Τοπικά

Στο περιφερειακό συμβούλιο η επένδυση στις Νιές -Η ΛΑΣ εναντίον της Μητρόπολης Δημητριάδος

Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης καταθέτει προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο το θέμα της επένδυσης στις Νιές  Αναφέρεται στην  εταιρία Golfin Developments που προετοιμάζει μια μεγάλη  τουριστική επένδυση στις Νηές Σούρπης Ν. Μαγνησίας και υποστηρίζει πως η προώθηση αυτής της επένδυσης, θα οδηγήσει σε δραστική υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της περιοχής, και της Μαγνησίας γενικότερα, αφού επί της ουσίας θα “κλείσει” μια απ’ τις τελευταίες μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις κατάλληλες για την αναψυχή του λαού, θα αλλοιώσει την τοπική οικονομία γενικότερα, θα οδηγήσει σε δραστική υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

“Σημειώνουμε μάλιστα πως ένα μεγάλο κομμάτι της επένδυσης θα γίνει σε χαρακτηρισμένη δασική έκταση, οδηγώντας στην καταστροφή της. Μοναδικός κερδισμένος το μεγάλο κεφάλαιο και δίπλα σ’ αυτό, η Μητρόπολη Δημητριάδος που προωθεί την συγκεκριμένη επένδυση, καθώς η προώθηση της συγκεκριμένης επένδυσης γίνεται με την αγαστή συνεργασία  του  κράτους και της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Ειδικότερα το κράτος πρακτικά έχει απεμπολήσει, προς όφελος της Μητρόπολης Δημητριάδος, τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που έχει σε  τμήμα των 3.000 στρεμμάτων στην οποία σχεδιάζεται η εν λόγω επένδυση,  αναγνωρίζοντας την defacto ιδιοκτησία της Μητρόπολης Δημητριάδος, με την τελευταία να έχει ήδη εκχωρήσει  την εν λόγω έκταση στην  αμερικανική εταιρία για να προχωρήσει η επένδυση.

Η έκταση αυτή περιλαμβάνει 1.612 στρέμματα χαρακτηρισμένη δασική έκταση, που βρίσκεται στις Νηές Σούρπης του Ν. Μαγνησίας, στους πρόποδες του όρους Χλωμό.

Ήδη από το 2008 με πολλαπλές παρεμβάσεις, καταγγελίες τοπικών οργανώσεων, κινήσεων και ερωτήσεων του ΚΚΕ στη Βουλή, έχει αναδειχθεί πως το ιδιοκτησιακό ζήτημα της εν λόγω έκτασης δεν είναι λυμένο και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που αναγνωρίζουν το κράτος ως κύριο της έκτασης, ανοίγοντας σοβαρότατα ερωτήματα αναφορικά με την εποπτεία και προστασία της περιουσίας του δημοσίου (τα 1.612 στρέμματα δασικής έκτασης) αλλά και την προσπάθεια της Μητρόπολης Δημητριάδος να αξιοποιήσει μια έκταση, η κυριότητα της οποίας δεν της έχει κατοχυρωθεί.

Συγκεκριμένα ενώ υπάρχουν από το 2010 δύο πορίσματα των αρμόδιων Υπηρεσιών, της κτηματικής υπηρεσίας Μαγνησίας και της Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας, βάσει των οποίων η επίδικη έκταση ανήκει στο Δημόσιο, το υπουργείο Οικονομικών και τα υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν προέβησαν σε σχετικές ενέργειες επαλήθευσης των στοιχείων. Το θέμα εισήχθη το 2010 στο γνωμοδοτικό συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας, όμως οριστική γνωμοδότηση δεν εκδόθηκε.

Παρά το γεγονός αυτό, πως η νομική έκβαση του ζητήματος δεν έχει λυθεί υπέρ της Μητρόπολης Δημητριάδος, η τελευταία προχώρησε στην παραχώρηση  μιας έκτασης, στην εν λόγω εταιρία, με  χαμηλό μάλιστα τίμημα, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η ίδια η Μητρόπολη Δημητριάδος προβάλλει διαφορετικούς ισχυρισμούς προκειμένου να τεκμηριώσει την κυριότητα της έκτασης στα συμβόλαια που έχει συνάψει με την αμερικανική εταιρία, ενώ και η πραγματογνωμοσύνη που έχει στα χέρια της η Μητρόπολη Δημητριάδος περιγράφει κατ’ ουσίαν διαφορετική έκταση απ’ την επίδικη.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός πως η Μητρόπολη Δημητριάδος προωθεί τη συγκεκριμένη επένδυση αδιαφορώντας παντελώς για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή τους.

Η προώθηση της συγκεκριμένης επένδυσης θα έχει δραστικά αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους της περιοχής και πρέπει να διακοπεί, ενώ παράλληλα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα η ιδιοκτησιακή κατάσταση της εν λόγω περιοχής, με πλήρη εφαρμογή των πορισμάτων των οικονομικών υπηρεσιών του κράτους που αναγνωρίζουν το ελληνικό κράτος ως κύριο της έκτασης”, τονίζει η παράταξη.

Η περιφερειακή αρχή πρέπει να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

  • Πως τοποθετείται για την συγκεκριμένη επένδυση που θα στερήσει μια απ’ τις τελευταίες παραλίες της Μαγνησίας απ’ τους κατοίκους, θα οδηγήσει σε δραστική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων και θα έχει δραστικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και αν προτίθεται να παρέμβει για να την σταματήσει;
  • Πως τοποθετείται για την προώθηση μιας επένδυσης τέτοιας κλίμακας μέσα σε δασική έκταση; Τι μέτρα θα λάβει για την απαγόρευση μετατροπής της χρήσης των δασικών εκτάσεων;
  • Τι μέτρα θα λάβει για να γίνει αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να γίνει εφαρμογή της γεωγραφικής θέσης- τοποθεσίας και των ορίων της υπόψιν έκτασης- επί τόπου του εδάφους, καθώς και σύγκριση με τα όρια της έκτασης που πουλήθηκε και εκμισθώθηκε από την Μητρόπολη Δημητριάδος;
  • Τι μέτρα θα λάβει ώστε η έκταση αυτή να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων της περιοχής και της Μαγνησίας γενικότερα;

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το