Τοπικά

Στο “κόκκινο” τα αποθέματα νερού – Μέτρα εξοικονόμησης προτείνει η ΔΕΥΑΜΒ και προειδοποιεί για διακοπές υδροδότησης

«Νομοτελειακά» κάθε χρόνο την τελευταία 25ετία, παρατηρείται έλλειμμα νερού στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου, με την επιστροφή των δημοτών από τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου. Οι δυσκολότεροι μήνες της χρονιάς είναι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, με το υδατικό ισοζύγιο να μην επαρκεί και η ΔΕΥΑΜΒ σήμανε νέο συναγερμό και προειδοποιεί για διακοπές υδροδότησης σε Νέα Ιωνία και Βόλο.

Η παραγωγή νερού αγγίζει τα 13. 700.000 m3 κάθε χρόνο και χωρίς τον περιορισμό των διαρροών οι ανάγκες θα ήταν 17.500.000 m3.

Τα διαθέσιμα αποθέματα νερού στα οποία η ΔΕΥΑΜΒ έχει πρόσβαση σήμερα ισοδυναμούν οριακά με τις απαιτήσεις παραγωγής νερού για την απρόσκοπτη υδροδότηση των δικτύων. Το έλλειμμα του υδατικού ισοζυγίου για την επόμενη 30ετία εκτιμάται στα επτά εκατομμύρια κ.μ. ετησίως, για όλες τις περιοχές του ενιαίου Δήμου Βόλου, ενώ δεν έχει εφαρμοστεί το σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ορεινών Λεκανών Απορροής Μείζονος Βόλου, το οποίο θα προτείνει συγκεκριμένα έργα υποδομών ύδρευσης και άρδευσης.

Τα υδραγωγεία είναι 18 και ο Βόλος τροφοδοτείται με νερό από 5 συστάδες πηγών, 35 γεωτρήσεις, 3 μονάδες αντίστροφης όσμωσης, 22 δεξαμενές. Διαθέτει 980 km δίκτυο και 70.000 υδρόμετρα. Απαιτούνται 15 συστάδες πηγών, 21 γεωτρήσεις, 65 δεξαμενές, 300 km δίκτυο και 12.500 ακόμη υδρόμετρα. Τα υδραγωγεία βρίσκονται στο πολεοδομικό συγκρότημα και επίσης στις περιοχές Σέσκλου, Χρυσής Ακτής, Γλαφυρών, Αγριάς, Δράκειας, Χανίων, Αγ. Λαυρεντίου, Βροχιάς, Κ. Λεχωνίων, Πλατανιδίων, Μαλακίου, Αγ. Βλασίου, Πορταριάς, Κατηχωρίου, Σταγιατών, Μακρινίτσας, Ν. Αγχιάλου.

Το πρόβλημα είναι ότι για την περιοχή του Πηλίου δεν υπάρχουν μελέτες ή δεδομένα σχετικά με μετεωρολογικά στοιχεία (βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις), επιφανειακές απορροές και υπόγειες διαδρομές υδάτων, απαιτήσεις άρδευσης, καταγεγραμμένα δίκτυα άρδευσης, κ.α., με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα του υδατικού ισοζυγίου της περιοχής.

Χαμηλή πίεση στο Υδραγωγείο
Για την προστασία του Υδραγωγείου του Βόλου η ΔΕΥΑΜΒ προχωράει σε έλεγχο των πιέσεων με αποτέλεσμα σε ορισμένα σημεία της Ν.Ιωνίας και του Βόλου, να διακόπτεται περιστασιακά η υδροδότηση.
«Η κατάσταση θα επανέλθει τόσο ταχύτερα στην κανονικότητα, όσο αποδώσουν τα μέτρα.
Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας ότι το νερό, βασικό στοιχείο της ζωής, είναι κοινωνικό αγαθό που βρίσκεται σε ανεπάρκεια κι’ έχουμε την ευθύνη να το διαχειριζόμαστε σωστά και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την εξοικονόμησή του», αναφέρει.

Τα «μέτρα»
Η ΔΕΥΑΜΒ ζητά λιτότητα στην κατανάλωση για εξοικονόμηση του νερού προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και καλεί τους καταναλωτές για την προστασία των υδατικών αποθεμάτων και τις ασφαλείς συνθήκες υδροδότησης σε κάθε οικισμό του Δήμου Βόλου και ιδιαίτερα των οικιστικών συγκροτημάτων Βόλου, Ν.Ιωνίας και Αισωνίας:

Να αποφεύγουν την αλόγιστη χρήση του.
Να καθαρίζουν τις αυλές, βεράντες, μπαλκόνια, πεζοδρόμια και γενικά όλους τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας με σκούπισμα και σφουγγάρισμα, χωρίς να χρησιμοποιείτε λάστιχο. Έτσι υπάρχει εξοικονόμηση έως 40 λίτρα νερού το λεπτό.
Να μην χρησιμοποιούν λάστιχο για πλύσιμο αυτοκινήτου. Έτσι υπάρχει εξοικονόμηση έως και του 85% της ποσότητας του νερού.
Να ελέγχουν τις υδραυλικές εγκαταστάσεις για τυχόν διαρροές.
Να ελέγχουν για διαρροή το καζανάκι της τουαλέτας.
Να επιλέγουν «τηλέφωνο» ντουζιέρας με ρυθμιστή ροής. Η εξοικονόμηση νερού μπορεί να είναι έως και 100 λίτρα, ανά χρήση.
Για οποιαδήποτε χρήση να μην αφήνουν τη βρύση ανοιχτή άσκοπα.
Να χρησιμοποιούν το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο.
Να συντηρούν κρύο νερό στο ψυγείο και να μην αφήνουν τη βρύση να τρέχει για ένα δροσερό ποτήρι νερό.
Να αποφεύγουν την υπερβολική χρήση λιπασμάτων στον κήπο η οποία αυξάνει τις ανάγκες για νερό.
Να ποτίζουν (αυτόματο πότισμα) τον κήπο νωρίς το πρωί όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι οι χαμηλότερες.
Να επιλέγουν για τον κήπο φυτά τα οποία είναι ανθεκτικά στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.
Να μην χρησιμοποιείται το νερό του δικτύου ύδρευσης για πότισμα καλλιεργειών (μπαξέδων κλπ) ιδιαίτερα στις περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Ν.Αγχιάλου, Αγριάς και Αρτέμιδας.
Να πλένουν τα φρούτα, τα χόρτα και τα λαχανικά σε μια λεκάνη νερό και όχι κάτω από συνεχώς ανοικτή βρύση.
Να μην χρησιμοποιούν το τρεχούμενο νερό για να ξεπαγώσουν τρόφιμα.
Για τον καθαρισμό της αυλής να χρησιμοποιούν σκούπα αντί για τρεχούμενο νερό.
Να μην πετάνε το ήδη χρησιμοποιημένο νερό στην αποχέτευση. Να το χρησιμοποιούν για άλλο σκοπό όπως το πότισμα φυτών ή τον καθαρισμό εγκαταστάσεων κ.α..

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το