Τοπικά

Στο πρώτο Εράσμους για την εκπαίδευση των προσφύγων συμμετέχει το 2ο ΓΕΛ Ν.Ιωνίας

Τούρκοι εκπαιδευτικοί από την πόλη Σανλιούφα που βρίσκεται στα σύνορα με τη Συρία και έχει δεχτεί εκατομμύρια πρόσφυγες, βρίσκονται από χθες στον Βόλο ως συντονιστές ενός ευρωπαϊκού προγράμματος Εράσμους, στο οποίο συμμετέχει και το 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας και μελετά την εκπαίδευση των προσφύγων.
Χθες το πρωί έγινε η συνάντηση των εκπαιδευτικών των σχολείων από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ στη συνέχεια επρόκειτο να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του πρώην Μόζα, όπου διαβιούν πρόσφυγες. Θα ακολουθήσουν επισκέψεις στους δύο ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων στη Μακρινίτσα που υποστηρίζεται από την Άρσις και στην Αγριά που υποστηρίζεται από τον Ερυθρό Σταυρό.
Οι υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν είναι η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Ο καθηγητής και υπεύθυνος ευρωπαϊκών προγραμμάτων του 2ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας κ. Δημήτρης Αποστόλου τόνισε πως «είναι το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ασχολείται με την εκπαίδευση των προσφυγοπαίδων και αυτές τις μέρες ανταλλάσσουμε πρακτικές για την υλοποίηση αυτών των παρεμβάσεων. Η εκμάθηση της γλώσσας υποδοχής είναι σημαντική τόσο για τα παιδιά, όσο και τους ενήλικες πρόσφυγες, ώστε να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Κάποιοι ενήλικες είναι ήδη μορφωμένοι, αλλά υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ενταχθεί καθόλου σε σχολικό περιβάλλον λόγω των πολιτικών και κοινωνικών ανακατατάξεων που βίωσαν στις χώρες τους».
Ο Τούρκος εκπαιδευτικός κ. Ερκάν Μπαλντεμίρ από τη Σανλιούφα της Τουρκίας είπε πως «στην πόλη του έχουν δεχτεί πολλές χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την τουρκική. Αυτή η συνεργασία που γίνεται με την Ελλάδα και τις άλλες χώρες είναι πολύτιμη για την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος».
Στην Τουρκία βρίσκονται αυτή τη στιγμή 4,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο είναι στη Σανλιούφα.

Η συνάντηση αυτή γίνεται στον Βόλο, μια πόλη που φιλοξενεί τουλάχιστον 200 ανήλικους και ενήλικες πρόσφυγες.
Ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας κ. Δημήτρης Μπαζιάνας ανέφερε πως «καταφέραμε αυτά τα τελευταία χρόνια με πολύ μεράκι και προσπάθεια να δώσουμε έναν ευρωπαϊκό αέρα εξωστρέφειας στο σχολείο μας. Σε πάνω από 150 μαθητές δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψουν ανέξοδα σε σχολεία και πόλεις όλης της Ευρώπης από την Αγγλία και τη Φινλανδία μέχρι την Ιταλία και τη Γερμανία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για το οποίο γίνεται η συνάντηση στο σχολείο μας, έχει θέμα του το δικαίωμα των προσφύγων στην εκπαίδευση και χώρες που έχουμε δεχτεί μεγάλα κύματα προσφύγων, όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία, ανταλλάσσουμε πρακτικές τεχνογνωσία και εμπειρίες στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα».
Στην ομάδα υλοποίησης των έργων συμμετέχουν επίσης οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Δημήτρης Χρυσικός, Ευάγγελος Αναστασίου, Σοφία Μεντσιβίρη, Δέσποινα Τσιαχρή, Γεωργία Λουκίδου, Φωτεινή Τσιροπούλου, Αριστέα Τζιώρτζιου, Παντελής Μασλουμίδης, θεοδώρα Ευσταθίου, Θάλεια Ντούφα, Δημήτρης Μπλατσής και Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το