Τοπικά

Στο πλευρό των αγροτών το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας – “Όχι” σε ψήφισμα της Χρυσής Αυγής για τις “Πρέσπες”

Στην έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών και καταδίκης της ποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων θα προχωρήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, όπως αποφάσισε στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση. Αντιθέτως το Σώμα δεν ενέκρινε πρόταση της «Ελληνικής Αυγής» για να εκδοθεί ψήφισμα κατά της «Συμφωνίας των Πρεσπών», καθώς πριν από ένα χρόνο είχε εκδοθεί σχετικό ψήφισμα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Ένταση επικράτησε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, όταν σύμβουλοι της περιφερειακής αρχής, αλλά και ο Τ. Γιαλαμάς λογομάχησαν με την υφυπουργό Μαρίνα Χρυσοβελώνη, όταν εκείνη υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να ευθύνεται η κυβέρνηση για μια εισαγγελική πράξη, διότι η δικαιοσύνη δεν χειραγωγείται». Την απεμπλοκή της κυβέρνησης από τους άστοχους χειρισμούς της δικαιοσύνης, κι ίσως και της αστυνομίας ζήτησε και ο Γιώργος Σταμπουλής, από τον «Δρόμο της Ανατροπής». Το θέμα ήρθε προς συζήτηση από τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τάσο Τσιαπλέ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το κατηγορητήριο-εξπρές κατά των αγροτών προσπαθεί να τρομοκρατήσει το αγροτικό κίνημα, με την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων. Αν ήθελε η κυβέρνηση να βοηθήσει τους αγρότες, ας καταθέσει τροπολογία που θα τους απαλλάσσει από την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Παρεμβάσεις υπέρ των ξεσηκωμένων αγροτών πραγματοποίησαν οι σύμβουλοι Κ. Τύμπας, Λ. Λιακούλη, Τ. Γιαλαμάς, Αντ. Αδάμου και Γ. Λαδόπουλος. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός πρότεινε στο ψήφισμα να γίνεται αναφορά, εκτός από την εισαγγελική δίωξη που είναι κατακριτέα, και στα αιτήματα των αγροτών που πρέπει να ικανοποιηθούν, με έμφαση στο κόστος παραγωγής. Οι κ.κ. Τσιαπλές, Σταμπουλής, Τύμπας, Μπίλλης, Λαδόπουλος ανέλαβαν να συντάξουν το σχετικό ψήφισμα.

Ένταση για τις Πρέσπες 

Με την αποχώρηση –από την αίθουσα- των συμβούλων που πρόσκεινται στις αριστερές παρατάξεις συνοδεύθηκε η απόφαση του προεδρείου να δοθεί ο λόγος στον σύμβουλο της «Ελληνικής Αυγής» κ. Καλούτσα, προκειμένου να εκδοθεί ψήφισμα κατά της «Συμφωνίας των Πρεσπών». Ο κ. Καλούτσας ζήτησε «δημοψήφισμα, προκειμένου να εκφραστεί ο ελληνικός λαός για την κατάπτυστη αυτή συμφωνία». Ωστόσο η πλειοψηφία του Σώματος αποφάσισε το θέμα να μην συζητηθεί αναλυτικά, διότι υπήρχε –ένα χρόνο πριν- ψήφισμα κατά της Συμφωνίας από την ΕΝΠΕ. «Για το ζήτημα αυτό πρέπει να εκφραστούν οι δημοκρατικές δυνάμεις του Π.Σ. και θεωρώ ότι μας εκφράζει η εκφρασθείσα άποψη του συνδικαλιστικού μας οργάνου, της ΕΝ.ΠΕ.» ανέφερε χαρακτηριστικά η Λίτσα Λιακούλη. «Αυτή η άθλια συζήτηση περί δημοκρατικού τόξου που γίνεται στη Βουλή δεν πρέπει να μεταφέρεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο» αντέτεινε ο αντιπεριφερειάρχης Δημ. Παπαδημόπουλος, αποχωρώντας από την αίθουσα.

Κοπή πίτας

Η χθεσινή –πρώτη για το 2019- συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ξεκίνησε με την κοπή της βασιλόπιτας, παρουσία του Μητροπολίτη κ.Ιερώνυμου, ενώ τυχερός αναδείχθηκε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Βασ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος κέρδισε ένα στιλό.

*Επίσης ο επικεφαλής της Οικολογικής Θεσσαλίας Νίκος Πουτσιάκας ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι στις επόμενες συνεδριάσεις, την παράταξη θα εκπροσωπεί ο Νίκος Σαμαράς. Κώστας Αγοραστός και Λίτσα Λιακούλη έπλεξαν το εγκώμιο του αποχωρήσαντα συμβούλου της «Οικολογικής Θεσσαλίας».

Το σώμα έκανε δεκτή την εισήγηση της Οικολογικής Θεσσαλίας για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη διευρωπαϊκή ποδηλατική διαδρομή Eurovello, αρ. 11, ενώ για την έτερη πρόταση της παράταξης σχετικά με τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πηνειού στο ύψος του Βρυοτόπου, έγινε αναφορά για μη τήρηση των περιβαλλοντικών μελετών και για ενημέρωση της αδειοδοτήσας αρχής που είναι η Αποκεντρωμένη Υπηρεσία.

Πηγή: Ελευθερία

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το