Ελλάδα

Στο πόδι οι δικαστές: Να μη δοθεί παράταση στη θητεία της Βασιλικής Θάνου

Φρένο στην πρόταση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου για παράταση των ορίων ηλικίας αποχώρησης βάζουν με κοινή ανακοίνωσή τους όλες οι δικαστικές ενώσεις.

Νωρίς το πρωί, η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία με ανακοίνωσή της προειδοποιούσε για τις βίαιες ανατροπές που θα κληροδοτήσει μια τέτοια αλλαγή με τυπικό νόμο σε όλους τους εργαζόμενους, ενώ οι υπόλοιπες δικαστικές ενώσεις (ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ) με μία ανακοίνωση στο ίδιο ύφος τονίζουν πως μία τέτοια αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος.

Κοινή ανακοίνωση Δικαστικών Ενώσεων
Με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε από την πρόταση για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των Δικαστικών Λειτουργών, Υπενθυμίζουμε και Επισημαίνουμε:
1. Την σαφή Συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5 σύμφωνα με την οποία «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους». Η συνταγματική αυτή διάταξη η έννοια της οποίας ουδέποτε αμφισβητήθηκε μέχρι σήμερα δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας και επομένως κάθε τροποποίηση του ανώτατου συνταγματικού ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με τυπικό νόμο συνιστά ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων. Οποιαδήποτε πρόταση για το ζήτημα αυτό μπορεί να τεθεί μόνο στα πλαίσια συνταγματικής αναθεώρησης στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθούμε μεταξύ άλλων και για το συγκεκριμένο ζήτημα.
2. Ότι ο Πρωθυπουργός , ενώ συνομιλεί, ως έχει δικαίωμα , με την ηγεσία της Δικαιοσύνης , αρνείται επί 5 μήνες να συναντήσει τις Δικαστικές Ενώσεις , παρά τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει , απαξιώνοντας έτσι τους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης.

Νωρίτερα το πρωί η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων «άδειαζε» τη κυρία Θάνου για τα όρια ηλικίας. Με μία ξεκάθαρη ανακοίνωση η μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας προειδοποιεί ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας των ανώτατων δικαστικών λειτουργών με νόμο -χωρίς δηλαδή αλλαγή στο Σύνταγμα- θα επιφέρει βίαιες ανατροπές σε όλους τους εργαζομένους και στο συνταξιοδοτικό δίκαιο.

Η Βασιλική Θάνου θέλει να παραμείνει πρόεδρος και μετά τα 67
Το θέμα της παράτασης του ηλικιακού ορίου για τους ανώτατους δικαστικούς έθεσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό οι πρόεδροι των Ανώτατων Δικαστηρίων την περασμένη εβδομάδα, η Βασιλική Θάνου δήλωσε «πολύ θετική» έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Μιλώντας σε εφέτες σημείωσε ότι το σχετικό αίτημα ετέθη στον πρωθυπουργό ως «αίτημα πολλών δικαστικών» κι ότι η ίδια εξήγησε στον Αλέξη Τσίπρα τι ισχύει σε άλλες χώρες και ειδικά στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας εξόδου από το δικαστικό σώμα.

Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ενημέρωσε ότι ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι στην Ελλάδα το Σύνταγμα απαγορεύει να μένουν οι δικαστές μετά το 67ο της ηλικίας τους, αλλά ωστόσο, μπορεί να υπάρξει νομοθετική λύση – να αυξηθεί το όριο για τρία ακόμα χρόνια – καθώς το όριο των 67 ετών έχει τεθεί για προστασία των δικαστών, για να μην μπορεί κάποιος νωρίτερα να τους διώξει, ενώ το αντίθετο, αν θέλουν να μείνουν αυτό δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί αντίθετο με τις συνταγματικές επιταγές.

Οι αντιδράσεις
Βενιζέλος: Δεν μπορεί να παραταθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών -Τι αναφέρει το Σύνταγμα
Η πληροφορία πως κυβέρνηση και ανώτατοι δικαστικοί εξετάζου το ενδεχόμενο παράτασης στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης των τελευταίων έχει προκαλέσει αναταράξεις. Μπορεί το θέμα να το έθεσε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου στον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό αφού δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ανάρτησή του στο facebook εξηγεί πως το Σύνταγμα δεν παραπέμπει στον κοινό νομοθέτη για τη ρύθμιση πτυχών του ζητήματος του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών. Τα όρια είναι συνταγματικώς δεδομένα και σαφή.

Ποτάμι για τη συνταξιοδότηση δικαστικών: Να μην επιχειρήσουν νέο συνταγματικό πραξικόπημα
Να μην επιχειρήσει η κυβέρνηση να περάσει την αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, προειδοποιεί το Ποτάμι την κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει συνταγματικό πραξικόπημα.
Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δικαστικούς λειτουργούς, σύμφωνα με τα οποία εκτός από τα μισθολογικά συζητήθηκε και το θέμα της παράτασης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
Τελικά φαίνεται ότι η επιχειρούμενη συναλλαγή της κυβέρνησης με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, εκτός από οικονομικά, προέβλεπε κι άλλου είδους ανταλλάγματα.
Με έκπληξη πληροφορούμαστε ότι αντικείμενο της συζήτησης με τον κ.Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν και η παράταση του ηλικιακού ορίου παραμονής στην υπηρεσία ανώτατων λειτουργών μετά το 67ο έτος της ηλικίας, παρότι υπάρχει ρητή συνταγματική πρόβλεψη (άρθρο 88, παρ.5) για υποχρεωτική αποχώρηση μετά τη συμπλήρωσή του.
Είναι τυχαία η συζήτηση, όταν η κυρία Θάνου πρέπει να αποχωρήσει σε κάποιους μήνες; Αλλά για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτά είναι ψιλά γράμματα. Αν επιχειρήσουν να περάσουν νομοθετική διάταξη, θα πρόκειται για συνταγματικό πραξικόπημα. Κι όσο αδίστακτοι και αν είναι πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα περάσει.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το