Τοπικά

Στο πρόγραμμα NESOI ο Δήμος Αλοννήσου

 

Στο πρόγραμμα «New Energy Solutions Optimized for Islands» (NESOI), το οποίο υποστηρίζει την ενεργειακή μετάβαση των νησιών προωθώντας τα αποκεντρωμένα ενεργειακά συστήματα και συνεισφέροντας στην Ευρωπαϊκή πολιτική για την επίτευξη των στόχων ενεργειακής μετάβασης του 2030, θα συμμετέχει ο Δήμος Αλοννήσου. Προς αυτή την κατεύθυνση η Οικονομική Επιτροπή έλαβε ομόφωνη απόφαση για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης (επιδότησης) με το ποσό των 20.000 ευρώ, προκειμένου να γίνει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε στέγες και δημοτικές εκτάσεις καθώς και άλλες σχετικές δράσεις.

Να αναφερθεί ότι το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος Horizon 2020 με ποσό επιδότησης 10 εκατ. Ευρώ και έχει διάρκεια 4 έτη (2019-2023). Με το NESOI επιδιώκεται η προσέλκυση επενδύσεων 100 εκατ. Ευρώ με τη συνεργασία δημοσίων και ιδιωτικών φορέων (προσδοκάται για κάθε 1 € χρηματοδότησης να γίνουν επενδύσεις 10 €).
Από το NESOI θα ωφεληθούν περίπου 60 νησιά.
Ένας ενδεικτικός κατάλογος πιθανών επιλέξιμων έργων στο πλαίσιο του NESOI περιλαμβάνει: Δημιουργία μονάδων συμπαραγωγής, δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, νέα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, προμήθεια οχημάτων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, μετασκευή κτιρίων, φωτισμός, αποθήκευση ενέργειας, ανάπτυξη υποδομής φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, βιομηχανική παραγωγή θερμότητας και άλλα.
Η πρόταση για τον Δήμο Αλοννήσου, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, αλλά και τα κριτήρια επιλεξιμότητας της πρόσκλησης. Θα αφορά στην εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία ενός «Εικονικού μικροδικτύου» στο σύμπλεγμα των Σποράδων.
Αντικείμενο της πρότασης είναι η διερεύνηση της δυνατότητας υλοποίησης ενεργειακών εφαρμογών στα νησιά των Σποράδων που σε συνδυασμό με την αξιοποίηση τεχνολογίας επικοινωνίας και πληροφορικής θα λειτουργούν ως ένα ενιαίο έξυπνο δίκτυο διανομής ενέργειας που θα επιτρέπει στους τρεις οικείους δήμους να παράγουν, να ανταλλάσσουν και να καταναλώνουν ενέργεια με τον βέλτιστο οικονομικά τρόπο.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση θα περιλαμβάνει λύσεις που αφορούν:
– Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε στέγες και δημοτικές εκτάσεις.
– Εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
– Εγκατάσταση δικτύου δημόσια προσβάσιμων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
– Έξυπνη ενεργειακή διαχείριση λοιπών υποδομών (αντλιοστάσια, αφαλάτωση, βιολογικός καθαρισμός, κ.λπ.).
Ακόμα, προβλέπεται να συμπεριληφθεί η επίδειξη καινοτόμων τεχνολογιών όπως η δημιουργία πιλοτικής τοπικής (peer-to-peer) αγοράς ανταλλαγής ενέργειας με τη χρήση «blockchain». Όσον αφορά στο επιχειρηματικό μοντέλο, θα εξεταστεί η πιθανότητα σύστασης Ενεργειακής Κοινότητας με μέλη τουλάχιστον τους 3 Δήμους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το