Τοπικά

Στο πλευρό τυφλού μαραθωνοδρόμου… O Β. Γιακάκογλου μίλησε στη “Θ” για την εμπειρία του ως συνοδός αθλητή ΑμεΑ 

Την Κυριακή που μας πέρασε, ένας από τους χιλιάδες δρομείς που πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ήταν ένας τυφλός αθλητής από τη Σκιάθο που κάλυψε τη διαδρομή με συνοδό – αθλητή. Ο λόγος για τον Γιώργο Παρίσση, ο οποίος για πρώτη φορά έτρεξε τα 42.195 μέτρα. Στο πλευρό του βρέθηκε ο Βαγγέλης Γιακάκογλου, ο οποίος μίλησε για την εμπειρία που βίωσε.
Ο 37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας επιφύλαξε πολλές συγκινητικές στιγμές. Η συμμετοχή του Γιώργου Παρίσση, αθλητή του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ Μαγνησίας «Πειρατές» των «Μάγνητων Τυφλών», θεωρήθηκε από τις πιο ξεχωριστές. Μάλιστα, η «παρθενική» παρουσία του Σκιαθίτη δρομέα, που προπονείται υπό τις οδηγίες του Γιώργου Λίταινα, στην ιστορική διαδρομή των 42,195 χιλιομέτρων, συνοδεύτηκε από μία καλή επίδοση. Ο 53χρονος δρομέας, ο οποίος έχασε την όρασή του τον Νοέμβριο του 1990 σε τροχαίο ατύχημα, ολοκλήρωσε την κούρσα σε 5 ώρες, 44 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα και απέδειξε ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι ακατόρθωτο.

Συνοδοιπόρος του από τον Μαραθώνα μέχρι το Καλλιμάρμαρο ήταν ο αθλητής του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου, Βαγγέλης Γιακάκογλου. Έμπειρος δρομέας και ο ίδιος, αφού τρέχει σε μαραθωνίους από το 2001, στις 10 Νοεμβρίου κάλυψε την απόσταση ως συνοδός του Γιώργου Παρίσση. Η μέθοδος της καθοδήγησης επιτρέπεται για τους αθλητές με αναπηρία, που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να τους καθοδηγεί κάποιος από τον αγκώνα ή να δένονται με ένα σχοινί, όπως έγινε με το δίδυμο από τη Μαγνησία.

Ο Βαγγέλης Γιακάκογλου αναφέρθηκε στον ρόλο που έχει ένας συνοδός αθλητή ΑμεΑ, λέγοντας: «Ο συνοδός αναλαμβάνει την καθοδήγηση του αθλητή, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, προκειμένου να μην αποσυντονίζεται. Ενημερώνει τον δρομέα για τις κατευθύνσεις που πρέπει να πάρει κάθε φορά, αλλά και τα πιθανά εμπόδια, ενώ οφείλει να διατηρήσει σταθερό τον ρυθμό, για να μην έχουμε εγκατάλειψη. Επίσης, ο συνοδός δίνει τις αναγκαίες εντολές, όπως για παράδειγμα, όταν πρέπει να προσπεράσει άλλους δρομείς. Κάτι που κάναμε πολλές φορές με τον Γιώργο κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου. Ήμασταν δεμένοι με ένα σχοινί 40 εκατοστών και απαράβατος κανόνας ήταν να βρίσκομαι διαρκώς από πίσω του, αφού στην αντίθετη περίπτωση θεωρείται πως ο συνοδός «τραβάει» τον αθλητή».

Ο έμπειρος αθλητής του ΣΔΥΒ, ο οποίος στις 9 Φεβρουαρίου 2020 θα γιορτάσει τα 53α γενέθλιά του, για πρώτη φορά στην καριέρα του εκτέλεσε χρέη συνοδού. Το πρωί της περασμένης Κυριακής βρέθηκε μαζί με τον Παρίσση στον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου μαζί με άλλους 20.000 δρομείς βίωσαν τη χαρά της συμμετοχής τους στον Μαραθώνιο της Αθήνας και χάρισαν στους θεατές ένα από τα πιο συγκλονιστικά καρέ της κούρσας.
«Στο παρελθόν έχω λάβει μέρος σε αρκετούς μαραθωνίους. Ανήκω πολλά χρόνια στον ΣΔΥΒ. Όταν μου πρότειναν να συνοδέψω τον Γιώργο, ο οποίος είναι αξιέπαινος γιατί για 1η φορά έλαβε μέρος στην κλασική διαδρομή, δέχθηκα με μεγάλη χαρά. Η εμπειρία ήταν ξεχωριστή, παρότι ήταν η πρώτη φορά που τρέξαμε μαζί. Και να φανταστεί κάποιος ότι δεν προλάβαμε καν να προπονηθούμε μαζί. Γνωριστήκαμε την Παρασκευή που μας πέρασε, το Σάββατο ταξιδέψαμε μαζί και την Κυριακή κάναμε τον αγώνα», εξομολογήθηκε ο κ. Γιακάκογλου, απονέμοντας έτσι τα εύσημα στον Παρίσση για το γεγονός ότι έβγαλε την κούρσα δίχως απρόοπτα και κατάφερε να τερματίσει στο Παναθηναϊκό στάδιο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το