, αλλά και του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μία ή περισσότερες από αυτές τις παθήσεις, η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ ωφέλιμη για τους ασθενείς, αλλά και πολύ προσοδοφόρα για τις εταιρείες παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων που βασίζονται στην κάνναβη ως πρώτη ύλη».

Ο κ. Μάριος Αραμπατζής

Από την πλευρά του ο κ. Μάριος Αραμπατζής, οικονομολόγος (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), σημείωσε για τα οικονομικά οφέλη από τη νομιμοποίηση και εκμετάλλευση της κάνναβης: «Γενικότερα, η νομιμοποίηση της κάνναβης αυστηρά για θεραπευτικούς σκοπούς θα μπορούσε να αποβεί ιδιαίτερα κερδοφόρα και να δώσει σημαντική ώθηση στην εθνική οικονομία, καθώς ήδη οι καιρικές συνθήκες στη χώρα είναι πολύ ευνοϊκές για την καλλιέργειά της. Πάντα αναφερόμαστε σε νόμιμη εμπορία φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα για το κράτος, θα δημιουργήσει αρκετές νέες θέσεις εργασίας και νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Όλα αυτά αποτελούν ισχυρά κίνητρα για τη μονιμοποίηση του νόμιμου χαρακτήρα τέτοιου είδους εμπορίας. Ήδη στις Η.Π.Α. που δραστηριοποιούνται πολλές τέτοιες νόμιμες εταιρείες, η αποκόμιση κερδών είναι μεγάλη σε πολιτειακό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Το πλήθος των εργαζομένων στην καλλιέργεια, την επεξεργασία, τη διανομή και την πώληση σχετικών προϊόντων έχει ανέλθει δραματικά. Την παρούσα χρονική περίοδο, η προσοχή έχει εστιαστεί στις ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά στο νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει τη νομιμοποίηση φαρμακευτικής κάνναβης».

Όσον αφορά στα μειονεκτήματα από τη νομιμοποίηση της κάνναβης ο κ. Νικόλαος Αθ. Κυριαζής ανέφερε ότι «οι αντιτιθέμενοι στην εξέλιξη της νομιμοποίησης υποστηρίζουν ότι η εξάπλωση των ναρκωτικών (έστω και φαρμακευτικών) ουσιών θα οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό των άπορων και άστεγων ατόμων και σε πολύ υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Αυτό θα αιτιάζεται στη μείωση του προσανατολισμού, της αντίληψης και της συγκέντρωσης που επιφέρει η κατανάλωση τέτοιων ουσιών. Επιπλέον, δεν αναγνωρίζουν τη μεγάλη μείωση κόστους για το κράτος που θα επέφερε τυχόν κατάργηση της εκδίκασης υποθέσεων σχετιζόμενων με χρήση ή πώληση κάνναβης. Πιστεύουν ότι η οικονομική και κοινωνική αστάθεια που επιφέρει η νομιμοποίηση των ναρκωτικών ουσιών, θα είναι ισχυρότερη από την εξοικονόμηση χρημάτων που θα μπορούσε να επιφέρει και τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν στην παιδεία, την υγεία, σε κοινωνικά επιδόματα και σε λοιπά μέτρα βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου».

Είναι όμως ποτέ δυνατόν τα οφέλη μιας γενικότερης νομιμοποίησης της κάνναβης να μπορέσουν να υπερκεράσουν τις αρνητικές συνέπειες; Ο κ. Μάριος Αραμπατζής τόνισε ότι «μια ανάλυση κόστους-οφέλους ενός τέτοιου ρηξικέλευθου μέτρου εξαρτάται από πολλούς και εν πολλοίς υποκειμενικούς παράγοντες. Από τη μια πλευρά, η νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης καθαρά για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει και σε αύξηση της γενικότερης χρήσης της απλά για λόγους «ψυχαγωγίας». Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε σημαντικό κοινωνικό κόστος και θα απομακρύνει πολλούς νέους από την εκπαιδευτική διαδικασία. Ένα σημαντικό ερώτημα που τίθεται, είναι αν η νομιμοποίηση θα μπορούσε να επιφέρει καλύτερο έλεγχο της χρήσης κάνναβης και θα μπορούσε να καταπολεμήσει τα ακραία φαινόμενα χρήσης» για να συμπληρώσει πως «η απάντηση σε αυτό τον προβληματισμό θα αποτελέσει ένα από τα πιο κρίσιμα διλήμματα του 21ου αιώνα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το